Sandu Krisztián: ha a szentpáliak összefognak, sok mindenre képesek

2020. szeptember 15.
Négy évvel ezelőtt kívülállóként lett az RMDSZ polgármesterjelöltje Sofronya községben a szentpáli illetőségű Sandu Krisztián. Első nekifutásra bejutott a képviselőtestületbe, amelynek tagjai alpolgármesternek választották. Mondhatni, az édesanyja tisztségét „örökölte meg”, hiszen néhai Sandu Piroska több mandátumon keresztül volt alpolgármester. Sandu Krisztián azonban önállóan is ismertségre tett szert mindkét településen a közösségi rendezvények és a helyi sportélet iránti elkötelezettsége révén, és az elmúlt négy év tapasztalataival felvértezve úgy véli, nagyobb eséllyel pályázhatja meg az idei helyhatósági választásokon a polgármesteri tisztséget az RMDSZ színeiben.
<em>Hír szerkesztése</em> Sandu Krisztián: ha a szentpáliak összefognak, sok mindenre képesek
Sandu Krisztián polgármesterjelölt | Fotó: rmdszarad.ro

– 2016-ban úgyszólván újoncként lett az RMDSZ polgármesterjelöltje. Hogyan érte akkor a felkérés?

– Nagy meglepetés volt, hiszen azelőtt nem politizáltam, hétköznapi munkás voltam, s egyszer csak három hónappal a választások előtt Péró Tamás megyei ügyvezető elnök megkérdezte, hogy nem vállalnám-e el a jelöltséget. Teljesen váratlanul ért az RMDSZ felkérése, de örömmel vállaltam a feladatot a falu és a község lakóinak az érdekében. Akik ismernek, tudják, hogy nem változtatott meg a funkció: hétköznapi embernek tartom magam most is, de ugyanakkor szerencsésnek is, hogy a beosztásomnál fogva lehetőségem volt és van arra, hogy tegyek a szülőfalum érdekében.

– Akkor, illetve később, az alpolgármesteri kinevezése után számított az, hogy az édesanyja, az azóta megboldogult Sandu Piroska gyakorlatilag az elődje volt a hivatalban?

– Igen, de nem kellett ő egyengesse az utamat, vagy mondhatnám úgyis, hogy nélküle is ismertek engem. Ha Szentpálon bármilyen kulturális, szórakoztató vagy sportrendezvényt szerveztek, én ott voltam, segítettem, amiben tudtam. A mandátumom elején természetesen sokat segített, hiszen amikor belecsöppentem a hivatali munkába, először nem tudtam, mihez is kezdjek, de mint mondtam, a helyi közösségi életből tíz-húsz éve kiveszem a részem, sok minden csináltunk együtt a szentpáliakkal.

– Melyek voltak a tervei négy évvel ezelőtt, és mit sikerült megvalósítani?

– Szívügyemnek tekintem a zöldövezetek gondozását, ezért több száz facsemetét ültettünk a településen. Fő szempont az is, hogy a lakosok rendezett környezetben éljenek. Figyelmet fordítottunk a közterületek karbantartására. A mandátum végére sikerült leaszfaltozni az utcák egy részét és elindítani a járdaépítési programot Szentpálon.

A koronavírus-járvány miatt idén eddig nem tarthattuk meg a hagyományos rendezvényeinket, de az előző években sikerült emelni a falunapok és a különböző bálok színvonalát – reméljük, hogy ezt jövőre folytathatjuk. Különböző civil szervezetekkel együttműködve szórakoztató és szabadidős programokat szerveztünk, amelyeken a falu apraja-nagyja részt vehetett.

Közintézményeink állapota is fontos: a kultúrház, az óvoda és iskola felújítása, modernizálása napirenden van, de a sportpályát sem hanyagolhatjuk el. Sőt! Sikerült költségvetési támogatással olyan öltözőt építenünk, amilyennel kevés település büszkélkedhet megyeszerte. Nemcsak a futballcsapat előnyére válik a létesítmény, hanem Szentpál egész fiatalságának a hasznára is: az emeleten edzőtermet alakítottunk ki, ahol sportolni is lehet, de közösségi helyiségként is szolgál.

Egy egyesületet is alapítottunk harminc fő részvételével, kibéreltünk egy több mint egy hektáros területet a községtől, amelyen létesítettünk egy halastavat, ott horgászni lehet, most épül egy kempingház, úgyhogy nem kell messzire utazni, ide is kimehetnek a baráti társaságok egyet horgászni, grillezni, kikapcsolódni. Mindent, amit megvalósítottunk, közösen értük el: az RMDSZ és az emberek támogatásával.


