Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!

2022. május 24.
Már csak három napunk maradt a népszámlálás online kitöltésére és a beküldött kérdőívek elfogadásának ellenőrzésére. Az önkitöltés május 27-én, pénteken zárul, aki eddig nem él ezzel a lehetőséggel, annak nyáron kell otthonában várnia majd a számlálóbiztost.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Fotó: nepszamlalas.ro

A legfrissebb, május 22-i adatok szerint az ország lakosságának jelentős része már részt vett a népszámláláson, eddig majdnem 10 millió kérdőív érkezett be a Statisztikai Intézethez. A beérkezett kérdőívek száma ugyanakkor nem feleltethető meg a résztvevő személyek számával, az űrlapok között lehetnek csak részben kitöltött, érvénytelenített kérdőívek, beleszámítanak a másodlagos, lakatlan lakások adatlapjai, illetve a többszörös regisztrációk.

A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok részvétele továbbra is az országos átlag felett van, hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre a megyék magyarságaránya szerint becsülve – 315 ezret egyénileg, otthonról, további 435 ezret pedig az összeírópontokon regisztráltak.

A május 22-i adatok szerint a hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megye közül mindegyik átlagon felüli teljesítménnyel rendelkezik. A 42 megye rangsorában Hargita a második, Kovászna a harmadik, Bihar a negyedik, Kolozs az ötödik, Maros a hetedik, Szilágy a tizenegyedik és Szatmár a tizennegyedik.

„Első ránézésre magyar szempontból jól néznek ki ezek az adatok. Azonban azt is látnunk kell, hogy egyrészt nagyon magas az érvénytelen, a Statisztikai Intézet által nem elfogadott kérdőívek száma: a beküldött kérdőívek 10–15 százalékát nem érvényesítik. Ez nagy kockázatot jelent. Ezért hangsúlyozzuk, hogy a kérdőívek érvényességének az ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint maga a kitöltés, hiszen akiknek a kérdőívét nem érvényesítik, azoknak már csak három napig van lehetőségük újból regisztrálni. Ha ezt nem teszik meg, akkor nyáron a számlálóbiztossal kell újból kitölteniük a kérdőívet” – hangsúlyozta Barna Gergő, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátora.

A szociológus hozzátette: „Másrészt az is látnunk kell, hogy az utolsó hajrában az eddig kiharcolt előnyünket nem lesz könnyű megtartani. Az utolsó három nap kihívása számunkra, hogy a halogatókat bátorítsuk, a kitöltésben segítségre szorulókat pedig támogassuk. Ezért továbbra is arra biztatunk mindenkit, hogy kérdezze körbe a barátokat, szomszédokat, és segítsen a kitöltésben, valamint a már beküldött kérdőívek érvényességének ellenőrzésében!”

A kérdőívek érvényességét a dovrec.insse.ro oldalon tudjuk ellenőrizni. Fontos, hogy mindenkit egyenként ellenőrizzünk: a kiskorú gyerekeket, a felnőtteket, az időseket vagy az ideiglenesen külföldön tartózkodókat – mindazokat, akik a háztartásunkhoz tartoznak.

Szükség esetén kérjünk segítséget a kitöltésben a nepszamlalas.ro oldalon vagy a 0371/900–172-es telefonszámon. Akik bizonytalanok az internetes válaszadásban, azok felkereshetik a települési összeírópontokat, ahol számlálóbiztos segít a válaszadásban.

A Népszámlálás.ro sajtóközleménye

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> A mácsai Damjanich–Lahner-emlékmű megtisztítása [AUDIO]
Nagy István a magyar történelmi emlékjelek iránt érzett felelősségtudatból végezte el a munkát.
Hír beküldése
A római katolikus plébánia és a Kolping Család szervezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Gyereknapi programok Kisiratoson
Minden korosztályt várnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Gránit táblák őrzik a néhai pécskai pedagógusok emlékét [AUDIO]
A temetőkápolna falán helyezték el az emlékjelet.
<em>Hír szerkesztése</em> Viharokra és jégesőre figyelmeztet a meteorológia
A csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
<em>Hír szerkesztése</em> Megteltek a kutak, kiöntöttek a hegyvidéki patakok
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdi királyválasztás Ópusztaszeren
Az emlékparkban eltöltött idő a nemzeti identitástudat megerősítéséhez is hozzájárul.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok vizsgáját és az érettségit.