Sertéspestis miatt több mint háromszáz állatot ölnek le

Afrikai sertéspestis ütötte fel a fejét egy több mint 300 állatot nevelő farmon a Szépfaluhoz (Frumușeni) tartozó Cseralján (Aluniş). Az állatokat kényszervágásra ítélték – jelentette be pénteken az Arad Megyei Prefektúra.

A megyei állategészségügyi ás élelmiszerbiztonsági igazgatóság javaslatára a megyei járványmegelőzési bizottság egy sor óvintézkedést foganatosított, köztük az állatok leölését és a tetemek megsemmisítését. A fertőzött farmról más élő állatot sem vihetnek ki, sőt a fel nem használt takarmányt is meg kell semmisíteni.

A prefektúra közleménye szerint a hónap eleje óta ez már a harmadik sertéspestisgóc a megyében, két másikat temesújfalui (Neudorf) magángazdaságokban azonosítottak.

A hatóságok döntése értelmében Cseralja település kijáratainál szűrőket helyeztek el, hogy megakadályozzák az élő állatok, sertéshús vagy hústermékek kivitelét. Emellett a település körül három kilométeres körzetben (Szépfalu és Cseralja körül) biztonsági zónát, 10 kilométeres körzetben pedig megfigyelési zónát alakítanak ki: ebbe tartozik Réthát (Tisa Nouă), Angyalkút (Fântânele), Öthalom (Vladimirescu), Mondorlak (Mândruloc), Maroscsicsér (Cicir), Szabadhely (Sâmbăteni), Ópálos( Păuliș), Temeshidegkút (Zăbrani), Lippakeszi (Chesinț) és Temesfűzkút (Fiscut).

Az állatorvosok minden sertésfarm állatait ellenőrzik a biztonsági zónában.

A rovatból ajánljuk:

Fennállásának 110. évfordulójára megújul a Bohus-palota [AUDIO]
Jeles személyiségek laktak az épületben, emeleti helyiségeit pénzintézetek bérelték, a műteremlakásokban neves képzőművészek alkottak, és ott működött az első, erre a célra kialakított mozi.
Járni jár, de még jut is – Péró Tamás megyei tanácsos az idei költségvetéséről [AUDIO]
A kulturális és a templomfelújítási keret 10 százalékát a magyarság használhatja fel.
Leomlott a solymosi várrom egyik fala
Kampánytéma lett a műemléképület elhanyagoltsága.
Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]
Ötmillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.