Tizenöt zarándoklatot szerveznek idén Máriaradnára

Fohászkodó hívek a kegytemplomban 2018-ban, Kisboldogasszony napján | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Fohászkodó hívek a kegytemplomban 2018-ban, Kisboldogasszony napján | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Április 8-án kezdődik a zarándoklatok sora Máriaradnán, ahová 15 után búcsújárást szervez idén a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye.

Az Aradtól 30 kilométerre keletre, a Maros völgyében fekvő Máriaradna az ősi búcsújáró helyek egyike, az Osztrák-Magyar Monarchiában Mariazell után a második legfontosabb zarándokhely volt.

A 257 éve felszentelt kéttornyú bazilika búcsúünnepét április 8-án, Urunk Születésének Hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony) napján tartják, ez lesz az idei első zarándoklat. A pünkösdi zarándoklatot május 18–20. között tartják, amikor is a kegytemplom felszentelésének évfordulójára is emlékeznek.

A kiemelt zarándoklatokat augusztus 15-én, Szűz Mária mennybevétele (Nagyboldogasszony), illetve szeptember 8-án, Szűz Mária születése (Kisboldogasszony) napján tartják.

Forrás: a temesvári egyházmegye Facebook-oldala 

Hagyománya van a nemzetiségi zarándoklatoknak a német, szlovák, horvát, bolgár és magyar hívek számára – utóbbira október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén kerül sor.

  • Pataky Lehel Zsolt tavaly augusztusban a Temesvári Rádió Magyar adásában foglalta össze a máriaradnai kegyhely történetét. Hallgassa meg:

A rovatból ajánljuk:

Fennállásának 110. évfordulójára megújul a Bohus-palota [AUDIO]
Jeles személyiségek laktak az épületben, emeleti helyiségeit pénzintézetek bérelték, a műteremlakásokban neves képzőművészek alkottak, és ott működött az első, erre a célra kialakított mozi.
Járni jár, de még jut is – Péró Tamás megyei tanácsos az idei költségvetéséről [AUDIO]
A kulturális és a templomfelújítási keret 10 százalékát a magyarság használhatja fel.
Leomlott a solymosi várrom egyik fala
Kampánytéma lett a műemléképület elhanyagoltsága.
Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]
Ötmillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.