Tizenöt éve áll újra köztéren az aradi Szabadság-szobor [AUDIÓ]

2019. április 24.
Kettős évfordulója van az aradi Szabadság-szobornak idén: október elsején lesz húsz éve, hogy közel hetvenöt éves bezártság után kiszabadult az aradi vár falai közül, illetve április 25-én, csütörtökön tizenöt éve annak, hogy ismét köztéren állították fel Zala György monumentális szoborcsoportját, az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc 13 mártírtisztjének az emlékművét. A Szabadság-szobor mára a Kárpát-medencei magyarság önrendelkezési vágyának szimbólumává vált.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizenöt éve áll újra köztéren az aradi Szabadság-szobor [AUDIÓ]

Az újraállítás tizenötödik évfordulójára emlékeztek szerdán Aradon a Szabadság-szobor Egyesület és a megyei RMDSZ szervezésében.

A megyéből érkezett RMDSZ-es önkormányzati tisztségviselőkön, civil szervezeti vezetőkön kívül sajnos kevesen vettek részt az eseményen. Többnyire olyan voltak ott, akiket valamennyi közösségi rendezvény alkalmával látni lehet.


A Csiky Gergely Főgimnázium Pacsirták kórusa

A szobornál mondott beszédében Kelemen Hunor úgy fogalmazott, hogy „vannak szobrok, amelyek mindig többet jelentenek, mint egy műalkotás, mint egy esztétikai értelemben is tökéletesen megkomponált mű, mert minden ember és minden kor soha nem szűnő óhaját fejezik ki, a mi esetünkben a szabadság iránti vágyat.” Ilyennek nevezte Zala György műaalkotását is, mely kifejezi nem csak egy ember és egy nemzedék törekvését. „Minden nemzedék elé tornyosulnak olyan kihívások, amelyek veszélybe sodorják az egyén és a közösség szabadságát. És ahol veszélybe kerül a szabadság, ott mindig veszélybe kerül az emberi méltóság is. Ahol nincs szabadság, ott előbb-utóbb gyökeret ereszt az önkény” – mondta.


Kelemen Hunor beszéde

Markó Béla, az RMDSZ volt szövetségi elnöke szerint annak ellenére, hogy ez elmúlt másfél évtized hozadéka az, hogy a Szabadság-szobornak a legtöbben a műalkotás szépségét látják, nem szabad megfeledkeznünk az újraállítás indulatokkal, haraggal, olykor kétségbeesésekkel és szorongásokkal teli küzdelméről. „Hol vannak a politikai tanulságok, ha már csak a műalkotás szépségét látják a szoborcsoportban azok, akik nap mint nap elmennek mellette” – tette fel a kérdést.

Király András volt Arad megyei RMDSAZ-elnök és parlamenti képviselő, a 2003-ba az újraállítás jogi keretit adó Szabadság-szobor Egyesület elnöke felidézte, hogy az 1890-es szoborállítás mámorában Salacz Gyula akkor aradi polgármester azzal az intelemmel avatta fel az alkotást, hogy „a szobrot tessék gondozni, tessék őrizni”.


Király András beszéde

„De ő maga sem gondolta, hoyg ez a vízió teljesen új tartalmat fog kapni az impériumváltásnak köszönhetően. Nagyapáinktól, apáinktól mi is megtanultunk némán, csendben emlékezni, s pont olyan csendben reménykedni, hogy a régi fényképekről jól ismert, ereklyeként tisztelt szobor egyszer ismét állni fog” – mondta Király András.

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke felidézte, hogy „másfél évtizeddel ezelőtt vérre menő politikai játszmák, mérhetetlen kitartás, és nem utolsósorban összefogás eredményeként újra köztérre állíthattuk Zala György monumentális alkotását.

A beszédek végén a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Zala György szülővárosának nevében Horváth Ferenc szlovéniai parlamenti képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke koszorúzott.

Az ünnepség zárásanként a Kultúrpalotában ünnepi hangversenyt adott Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész és Benedekfi István zongoraművész. A megjelenteket Bognár Levente aradi alpolgármester és Brendus Réka, a magyar nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője köszöntötte.

Pataky Lehel Zsoltnak a Temesvári Rádió csütörtöki Magyar adása számára készített riportja alább meghallgatható:

 

További hírek

Hír beküldése
Addig is lehet honosítási ügyintézést folytatni az Eurotrans Alapítvány irodájában.
<em>Hír szerkesztése</em> Szívalakú kupakgyűjtő Pécskán
Jótékony célra ajánlják fel az ebből származó bevételt.
<em>Hír szerkesztése</em> Személyes tárgy nem adható, de virág és márciuska igen
A minisztérium szerint „egy ilyen jelentőségű szimbólummal” nem adható át a fertőzés.
<em>Hír szerkesztése</em> Várják a „pályamunkákat” a március 15-i versmondó-versenyre [AUDIO]
Közönségszavazással döntenek a legjobb szavalókról és éneklőkről.
Hír beküldése
Az INS által kiválasztott háztartások lakóinak március 10–16. között lesz lehetőségük arra, hogy adataikat önállóan töltsék ki az internetes kérdőíven. A hazai népszámlálások történetében első alkalommal alkalmazzák az önkitöltés módszerét.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezüstfenyő-díjra jelölik Túsz Ferencet
Munkásságát és közösségi szerepvállalását ismerik el.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarolt Arad a labdarúgó-szakszervezet szavazásán
Az UTA edzője kapta megosztva a múlt szezon legjobb trénerének járó címet.
<em>Hír szerkesztése</em> Óriási napelemparkot építenek Arad megyében
A 700 millió eurós beruházás 700 Megawatt energia előállítására lesz képes.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak a szokásos: döntetlent játszott az UTA otthon
Ezúttal Botoșani csapata ellen nem sikerült megszerezni a 3 pontot.
<em>Hír szerkesztése</em> Elkapták a katalizátor-tolvajokat a rendőrök [VIDEO]
Négy szintei fiatal „szakosodott” a kipufogócsövek szétszedésére.