Péntektől folytatják az oktatási-nevelési támogatás kifizetését

Fotó: bgazrt.hu

Fotó: bgazrt.hu

November 10-én, pénteken indult a 2022–2023-as tanév Szülőföldön magyarul támogatása második rendjének kifizetése – közölte Ady-Kovács-Ferenczi Noémi, a program erdélyi koordinátora.

A magyar kormány ettől az évtől kezdve 100 ezer forintnak megfelelő lejjel támogatja azokat a gyerekeket, akik anyanyelvükön tanulnak. Erdélyben a szubvenciókat a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége révén utalják a kedvezményezetteknek.

Az RMPSZ az értesítők gyors kiközlése érdekében új webplatformot hozott létre, az ertesito.ro internetes felületet. Az oldalra regisztrálni kell, ami csak azon szülők számára lehetséges, akiknek van Szülőföldön magyarul-igénylésük. Regisztráció után az oldalon a bal oldali menüpontokat végig nézve mindenki megtalálja az értesítőjét, amelyre kattintva az pdf formátumban kinyílik. Telefonról használva nem is szükséges kinyomtatni, elég a telefonon bemutatni a bankfióknál, ha kérik.

Természetesen továbbra is kapnak postai levelet az új igénylők, azok, akiknél problémák merültek fel a bankszámlájuk kapcsán, illetve akiknek hiányos az igénylése, és hiánypótlásra szorul, valamint az elutasítottak.

Figyelembe véve, hogy a kifizetések ütemezésében megszűnt az ABC-sorrendes felosztás, valamint hogy ebben az évben két rendben történik a kifizetés, sok félreértés adódott: például sokan, akik a második rendbe kerültek, azt a választ kapták a banknál, hogy „nincsenek a listán”, amit természetesen úgy értelmeztek, hogy nem fogják megkapni a támogatást, holott ez nincs így. ezért hozta létre a platformot az RMPSZ.

A rovatból ajánljuk:

A végleges eredmények szerint is magabiztosan nyert újabb mandátumot a megyei tanácselnök
Iustin Cionca a szavazatok 39,04 százalékát szerezte meg, míg a második helyezett Mihai Fiforra a voksolók 26,06 százaléka pecsételt. Az RMDSZ jelöltje, Péró Tamás 6,48 százalékkal lett ötödik a hét induló közül.
Kiértékeli a választási eredményeket az MKT
Az RMDSZ székházában tartják az ülést jövő csütörtökön.
A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]
Ma már ritkán hallani magyar szót az utcán.
Hattal nő az RMDSZ-es önkormányzati képviselők száma a következő ciklusban
Jelenleg 52 képviselője tevékenykedik az RMDSZ-nek a döntéshozó testületekben.