Népszámlálási részvétel: Brassó, Bihar és Arad a top 10-ben

2022. április 5.
Javában zajlik a romániai népszámlálás önkitöltéses szakasza: az első három hét után a becsült országos részvételi arány 12,3 százalékos az Országos Statisztikai Intézet április 3-i adatai szerint. Ez naponta átlag 111 ezer kitöltött kérdőívet jelent.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálási részvétel: Brassó, Bihar és Arad a top 10-ben
Fotó: nepszamlalas.ro

Ha a jelenlegi intenzitást sikerül tartani, akár a 35 százalékos online részvétel is elérhető. A megyék magyarságaránya alapján becsült magyar részvétel 12,7 százalékos, napi átlag 7,4 ezer online megválaszolt kérdőívvel. Ez azt is jelenti, hogy a magyar részvétel enyhén meghaladja az országos átlagot, de a vártnál sokkal kisebb „az előnyünk” – mutat rá a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.

Az erdélyi megyék közül Brassó megye van az élvonalban: 17,4 százalékkal országos szinten a második legmagasabb a részvétel. Szintén jól teljesít Bihar megye is: 13,7 százalékos részvételi aránnyal az országos rangsorban a hetedik. Az első tíz megye között van még Arad (8) és Beszterce-Naszód (10) megye, mindkettő 13,6 százalékos részvétellel. Maros megye 13,4 százalékos részvételi aránnyal továbbra is a 12. helyezett a megyék sorrendjében. Az előző héthez képest azonban csökkent az érdeklődés Kovászna megyében, de 13,3 százalékos részvétellel továbbra is viszonylag magasnak mondható.

A középmezőnyben Kolozs, Szatmár, Szilágy és Szeben megyék vannak. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül az országos átlag alatti a részvétel Temes és Hunyad megyében, illetve az erdélyi megyék közül az utolsó három helyen szereplő Hargita, Krassó-Szörény és Fehér megyében.

A Népszámlálás.ro továbbra is arra biztatja a romániai magyarokat, hogy vegyenek részt az online szakaszban. A nagyvárosiak, a fiatalok, a diplomások bátran töltsék ki egyénileg a kérdőívet: nekik kényelmesebb megoldás ez, mintsem nyáron várni majd a számlálóbiztost. Nekik nem jelent gondot az internetes kitöltés, illetve szükség esetén segítséget kérhetnek a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371/900–172-es telefonszámon. Akik azonban bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok keressék fel a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a kitöltésben.

További hírek

Hír beküldése
A vandálok széttörték a világítótesteket, kitépték a kábeleket a falból.
<em>Hír szerkesztése</em> Pontot rabolt Szentgyörgyről az UTA
Ezúttal sem jött össze az idegenbeli győzelem az aradiaknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kamionokba rejtőzött és Kisperegen kószáló migránsokat fogtak el
Több tucatnyi illegális bevándorlót tartóztattak fel.
Hír beküldése
A református templom helyett a minoritáknál lesz a hangverseny.
<em>Hír szerkesztése</em> Utca felújítások Pécskán: év végéig csatlakozzanak a közművekhez!
A munkálatok befejezése után öt évig tilos lesz felbontani az aszfaltot.
<em>Hír szerkesztése</em> Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják
Két órával csökkentették a közvilágítás időtartamát.
<em>Hír szerkesztése</em> Második világháborús lövedékeket találtak
Öt nap alatt háromszor riasztották az aradi tűzszerészeket.
<em>Hír szerkesztése</em> A 3+2 is fellép az idei Simonyi Napokon
Augusztus 12–14. között rendezik meg a programsorozatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét vádat emeltek Ion Iliescu ellen az 1989-es forradalom ügyében
A vádlottaknak azt róják fel, hogy 1989. decemberében félrevezették a közvéleményt, pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot, így érték el, hogy hatalomra kerüljenek. A diverzió nyomán 857 személy vesztette életét, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarlótűz terjedt át az autópálya hangelnyelő paneljeire
A forgalmat is veszélyeztették a füst és a lángok.