Sárga és narancssárga fokozatú hőségriadót fújtak

Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Az ország egész területére érvényes sárga és narancssárga jelzésű hőségriasztásokat adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint Arad megye egész területén sárga fokozatú hőségriadó van érvényben kedden, június 19-én, szerdán viszont, amikor a nappali csúcshőmérséklet elérheti a 33-37 Celsius-fokot, narancssárga jelzésű riasztás lép életbe.

A szakemberek azt javasolják a lakosságnak, hogy a jelzett napokon 11 és 18 óra között lehetőleg ne tartózkodjanak huzamosabb ideig a napon, akik a szabadban járnak, viseljenek fejfedőt a napszúrás ellen, hordjanak napszemüveget, és világos színű, könnyű öltözetet válasszanak.

Fontos a hőség idején a napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása, de ne várjuk meg, amíg megszomjazunk, hanem gyakran kortyolgassunk a kiszáradás megelőzése érdekében. Javallott a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is.

A katasztrófavédelmi felügyelőség arra is figyelmeztet, hogy bár a nagy melegben csábító a vízpart, csak a kijelölt fürdőhelyeket használja mindenki, így csökkenthetők a tragédiák esélyei.

Menedék a kánikula elől

Az aradi önkormányzat elsősegélynyújtó pontokat rendez be a központban a kánikula idejére. A polgármesteri hivatal közleménye szerint a városháza, a nagyszínház és a Hegyalja téri ortodox katedrális bejáratánál bújhatnak elől a meleg elől azok, akik nem bírják már a hőséget. A jelzett helyeken vizet kapnak és elsősegélynyújtásban is részesítik őket, megmérik a vércukorszintjüket és a vérnyomásukat.

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.
Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt
A 7,5 tonnánál nagyobb teherautók számára.