Pécskán és Kisperegen átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját

2022. szeptember 28.
A magyarságot csak magyar nyelven lehet megőrizni, amihez magyar iskolákra van szükség – mondta Vargha Tamás, a magyar Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára az Arad megyei Kisperegen és Pécskán szerdán, ahol átadta a Rákóczi Szövetség által biztosított ösztöndíjakat a magyar nyelvű oktatást választó gyerekeknek és szüleiknek.
<em>Hír szerkesztése</em> Pécskán és Kisperegen átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíját
Vargha Tamás adta át az ösztöndíjakat | Fotó: Rákóczi Szövetség

Vargha Tamás úgy fogalmazott: „nagyszerű, felemelő érzés” magyarnak lenni. Azt, hogy ezt „gyerekeink, unokáink is átélhessék”, szükség van a magyar nyelvű oktatás megőrzésére. A magyarság a népet, nemzetet, de a létet is jelenti – fűzte hozzá.

A Rákóczi Szövetség jelmondatát (A magyarság szolgálatában) a politikus szerint kétféleképpen lehet értelmezni: úgy is, mint a magyar emberek, és úgy is, mint a magyar lét szolgálatában. Az államtitkár elmondta, az anyaország, a magyar kormány is többféleképp segíti azt, hogy a magyarságtudatot szülőföldjükön élhessék meg az országhatárokon túl élő magyarok. „A mai program ennek csak egy pici része” – közölte.

Vargha Tamás Kisperegen három előkészítő osztályos diáknak adta át a Rákóczi Szövetség tízezer forintos ösztöndíját és Béres József Szép magyar ének című könyvét. A kisperegi elemi iskolában 17 diák tanul; a szintén az intézményhez tartozó óvodába 18-an járnak.

A pécskai 2. számú, nyolcosztályos általános iskolában – ahol román nyelvű oktatás is zajlik – 9 gyerek jár az előkészítő osztályba. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke megköszönte, hogy az előkészítős gyermekek szülei a magyar iskolát, azaz „a magyar jövőt választották”. Hozzátette, a szimbolikus összegű anyagi hozzájárulást több száz önkormányzat és magánember hozzájárulása révén tudják adni.

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke köszöntőjében kiemelte: évek óta hagyomány, hogy szeptemberben a Rákóczi Szövetséggel közösen köszönetet mondanak azoknak a családoknak, akik magyar nyelvű iskolába íratták a gyerekeiket. Hozzátette, a szerény anyagi támogatás segíti a családokat az iskolakezdés időszakában. „Segítik, hogy magyar oktatásban részesüljenek gyermekeink. Csak így lehet a közösséget, az identitást megtartani” – fogalmazott, hozzátéve, hogy „csak így lehetünk biztosak abban, hogy 10-30-50 év múlva is élni fognak itt magyar emberek.” Az előkészítős diákok a Rákóczi Szövetség támogatásával egy iskolatáskát is kaptak.

Kovács Imre, Németpereg – közigazgatásilag oda tartozik Kispereg – RMDSZ-es polgármestere elmondta, hogy a települést 90 százalékban magyarok lakják, az önkormányzat amennyire teheti, támogatja a magyar nyelvű oktatás fenntartását, az iskola felújítását, de nagyobb beruházásokra nincsen forrásuk. Korábban több gyerek járt az iskolába, ám mivel nem tudnak önálló osztályokat működtetni, sokan a közeli Pécskára viszik a gyerekeket – jegyezte meg. Hozzátette, év elején elindították a délutáni foglalkozást, remélve, hogy ezzel helyben tudják tartani a gyerekeket.

A Rákóczi Szövetség szeptemberben közel kilencezer külhoni magyar iskolakezdő kisdiák családjának mond köszönetet. A külhoni magyar iskolakezdő gyermekek családjainak közel 500 településen adják át az anyaországi társadalom – közte több száz települési önkormányzat – magyar iskolaválasztást elismerő szimbolikus ösztöndíját, megköszönve a szülőknek azt, hogy gyermeküknek szülőföldjükön magyar iskolát választottak. Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát Felvidéken mintegy 3600, Vajdaságban 1300, Erdélyben és Partiumban (Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója) több mint 2400 iskolakezdőnek, valamint 200 magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

A határon túli területeken a magyar iskolaválasztás egyet jelent a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásával és nem utolsósorban az egyén többlettudásával és jobb érvényesülésével a Rákóczi Szövetség szerint. Romániában jelenleg 926 oktatási intézményben mintegy 1200 településen zajlik magyar tannyelvű oktatás. A tanintézetek mintegy 60 százaléka önálló magyar intézmény, a többi vegyes tannyelvű. Jelenleg mintegy 120 ezer diák tanul magyar nyelven. Az utóbbi években tízezer alá süllyedt, de 9500 körül stabilizálódott az elemi iskolát magyarul kezdő gyermekek száma.

MTI

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 180 éve született Csiky Gergely [AUDIO]
A reverendát cserélte az írói hivatásra a magyar dráma megújítója.
<em>Hír szerkesztése</em> Szabad-e bejönni ide betlehemmel?
Családi karácsonyváró koncert a Kaláka együttessel.
<em>Hír szerkesztése</em> Hihetetlen, de nem követelhetik többé a hivatalok a csatos irattartót
Hogy boldogulnak majd nélküle?
Hír beküldése
A létesítményeket igénybe vevők kötelesek betartani a pályák használatára vonatkozó szabályokat. A helyi önkormányzatok fennhatósága alá tartozó oktatási intézmények szabadtéri sportpályáira ingyenes a belépés a gyerekeknek és a 18 év feletti középiskolás fiataloknak.
<em>Hír szerkesztése</em> „Szállj közénk szép titok, gyermekarcú Isten”
A Szent Mihály Szekere Vándorszínház karácsonyi előadása.
<em>Hír szerkesztése</em> Felkapcsolták a fényeket a százezer eurós műfenyőn
Nem a Jézuska hozta.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi hangverseny a Kultúrpalotában
A belépés ingyenes.
<em>Hír szerkesztése</em> Rendőrautó keveredett balesetbe
Hivatalosan nem közölték, de valószínűleg elnézte a stoptáblát.
<em>Hír szerkesztése</em> Hollandia támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez
A Bulgáriáét viszont elutasítja.
<em>Hír szerkesztése</em> Kiütéses vereséget szenvedett az UTA hazai pályán
Esélyt sem hagyott a Sepsi OSK az aradiaknak.