Összeborultak a liberálisok és a szociáldemokraták: PSD-s alpolgármestert választottak

2021. november 1.
Több mint egy évvel a helyhatósági választások megtartása és az aradi önkormányzati képviselőtestület megalakulása után hétfőn megválasztották Arad másik alpolgármesterét a szociáldemokrata (PSD) Ilie Cheșa személyében.
<em>Hír szerkesztése</em> Összeborultak a liberálisok és a szociáldemokraták: PSD-s alpolgármestert választottak
A két alpolgármester között Călin Bibarț polgármester | A városháza sajtóosztályának felvétele

Az RMDSZ két képviselője távolmaradt testületi üléstől, tiltakozásképpen az ellen, hogy a velük – elviekben – partnerségben lévő nemzeti liberális párti (PNL) városvezetés nem egyeztetett a határozattervezetről, amely eredetileg nem is szerepelt a (nyilvánosságra hozott) napirendi pontok között.

„Nem akartunk részt venni ebben az alattomos színjátékban” – jelentette ki az Aradi Híreknek Bognár Levente, az RMDSZ rangidős városi tanácsosa, Arad korábbi alpolgármestere. „Előre jeleztük, hogy mindenszentek ünnepén amúgy is csak online vettünk volna részt a tanácsülésen, de amikor megtudtuk, hogy utólag felkerült a javaslat a napirendre, úgy döntöttünk, hogy nem veszünk részt” – mondta.

A tavalyi választások után a PNL–RMDSZ szóbeli koalíció nem tudott többséget kialakítani a 23 tagú testületben: a liberálisoknak 9, a magyar érdekvédelmi szövetségnek 2 tagja lett. Az erőviszonyok így alakultak még: Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 7 voks, Szociál-Liberális Keresztény Platform (a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták szövetsége) 3, Népi Mozgalom Pártja (PMP) 2 szavazat.

Az egyik alpolgármesteri tisztségre a PNL jelöltjét, a Călin Bibarț polgármester által javasolt Lazăr Faurt választották meg sok idő múlva, de a másik alpolgármesteri posztról nem tudtak megegyezni; gyakorlatilag patthelyzet alakult ki, s a Mészár Sándor UTA-menedzsert jelölő RMDSZ és a Cristian Galea baptista prédikátort javasló PMP sem tudott kellő szavazatot szerezni (Mészár végül vissza is adta képviselői mandátumát).


Ilie Cheșa

Mostanáig csak egy alpolgármestere volt a megyeszékhelynek, mígnem novembere elsején – eddig nem ismert paktum nyomán – egymás nyakába borult a két ősellenség, a PNL és a PSD, és megválasztották alpolgármesternek a már említett Ilie Cheșát. A PMP ezúttal is Galeát javasolta, de PSD jelöltje 12 voksot kapott, míg Galea 2-őt; 7 voks (az USR-frakcióé) érvénytelen volt.

Bognár Levente húsz éven át, 2000 és 2020 között volt Arad alpolgármestere, azelőtt (1996–2000) néhai Darida János építész képviselte a magyarságot a városvezetésben. 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Újabb bukta hazai pályán
Az UTA négy meccs óta képtelen gólt szerezni.
Hír beküldése
Nem mindennapi látvány.
Hír beküldése
Pitești-re viszik Karnyónét.
<em>Hír szerkesztése</em> Belehalt sérüléseibe az elgázolt biciklis
Egy 64 éves kisjenői asszony az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE – Kiégett egy autó a világosi úton [VIDEO]
A sofőr és utasa idejében kimenekült a járműből.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is közös adventi gyertyagyújtást tartanak Pécskán
Mind a négy vasárnapon más és más személy gyújtja meg a gyertyákat.
<em>Hír szerkesztése</em> December 4-től január 10-ig tart a karácsonyi vásár
Három helyszínen zajlik majd a központban a rendezvény.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnőtt a várakozási idő az autópálya-határátkelőhelyen
Új rendszert állítanak üzembe a magyar hatóságok, és sokan külföldön töltenék a hosszú hétvégét.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi koszorúkészítést tartottak a ségai plébánián
Vasárnap kezdetét veszi az egyházi év egyik legszebb időszaka.
<em>Hír szerkesztése</em> Enyhítés: tarthatók fesztiválok, korlátozott számban meccsre is járhatunk [FRISSÍTVE]
Előre kell hozni az esti bajnoki mérkőzések kezdését, mert csak 5 és 21 óra között tarthatók sportrendezvények. A stadionokban vagy a szabadtéri kulturális rendezvényeken csak a befogadóképesség 30 százalékát foglalhatják el. Közönség részvételével tarthatók meg a december elsejei katonai parádék.