Generációk a futballpályán: Sandu Krisztián és fia, Roland

– Hosszú éveken át a főutcát és a faluközpontot leszámítva nem voltak aszfaltos utak Szentpálon, de most már ezen a téren is van előrelépés.

– Ezt a vidékfejlesztési program keretében sikerült megvalósítani. Idén és tavaly is 170 ezer lejt kaptunk rá az RMDSZ közbenjárására, azelőtt 150 ezret, és összeszámolva körülbelül 600 ezer lejnél járunk a négy év alatt. Az aszfaltozásnál a helyi költségvetésből 220 ezer lej az önrész, ebbe is az RMDSZ jóvoltából tudtunk beszállni egy bizonyos összeggel. Szentpálon 2,3 kilométernyiről szól a projekt, amiben benne van a hidak, az árkok, a járdák és az aszfalt, Sofronyán ugyanennyi.

De nem szabad ennyivel megelégednünk! A tervek között szerepel az aszfaltozás folytatása, az ivóvíz- és csatornahálózat bővítése, és a szentpáliak nagy álma: a földgáz bevezetésének a megvalósítása. Nem akarunk többet, mint más, szomszédos települések lakói, csak azt, ami a 21. században mindenki számára elvárás: stabil munkahelyeket, rendezett és biztonságos környezetet, kényelmet jelentő infrastruktúrát.

– Mekkora esélyt lát arra, hogy RMDSZ-es polgármesterjelölt nyerje meg a választást, vagy legalább ismét legyen alpolgármestere a szövetségnek?

– Hat polgármesterjelölt van, és úgy érzem, hogy ha a szentpáliak összefognak, akkor lehet esélyünk. 1500-1600 a biztos szavazóknak a száma, és ha a román pártok jelöltjei között megoszlik a voksok nagy része, akár nyerhetünk is.

Úgy érzem, hogy az elmúlt négy év tapasztalatával, nagyobb eséllyel vághatunk bele a terveknek a megvalósításába. Ezért vállaltam ismét, hogy az RMDSZ jelöltjeként megpályázzam a polgármesteri tisztséget, és hiszem azt, hogy a közösség támogatásával sikerül nyernem, nyernünk – mert nemcsak a munka a közös, hanem a siker is. Köszönöm az embrekenek az eddigi bizalmukat, és ezt kérem tőlük a továbbiakban is. Meg azt, hogy szavazzanak az RMDSZ jelöltjeire!

  • Comandat de UDMR Org. Jud. Arad, realizat de SC LBC Torrent Studio Srl, cod de identificare unică 23200009.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> A járványügyi szabályok betartásával látogathatók a temetők halottak napján
Kötelező a maszk használata, be kell tartani a kétméteres távolságot, a temetői sétányokon és a síroknál sem tartózkodhat hat fősnél nagyobb csoport, hacsak nem egyazon család tagjai. A bejáratnál biztonsági őrök szűrik ki a szemmel láthatóan koronavírus- vagy más légúti megbetegedés tüneteit produkáló személyeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Reformáció napja: közös ünnep az evangélikusokkal
Szombaton az arad-belvárosi református templomban.
Hír beküldése
Tizennyolc év után búcsúzik el az ágyai gyülekezettől.
<em>Hír szerkesztése</em> Játéktermeket kifosztó betörőket fogtak el [VIDEO]
Nagy tétben játszottak.
<em>Hír szerkesztése</em> A polgármester javasolja a teraszok működésének meghosszabbítását
Év végéig tarthatnak nyitva.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírussal meghalt egy borosjenői és egy aradi egészségügyi dolgozó
További kilenc alkalmazott kapta el a betegséget.
<em>Hír szerkesztése</em> Beiktatták hivatalába Kisiratos polgármesterét [AUDIO]
Korondi-Józsa Erika és a tanács tagjai is letették az esküt.
<em>Hír szerkesztése</em> Több mint 30 határsértőt fogtak el [VIDEO]
Autóval és gyalog is próbálkoztak a migránsok.
<em>Hír szerkesztése</em> Letette az esküt Antal Péter pécskai polgármester és a helyi tanács
Az RMDSZ egy helyet veszített, így csak két képviselője van a testületben.
<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
Megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások.