Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást

Minden magyar iskolást támogatnak | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Minden magyar iskolást támogatnak | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Az OTP Bank Románia szeptember 22-én megkezdi a Szülőföldön magyarul program részeként a magyar állam részéről nyújtott oktatási-nevelési támogatások több ütemben zajló kifizetését.

A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló, levélben megküldött értesítőben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást. 

A kedvezményezetteknek csak akkor szükséges belátogatni az OTP Bank-fiókba, ha új igénylőről van szó, vagy a személyes adatok frissítése, illetve új szerződés aláírása érdekében az értesítő levélben erre külön kérés szerepel.

A támogatás gyorsan, egyszerűen és ingyenesen felvehető bármelyik belföldi bankautomatából. Az OTP Bank ATM-eknél a Szülőföldön magyarul program kedvezményezettjeinek díjmentes a készpénzfelvétel, míg más romániai bankok automatáinál havi két alkalommal lehet ingyenesen készpénzt felvenni. A támogatás összege bankkártyás fizetéssel is felhasználható.

A folyamat felgyorsítása érdekében a 2022–2023-as tanévre szóló támogatások kifizetése két szakaszban történik. A szeptember 22-én kezdődő első szakaszban az összesen beérkező több mint 141 000 igénylésből az eddig elbírálásra került 78 132 igénylés kerül kifizetésre több ütemben. A második szakaszba tartozó igénylések ütemezett kifizetésének megkezdése október végétől várható.

„Kérünk mindenkit, hogy figyelmesen olvassa el az értesítő levelet. Amennyiben bármilyen kérdés merül fel az igénylésekkel kapcsolatban, kérjük, forduljanak irodánkhoz a 0266/244–450-es telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül. A bankszámlaszámmal, bankkártyával kapcsolatos kérdésekre az OTP Bank munkatársai tudnak válaszolni” – fogalmazott közleményében Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a Szülőföldön magyarul program erdélyi koordinátora.

A Szülőföldön magyarul program a Nemzetpolitikai Államtitkárság egyik legfontosabb programja, amelynek keretében évente mintegy 220 ezer külhoni magyar gyermek és fiatal részesül oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatásban. A támogatás összege a korábbi évi bruttó 22 400 Ft-ról évi bruttó 100 ezer Ft-ra emelkedett valamennyi korcsoport számára.

A rovatból ajánljuk:

„A szomorkodóval szomorkodni, a nevetővel nevetni” [AUDIO]
Nagy Rozália 25 éve, a kisiratosi Máltai Ház megnyitása óta lakója a mozgássérült-otthonnak. December 3. a fogyatékos emberek világnapja, az ez alkalomból közölt riportban mesél többek között arról, hogy a fizikai akadályok nem szabnak feltétlenül korlátot a léleknek is.
Átadták az onkológia új székhelyét
Mintegy 3500 négyzetméteren több mint 50 kórházi ágy áll rendelkezésre.
Faragó Péter maradt a megyei RMDSZ-szervezet elnöke
A parlamenti képviselő 2015 óta tölti be a tisztséget.
Tisztújításra készülnek a megyei RMDSZ-vezetőségben
November 25-re hívták össze a gyűlést.