Óriásplakátokkal emlékeznek az Ukrajnában elesett Wittmann Rudolfra

A háború után Ukrajnában tervezett letelepedni – olvasható a magyar nyelvű plakáton | Fotó: Siegfried Mayer

A háború után Ukrajnában tervezett letelepedni – olvasható a magyar nyelvű plakáton | Fotók: Siegfried Mayer

A Civil Arad (Aradul Civic) Egyesület kezdeményezésére magyar, román és ukrán nyelvű óriásplakátokkal emlékeznek meg Wittmann Rudolfról, aki október végén esett el az orosz–ukrán háborúban.

Az aradi Csiky Gergely Főgimnázium egykori diákja önként jelentkezett az ukrán hadseregbe, nem sokkal azután, hogy Oroszország tavaly februárban inváziót indított északi és keleti szomszédunk ellen. Egy év után az ukrán fegyveres erők különleges alakulatához helyezték, amelynek kötelékében érte a halál a fronton, néhány héttel a 27. születésnapja után. A korábban a Francia Idegenlégiót is megjárt Wittmann Rudolfot november elején helyezték örök nyugalomra Aradon.

A hősi halált halt katonára emlékező óriásplakátok ötletét Sigfried Mayer, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) aradi önkormányzati képviselője karolta fel, aki az ukrajnai menekültek megsegítését célzó aradi mozgalom egyik vezéregyénisége is volt tavaly.


„A helyi tanács legutóbbi soros ülésén meg is szavazták a határozattervezetet, így már csak a területfoglalási engedélyre várunk. Ilyesmire még nem volt példa, ezért az önkormányzat illetékesei sem tudják pontosan, milyen jogszabályok alapján állítsák ki az engedélyt, de reméljük, napokon belül megtalálják a megoldást, és akár már a hétvégén elhelyezhetjük a plakátokat” – nyilatkozta Mayer az Aradi Híreknek.

A magyar, román és ukrán nyelvű óriásplakátokat egy háromszöget alkotó fémkeretre feszítik fel, és a városháza mögötti Eminescu- (Salacz-) parkban, az 1989-es forradalmár hősök emlékműve közelében állítják fel. A karácsonyi vásár befejeztével, jövő január 7. után a színház mögötti Avram Iancu (Szabadság) térre költöztetik át, ahol a család kérésére az orosz–krán háború befejezéséig lesz látható.

Sigfried Mayer szerint az ukrajnai városok közterein hasonló plakátokkal állítanak emléket a fronton elesetteknek.

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.
Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt
A 7,5 tonnánál nagyobb teherautók számára.