Rossz szomszédság, török átok

2020. május 29.
Jóváhagyta az aradi városi képviselő-testület annak az új háztömbnek az építési terveit, amelyet a belváros egyik műemlékövezetébe tervezett a telek tulajdonosa, annak ellenére, hogy a közvetlen szomszédok, különösen az Aradi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség határozottan kérte annak elvetését. A tiltakozók amellett, hogy elutasítják a „ráépítést” ingatlanjaikra, a több mint százéves épületek statikáját is féltik a közelgő munkálatok miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Rossz szomszédság, török átok
Ide ékelnék be az új épületet – jobbról a Luther-palota | Fotó: specialarad.ro

Az evangélikus – az aradi magyar és román köznyelvben „vörös” – templom teljes környezete műemlékvédelmi övezetnek számít. A főutcán ékeskedő építészeti remekmű mögött az 1900-ban elkészült, szintén Szántay Lajos által tervezett Luther-palota áll, ahol a parókián és a lelkészi lakon kívül magánlakások, irodák is találhatók. A bérház és a szomszédos épületek közé ékelődik egy szűk, 257 négyzetméteres telek, amelynek új tulajdonosa egy irodákból és magánlakásokból álló többszintes épületet szeretne felhúzni rá.

Jakab István lelkipásztor szerint a szomszéd eredeti elképzelése az, hogy hozzáépít a Luther-palotához, amit a pap és a presbitérium elutasít. „A szemközti műemléképülethez még a kommunizmusban hozzáépítettek egy új tömbházat, akkor ugye, nem lehetett ellenvetése senkinek, de az ott lakók mondták, nehogy engedjük, hogy hozzáragasszák a miénk falához, mert nekik is rengeteg gondjuk származott abból: repedezik és megsüppedt az épület, penészednek a falak” – ecsetelte Jakab István a Maszolnak.

A tiszteletes szerint az is aggasztó, hogy a Luther-palotának téglából készült az alapja, ezért megsérülne, ha a közvetlen közelében építkeznének, ásnának. „Egy reggel a kislányom a szoba helyett a gödörben ébredjen? Ebbe nem mehetünk bele! Ráadásul az ablakokból belátnának a lakásokba, a szomszédos épületben lakóknak egyenesen a tányérjukba is akár” – panaszkodott a tiszteletes.

A Blajului utca 5. sz. alatt lenne az új épülettömb

Elmondása szerint a telek tulajdonosa és az építtető egy befolyásos személy: Adrian Ciachir, az Arad Megyei Törvényszék keretében működő közigazgatási és munkaügyi bíróság elnöke, aki pozíciójánál fogva „kibokszolta magának” a projektet és azt is, hogy arra rábólintsanak a helyi tanácsban. „Úgy tudom, hogy Gheorghe Falcă volt polgármester feleségének az építészeti irodáját bízták meg a tervek elkészítésével” – jegyezte meg Jakab István, aki szerint kezdetben szép szóval próbálta őt meggyőzni a bíró.


Jakab István lelkipásztor | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

„Eleinte kérte a beleegyezésünket, aztán megpróbált a kegyeinkbe férkőzni, hogy rábeszéljen, utána már fenyegetőzött. Egyébként hívő ember, baptista, és épp ezért mondtam neki, hogy a felebarátjának senki sem akarhat rosszat, márpedig ez az építkezés mindenkinek rossz lenne a környéken” – idézte fel az egyházférfi.

Írásbeli beadvánnyal is az önkormányzathoz fordultak korábban, de Jakab István három percben felszólalhatott a városi képviselő-testület csütörtöki ülésén, a városháza dísztermében lévők előtt, s beszédét az ülésbe online bekapcsolódó tanácsosok is követhették. „Bognár Levente alpolgármesternek köszönhetem a lehetőséget, hogy elmondhattam aggodalmainkat, és arra kértem a tagokat, hogy szavazzanak az Úrral” – fűzte hozzá.

