Németh József: újra egy úton járnak a varsándi magyarok

2020. szeptember 22.
Németh József három éve, „menet közben” lett a (fazekas)varsándi képviselőtestület RMDSZ-es tagja, mikor is az addig helyi tanácsos, Tóth Mihály lemondott. Az azóta eltelt időszakban közigazgatási ismeretekkel és tapasztalatokkal gazdagodott, ezért a helyi RMDSZ-szervezet elnöke úgy érezte, a szövetség jelöltjeként indul a polgármesteri székért a szeptember 27-i helyhatósági választások.
<em>Hír szerkesztése</em> Németh József: újra egy úton járnak a varsándi magyarok
Németh József polgármesterjelölt | Fotó: rmdszarad.ro

– Mondhatni, tényleg menet közben tanulta a helyi adminisztráció működését…

– Valóban, eleinte nagyon újnak tűnt a helyzet, hozzá se tudtam szólni a dolgokhoz, de aztán lassan beletanultam. Most már úgy megyek tanácsülésekre, hogy áttanulmányozom a határozatjavaslatokat, elolvasom a témába vágó törvényeket, hogy érmedben tudjak hozzászólni vagy kérdéseket feltenni egy-egy tervezet kapcsán. Úgy érzem, most már van rálátásom a közigazgatásra.

– Mi a fő motivációja?

– Megszüntetni a varsándi magyarság megosztottságát, de az is, hogy a falu magyarok lakta részén is történjenek fejlesztések, mert eléggé el volt hanyagolva ebből a szempontból. Ezen az állapoton mindenképp változtatni szeretnék, és remélem, a tanács tagjaival együttműködve komolyabb fejlesztéseket tudnánk végrehajtani.

Egyébként a jelenlegi polgármester sok mindent mutathat fel, de ne felejtsük el, hogy minden infrastrukturális beruházást még az elődje mandátuma alatt kezdtek el.

– Ha ön lenne a helyében, mit szeretne megvalósítani?

– Befejezném a temetőnkben lassan épülő ravatalozót. Elkezdték a földgáz bevezetéséhez szükséges tanulmányterv elkészítését, amit a tanács többi tagjával együtt be kellene fejezni. Varsánd egyik fájó pontja a szennyvízelvezető rendszernek a hiánya, amit annál is inkább sürgős pótolni, mert könnyen meglehet, hogy a hozzánk tartozó Szinekén, Zaránd község jóvoltából, hamarabb lesz csatorna, mint nálunk. A zarándiak ugyanis EU-s pályázati forrásból vállalták, hogy a maguk ülepítő rendszerére kapcsolják a Varsándhoz tartozó Szinekét is. Nekünk a leghatékonyabb módszer az lenne, ha a szentannai ülepítőre csatlakozva oldanánk meg a szennyvízelvezetést.

Ezen túlmenően, mostanában fogtak hozzá a Simánd–Fazekasvarsánd–Erdőkereki között megépítendő elterelő úthoz, ami Újszentannát összekötné Pankotával, illetve a 69-es számú, Arad–Nagyvárad közötti főúttal. Éppen ezért azt szeretnénk, ha a megnövekedő forgalom nem Varsánd központján, hanem az ott megépítendő elkerülő úton történne. Ha meglesz a közvetlen összeköttetés, a varsándi gazdálkodók, kertészkedők is könnyebben el tudnák juttatni a portékáikat a nagyobb piacokra, vagy az átvevőhelyekre. Ezenkívül támogatnám a „zöld falu” mozgalmat, vagyis napelemes áramfejlesztőknek a felszerelését, aminek a költségeit pályázati úton is be lehetne szerezni, csakhogy a polgármesteri hivatalban nagyon kevés pályázatíró szakember van. Ennek a megtanulását elsőrendű feladatnak tartom, hogy a következő mandátumban sokkal komolyabb EU-s pénzeket hívhassunk le.

Az utóbbi években komoly terhet jelentett az eladósodás, amiből részben sikerült kimászni, de még mindig sok a törlesztenivaló, azzal együtt, hogy a számláink már nincsenek zárolva.

Ami borzasztóan zavar – és ezzel nem vagyok egyedül –, az a bürokrácia, a túlbonyolítás, hogy minden aláíráshoz vagy felhatalmazáshoz helyi tanácsi döntés kell. Én megpróbálnák leegyszerűsíteni az ügyintézést, legalábbis azt, ami ránk, a helyi önkormányzathoz tartozik.

Közzétette: József Németh – 2020. augusztus 30., vasárnap

 

– Milyen a közösségi élet?

– Az RMDSZ támogatásával az elmúlt két évben több kulturális eseményt szerveztünk meg, és új, fiatal evangélikus tiszteletesünk van, Borhaci Dávid, aki sokat tesz a hitélet megerősítéséért és – ki kell mondani – az újraindításáért, emellett az ifjúsággal is sokat foglalkozik. Közben a templom felújításán is dolgozik, amit még elődje, Kalit Eszter kezdett el. Megszervezik évente a kerek évfordulósok bálját, van magyar óvodás csoportunk, de magyar iskola sajnos csak elemiben működik, összevont osztállyal.

– A magyarság egységesen támogatja a magyar érdekvédelmi szervezet jelöltjeit?

– Tulajdonképpen azért indulok, nehogy újra megessen a négy évvel ezelőtti szégyen, amikor nem indítottunk polgármesterjelöltet, miközben az emberekben megérlelődött az elhatározás: le kell váltani a 20 éve vezető, rosszul gazdálkodó polgármestert. Ráadásul az Erdélyi Magyar Néppárt is indított tanácsos jelölteket, így csak egy képviselőnk jutott be a testületbe. Most viszont megpróbáltuk egyesíteni a varsándi magyarságot, hogy szavazzanak a 14 tagú, teljes listánkra, remélem, így két vagy három képviselőt is bejuttathatunk, akkor pedig megkerülhetetlenek leszünk.

Az idei választásokon újra együtt kell haladnunk egy közös úton annak érdekében, hogy elérjük mindazt, amit a magyar közösség megérdemel: több odafigyelést, közbiztonságot, színvonalas kulturális rendezvényeket, jobb utakat, minőségi magyar oktatást – mindezt úgy, hogy hitünket és hagyományainkat se feledjük. Úgy állítottuk össze a jelöltlistát, hogy közösségünkből bárki találjon a névsorban egy barátot, ismerőst, szomszédot, akit bármikor megszólíthat az utcán, és akár számon is kérheti a tanácsban nyújtott teljesítményét. Tudásunk legjavát adva, közösségünk elvárásait figyelembe véve próbálunk a jövőben dolgozni, felelősséget vállalva mindenkiért. Ezért kérek minden varsándi magyar választópolgárt, hogy szavazatával támogassa az RMDSZ jelöltjeit.

  • Comandat de UDMR Org. Jud. Arad, realizat de SC LBC Torrent Studio Srl, cod de identificare unică 23200009.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedésként a kormány fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, de előtte megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások – jelentette ki szombaton, aradi látogatásán Ludovic Orban miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az aradi és a megyei tanács
Ludovic Orban miniszterelnök helyi autonómiáról és a központosítás lebontásáról beszélt a beiktatáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte első hazai győzelmét az UTA
A Chindia Târgoviște volt az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bennégett a lakásban egy idős házaspár
Tragédia Ötvenespusztán.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus: vörös forgatókönyv lép életbe Aradon
Meghaladta az elmúlt 14 napban a 3 ezreléket a koronavírus-fertőzések aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az új képviselőtestület Nagyiratoson
Letette az esküt a harmadik mandátumát kezdő polgármester, Papp Attila.
<em>Hír szerkesztése</em> Online oktatásra térnek át az aradi iskolák [FRISSÍTVE]
Meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi arány.
<em>Hír szerkesztése</em> Október 23.: egy egész nemzet mozdult meg [AUDIO]
Az 1956-ot követő egyik legnagyobb koncepciós per a Szoboszlay-per volt.
<em>Hír szerkesztése</em> Ittasan, felfüggesztett jogsival okozott balesetet
Két személy megsérült a belvárosi ütközésben.
<em>Hír szerkesztése</em> Leadta a jelöltlistákat az RMDSZ
A cél a parlamenti mandátum megőrzése.