Péntektől folytatják az oktatási-nevelési támogatás kifizetését

Fotó: bgazrt.hu

Fotó: bgazrt.hu

November 10-én, pénteken indult a 2022–2023-as tanév Szülőföldön magyarul támogatása második rendjének kifizetése – közölte Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a program erdélyi koordinátora.

A magyar kormány ettől az évtől kezdve 100 ezer forintnak megfelelő lejjel támogatja azokat a gyerekeket, akik anyanyelvükön tanulnak. Erdélyben a szubvenciókat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége révén utalják a kedvezményezetteknek.

Az RMPSZ az értesítők gyors kiközlése érdekében új webplatformot hozott létre, az ertesito.ro internetes felületet. Az oldalra regisztrálni kell, ami csak azon szülők számára lehetséges, akiknek van Szülőföldön magyarul-igénylésük. Regisztráció után az oldalon a bal oldali menüpontokat végig nézve mindenki megtalálja az értesítőjét, amelyre kattintva az pdf formátumban kinyílik. Telefonról használva nem is szükséges kinyomtatni, elég a telefonon bemutatni a bankfióknál, ha kérik.

Természetesen továbbra is kapnak postai levelet az új igénylők, azok, akiknél problémák merültek fel a bankszámlájuk kapcsán, illetve akiknek hiányos az igénylése, és hiánypótlásra szorul, valamint az elutasítottak.

Figyelembe véve, hogy a kifizetések ütemezésében megszűnt az ABC-sorrendes felosztás, valamint hogy ebben az évben két rendben történik a kifizetés, sok félreértés adódott: például sokan, akik a második rendbe kerültek, azt a választ kapták a banknál, hogy „nincsenek a listán”, amit természetesen úgy értelmeztek, hogy nem fogják megkapni a támogatást, holott ez nincs így. ezért hozta létre a platformot az RMPSZ.

A rovatból ajánljuk:

„A szomorkodóval szomorkodni, a nevetővel nevetni” [AUDIO]
Nagy Rozália 25 éve, a kisiratosi Máltai Ház megnyitása óta lakója a mozgássérült-otthonnak. December 3. a fogyatékos emberek világnapja, az ez alkalomból közölt riportban mesél többek között arról, hogy a fizikai akadályok nem szabnak feltétlenül korlátot a léleknek is.
Átadták az onkológia új székhelyét
Mintegy 3500 négyzetméteren több mint 50 kórházi ágy áll rendelkezésre.
Faragó Péter maradt a megyei RMDSZ-szervezet elnöke
A parlamenti képviselő 2015 óta tölti be a tisztséget.
Tisztújításra készülnek a megyei RMDSZ-vezetőségben
November 25-re hívták össze a gyűlést.