Péter-Pál ünnepe Szentpálon: legyünk mi is Krisztus apostolai! [AUDIO]

György Zoltán plébános celebrálta a szombati szentmisét | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

György Zoltán plébános celebrálta a szombati szentmisét | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Hagyományosan Péter-Pálkor kezdődik az aratás, a népi megfigyelés szerint ugyanis ilyenkor megszakad a búza töve, ezért nekiláthatnak a betakarításnak. Számos hagyomány, népszokás is kapcsolódik Péter-Pálhoz, de ez a nap, június 29. a római katolikus egyház egyik jelentős ünnepe: Péter és Pál apostolokra emlékeznek ilyenkor a hívek.

Az Aradtól alig tíz kilométerre fekvő Szentpál Péter és Pál apostolok tiszteletére felszentelt templomát már a 14. századi okiratok is említik, de a tatár- és törökdúlás idején elnéptelenedett, és csak a 19. században népesült be ismét a település, és az új templom védőszentjei is Péter és Pál apostol lett.

A templombúcsú itt vendégváró ünnep, amit mindig a templombúcsú napjához legközelebbi vasárnap tartanak meg, de a hívek Péter és Pál napján is – amit most szombatra esett – részt vesznek az ünnepi szentmisén.

Pataky Lehel Zsolt is jelen volt, és a szentpáli templombúcsúhoz kötődő hagyományokról kérdezte a helyieket. Hallgassa meg a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült összeállítást:

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.
Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt
A 7,5 tonnánál nagyobb teherautók számára.