RMDSZ: a román pártok nem ismerik az adott szót [AUDIO]

Helyi szinten is lehetnek következményei az RMDSZ ellenzékbe kerülésének.

A román pártoknak semmilyen lelkiismeretfurdalást nem okoz az adott szó megszegése, az aláírt megállapodás felrúgása – értékelte az RMDSZ szempontjából Faragó Péter parlamenti képviselő, a magyar érdekvédelmi szövetség Arad megyei szervezetének elnöke a bukaresti kormányátalakítást, azt, hogy a két nagyobb koalíciós partner kihagyta a csütörtökön beiktatott új kormányból az RMDSZ-t.

Az ellenzékbe szorulás várható következményeit Faragó Péter az Arad megyei kormánymegbízottal, Tóth Csaba – még hivatalban lévő – prefektussal közösen latolgatta péntek délelőtt.

Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült. Hallgassa meg:

Az RMDSZ Arad megyei szervezetének vezetősége szeretné, ha Tóth Csaba prefektus megőrizhetné a tisztségét az új kormányban, de nem fog tárgyalásokat kezdeményezni erről a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) vagy a Szociáldemokrata Párttal (PSD). Faragó Péter elmondta, az RMDSZ-es prefektusok és alprefektusok úgy döntöttek, hogy „továbbra is a kormány rendelkezésére állnak, mivel normális gesztusnak tartják, hogy biztosítsák a tevékenység folytonosságát az intézményekben”. A politikus szerint az RMDSZ prefektusai és alprefektusai addig maradnak tisztségben, ameddig a csütörtökön beiktatott Ciolacu-kormány le nem váltja őket. Arról nincsenek információik, hogy ez mikor fog bekövetkezni – tette hozzá.

Faragó elmondta, hogy megyei szinten az RMDSZ és PNL együttműködése 2020-ig „nagyon jó”, a 2020-as helyhatósági választások után – amikor az RMDSZ elvesztette az aradi alpolgármesteri tisztséget – pedig „jó” volt. Ennek ellenére – mondta Faragó – az RMDSZ Arad megyei szervezete nem akar tárgyalásokat kezdeményezni a PNL-vel a jelenlegi prefektus megőrzéséről, mert ezt értelmetlennek tartja. „Nagyon örülnénk viszont, ha a PNL és a PSD maga jönne rá, hogy a megyében az egyensúly biztosításáért tisztségben kellene maradnia Tóth Csabának” – fűzte hozzá.

Tóth Csaba kijelentette, miután az RMDSZ kiszorult a kormányból, az első gondolata a lemondása benyújtása volt, de a szervezetben lezajlott tanácskozások nyomán úgy döntött, hogy megvárja a Ciolacu-kabinet döntését. „Amint úgy döntenek, hogy leváltanak, távozom a tisztségből” – szögezte le Arad megye prefektusa.

A rovatból ajánljuk:

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma
Az év elejétől április 10-ig 379 megbetegedést jegyeztek a megyében.
Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt.
Elhunyt Almási Vince volt kisiratosi polgármester
Község- és közösségépítő ember volt.
Vincze Loránt: változtassuk meg az Európai Uniót! (x)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője négy célt fogalmaz meg az idei EP-választásra.