Tizenöt éve áll újra köztéren az aradi Szabadság-szobor [AUDIÓ]

2019. április 24.
Kettős évfordulója van az aradi Szabadság-szobornak idén: október elsején lesz húsz éve, hogy közel hetvenöt éves bezártság után kiszabadult az aradi vár falai közül, illetve április 25-én, csütörtökön tizenöt éve annak, hogy ismét köztéren állították fel Zala György monumentális szoborcsoportját, az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc 13 mártírtisztjének az emlékművét. A Szabadság-szobor mára a Kárpát-medencei magyarság önrendelkezési vágyának szimbólumává vált.
<em>Hír szerkesztése</em> Tizenöt éve áll újra köztéren az aradi Szabadság-szobor [AUDIÓ]

Az újraállítás tizenötödik évfordulójára emlékeztek szerdán Aradon a Szabadság-szobor Egyesület és a megyei RMDSZ szervezésében.

A megyéből érkezett RMDSZ-es önkormányzati tisztségviselőkön, civil szervezeti vezetőkön kívül sajnos kevesen vettek részt az eseményen. Többnyire olyan voltak ott, akiket valamennyi közösségi rendezvény alkalmával látni lehet.


A Csiky Gergely Főgimnázium Pacsirták kórusa

A szobornál mondott beszédében Kelemen Hunor úgy fogalmazott, hogy „vannak szobrok, amelyek mindig többet jelentenek, mint egy műalkotás, mint egy esztétikai értelemben is tökéletesen megkomponált mű, mert minden ember és minden kor soha nem szűnő óhaját fejezik ki, a mi esetünkben a szabadság iránti vágyat.” Ilyennek nevezte Zala György műaalkotását is, mely kifejezi nem csak egy ember és egy nemzedék törekvését. „Minden nemzedék elé tornyosulnak olyan kihívások, amelyek veszélybe sodorják az egyén és a közösség szabadságát. És ahol veszélybe kerül a szabadság, ott mindig veszélybe kerül az emberi méltóság is. Ahol nincs szabadság, ott előbb-utóbb gyökeret ereszt az önkény” – mondta.


Kelemen Hunor beszéde

Markó Béla, az RMDSZ volt szövetségi elnöke szerint annak ellenére, hogy ez elmúlt másfél évtized hozadéka az, hogy a Szabadság-szobornak a legtöbben a műalkotás szépségét látják, nem szabad megfeledkeznünk az újraállítás indulatokkal, haraggal, olykor kétségbeesésekkel és szorongásokkal teli küzdelméről. „Hol vannak a politikai tanulságok, ha már csak a műalkotás szépségét látják a szoborcsoportban azok, akik nap mint nap elmennek mellette” – tette fel a kérdést.

Király András volt Arad megyei RMDSAZ-elnök és parlamenti képviselő, a 2003-ba az újraállítás jogi keretit adó Szabadság-szobor Egyesület elnöke felidézte, hogy az 1890-es szoborállítás mámorában Salacz Gyula akkor aradi polgármester azzal az intelemmel avatta fel az alkotást, hogy „a szobrot tessék gondozni, tessék őrizni”.


Király András beszéde

„De ő maga sem gondolta, hoyg ez a vízió teljesen új tartalmat fog kapni az impériumváltásnak köszönhetően. Nagyapáinktól, apáinktól mi is megtanultunk némán, csendben emlékezni, s pont olyan csendben reménykedni, hogy a régi fényképekről jól ismert, ereklyeként tisztelt szobor egyszer ismét állni fog” – mondta Király András.

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke felidézte, hogy „másfél évtizeddel ezelőtt vérre menő politikai játszmák, mérhetetlen kitartás, és nem utolsósorban összefogás eredményeként újra köztérre állíthattuk Zala György monumentális alkotását.

A beszédek végén a résztvevők elhelyezték a megemlékezés koszorúit. Zala György szülővárosának nevében Horváth Ferenc szlovéniai parlamenti képviselő, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke koszorúzott.

Az ünnepség zárásanként a Kultúrpalotában ünnepi hangversenyt adott Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész és Benedekfi István zongoraművész. A megjelenteket Bognár Levente aradi alpolgármester és Brendus Réka, a magyar nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője köszöntötte.

Pataky Lehel Zsoltnak a Temesvári Rádió csütörtöki Magyar adása számára készített riportja alább meghallgatható:

 

További hírek

Hír beküldése
Tizennyolc év után búcsúzik el az ágyai gyülekezettől.
Hír beküldése
Nagy volt a tét.
<em>Hír szerkesztése</em> A polgármester javasolja a teraszok működésének meghosszabbítását
Év végéig tarthatnak nyitva.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírussal meghalt egy borosjenői és egy aradi egészségügyi dolgozó
További kilenc alkalmazott kapta el a betegséget.
<em>Hír szerkesztése</em> Beiktatták hivatalába Kisiratos polgármesterét [AUDIO]
Korondi-Józsa Erika és a tanács tagjai is letették az esküt.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 30 határsértőt fogtak el [VIDEO]
Autóval és gyalog is próbálkoztak a migránsok.
<em>Hír szerkesztése</em> Letette az esküt Antal Péter pécskai polgármester és a helyi tanács
Az RMDSZ egy helyet veszített, így csak két képviselője van a testületben.
<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedésként a kormány fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, de előtte megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások – jelentette ki szombaton, aradi látogatásán Ludovic Orban miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az aradi és a megyei tanács
Ludovic Orban miniszterelnök helyi autonómiáról és a központosítás lebontásáról beszélt a beiktatáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte első hazai győzelmét az UTA [FRISSÍTVE]
A Chindia Târgoviște volt az áldozat.