Az RMDSZ-es alpolgármesternek is kifogásai voltak a határozattervezettel kapcsolatban, annak ellenére, hogy „a jegyző szerint minden engedélyük rendben volt”, még a műemlékvédelmi hatóság beleegyezését is megkapták. „A határozattervezet nem került be a szakbizottságokba, tehát nem volt mód megvitatni, igazából azt sem tudtuk, mi van benne. Mi ezzel nem értettünk egyet, és az RMDSZ ezért nem is szavazta meg” – mondta Bognár Levente, aki szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapotot és veszélyhelyzetet kihasználva vitték át a határozatot a tanácson, hiszen a körülmények miatt rendes közvitát sem lehetett szervezni róla.


Online tanácsülésen szavaztak | Fotó: Aradi Polgármesteri HIvatal

Azonban az RMDSZ két voksa nélkül is megkapta a 14 támogató szavazatot a tervezet, amelynek elfogadásához ez esetben nem volt szükség kétharmados többségre.

Király Andrea ügyvéd, akihez jogi tanácsadásért fordult az egyházközség, és aki már tanulmányozta az ügyet, azt mondta, hogy a városi tanács pozitív döntés alapján az építtető bizonyára meg fogja kapni az építkezési engedélyt. Mint magyarázta, két tervet vázoltak fel: az egyik szerint hozzáépítenek a Luther-palotához, amihez viszont elengedhetetlen a tulajdonos beleegyezése; ezt nyilván nem kapja meg, ezért a második terv szerint építkeznek majd, a szomszédos épülettől minimálisan előírt 60 centiméterre.

„A polgárjogi törvény ezt a távolságot írja elő, amit kötelező betartani a szomszédos telek határvonalától, de még ez is nagyon közel van. Ez alapján azonban nem emelhet kifogást az egyház. Viszont létezik egy speciális törvény az építkezésekre, ami alapján lehet keresnivalója, például, hogy a munkálatok veszélyeztetik a már meglévő épületeket. Persze, szakértői véleményezésre és statikai felmérésre lesz szükség, ami költséges és időigényes is. Továbbá, hiába 60 centiméter kell legyen a minimális távolság, a speciális törvény szerint az új épület ablakai nem kerülhetnek két méternél közelebb a szomszédhoz. Viszont a projekt alapján nem látni, hol lesznek az ablakok – ez is egy kapaszkodó lehet” – sorolta Király Andrea a lehetőségeket.

Jakab István lelkipásztor kijelentette, hogy hajlandók elmenni a végsőkig. „Nem keressük a konfliktust, de ha kell, megvédjük az igazunkat: perre megyünk, a nyilvánossághoz fordulunk, és ha kell, tüntetni is kivonulunk” – mondta.

További hírek

Hír beküldése
A gyanúsított egy 60 éves helybéli férfi.
Hír beküldése
Gyalogszerrel és potyautasként is próbálkoztak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnokcsapatok edzőmeccsén szerepel az UTA
Az első és a másodosztály győztese csap össze pénteken.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghalt egy motoros Fönlakon, két jármű kiégett
Egy 45 éves férfi az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagyboldogasszony ünnepe és kettős évforduló Máriaradnán
500 éve épült az első kápolna, és 200 éve konszekrálták a jelenlegi kegytemplomot.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a Szórvány Kulturális Karaván
Négy nap, öt előadás Kisiratoson, Ágyán, Nagyzerénden, Nagyiratoson és Kisperegen.
<em>Hír szerkesztése</em> Reliktum: ősbemutató Aradon
Élőzenés folklórműsor a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes előadásában.
<em>Hír szerkesztése</em> 2. Liga: bajnok és feljutott az UTA!
Tizenkét év után szerepelhet az első osztályban az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Karantén alá vontak négy Arad megyei települést
A vesztegzár két hétig tart, ez alatt korlátozzák a ki- és beutazásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyarok Kenyere: összeöntötték a felajánlott búzát Szarvason
Arad megyei résztvevői is voltak az ünnepségnek.