Népszámlálás: időnként akadozik a rendszer, mégis nő a részvétel

2022. május 12.
Bár a kitöltés intenzitása miatt időnként akadozik a népszámlálási regisztrációs és kitöltési platform, a legfrissebb adatok szerint a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék továbbra is jól teljesítenek.
Hír beküldése
Népszámlálás-sátor az Aradi Magyar Majálison | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A május 9-i részvételi adatok szerint Hargita megye az országos ranglistán megtartotta második helyezését, a megye lakosságának majdnem fele, 49 százaléka regisztrált már. Kovászna megye feljött a negyedik pozícióra, 46 százalékos részvételi aránnyal. Bihar, Maros, Kolozs, Szilágy és Szatmár megyék is meghaladták a 40 százalékos részvételt. Országos szinten már 7 millió felé nőtt a beérkezett kérdőívek száma.

„Az elmúlt napokban a telefonos tudakozóra rengeteg hívásunk érkezett annak kapcsán, hogy az emberek a platform működési problémái miatt elakadnak a kitöltésben” – számolt be az utolsó hét tapasztalatairól Barna Gergő, a Népszámlálás.ro kampánykoordinátora. A szociológus elmondta: a leggyakoribb problémákra igyekeznek megoldásokat javasolni az érdeklődőknek, ugyanakkor mindenkit arra kérnek, hogy ha elakadnak, ne adják fel a kitöltést, legyen türelmük kivárni, amíg a rendszerben megoldódnak a fennakadások.

A Népszámlálás.ro tapasztalata szerint a 6 leggyakoribb probléma és megoldásuk a következő:

1. Ha már a regisztrációs oldal akadozik, érdemes még az adatok bevezetése előtt ellenőrizni, hogy az oldal alján látszik-e a „TRIMITEȚI FORMULARUL” gomb. Ha nem, akkor frissítsük az oldalt az F5, a CTRL+R vagy a Refresh gombbal.

Ha a regisztrációs oldal működik, akkor fontos, hogy minden családtagot bevezessünk.

2. Ha a regisztrálás után késik az e-mail a kérdőív(ek) linkjével, nincs mást mit tenni, várni kell. Alapvetően a regisztrálás után rögtön kellene érkezzenek az e-mailek, de az elmúlt napokban jellemzően 10-20 percet, de esetenként akár több órát is várni kellett. Érdemes a regisztrációt mielőbb elvégezni, ez tényleg egy-két perc.

3. Ha az e-mailek megjöttek, de nem nyílik meg a link, ajánlott gyakran frissítenünk az oldalt, amíg bejön a kérdőív, vagy nyissuk meg más böngészőben a linket. Ha sokszori próbálkozásra sem sikerül, próbáljuk meg korán reggel vagy délutáni, esti órákban.

4. Ha a kérdőíven belül elakadunk, az ENTER gomb megnyomásával vagy a kitöltött mezőn kívülre kattintva érvényesítsük a válaszunkat, és így megnyílnak a következő kérdések.

A kérdőív utolsó kérdései a 15 év feletti populációban a foglalkoztatásra és a járvány hatásaira vonatkoznak, a 2–15 évesek esetében az iskolázottsági adatokra, a 0–2 évesek körében pedig épp az etnokulturális jellemzőkre (etnikum, anyanyelv, vallás). Figyeljünk arra, hogy ezek előtt ne zárjuk le a kérdőívet!

5. Ha kitöltés közben fagy le a rendszer, a kérdőív az e-mailben érkezett linkkel újra megnyitható, elviekben az adataink sem vesznek el.

6. Ha csak részben kitöltött kérdőívet küldtünk be és nem érvényesítették a válaszainkat: ezt csak úgy tudjuk meg, ha ellenőrizzük, hogy a kérdőívünket elfogadták-e, érvényesítették-e. Figyelem! A rendszer nem küld nekünk visszaigazolást, sem ha elfogadták, sem ha elutasították a válaszainkat! Ezt magunknak kell ellenőriznünk a dovrec.insse.ro oldalon a személyi számok (CNP-k) egyenkénti beírásával, a kitöltést követő legtöbb 7 nap után. Jellemzően 3-4 nap után megtörténik az ellenőrzés.

Ha valakinek a kérdőívét nem érvényesítette a Statisztikai Intézet, annak újra kell regisztrálnia az egész háztartást, viszont kitölteni csak annak a személynek az űrlapját kell, akinek a kérdőívét nem érvényesítette a rendszer. Ezt most vasárnap estig tehetjük meg.

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.