Nem szűrhetik ki a szállásadók a koronavírusos területről érkezőket

2020. február 27.
Kötelező nyilatkozattételt a határátkelőhelyeken és a közegészségügyi igazgatóságok általi nyilvántartásba vételt rendeltek el a koronavírus-fertőzés által sújtott olaszországi – vagy más állambeli – régiókból érkezők számára, de a szállásadókat nem tájékoztatták arról, hogy az átutazó vendégek veszélyt jelenthetnek-e vagy sem, vagy hogy miként viszonyuljanak hozzájuk – mondta Kőmíves Tibor pécskai panziótulajdonos.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem szűrhetik ki a szállásadók a koronavírusos területről érkezőket
A pécskai Komodo Panzió | Fotó: booking.com

Arad megye közúti határátkelőhelyein vasárnap este rendelték el, hogy az Olaszországból érkezőknek nyilatkozatot kell tenniük az utazási céljukról és arról, jártak-e a koronavírus által érintett Lombardiában vagy Venetóban: ha igen, akkor annál a megyei közegészségügyi igazgatóságnál kell jelentkezniük, ahová tartanak, és két hétig házi elkülönítésben kell maradniuk. Az első 24 órában több mint négyszázan vallották be a határon, hogy jártak a betegség sújtotta vidékeken.

A több száz kilométerről jövőknek, akik a nagylaki határátkelők valamelyikét választják, általában Pécska az első pihenőhely: az ország belseje felé tartóknak ez jelenti nagyjából a fele utat. A Komodo Panzió vendégeinek a zöme a tranzitforgalomból származik: átutazóban lévő vendégmunkások, olykor turisták szállnak meg Kőmíves Tiboréknál. A tulajdonost arról kérdeztük, hogy a hatóságok tájékoztatták-e a szállásadókat az óvintézkedésekről vagy van-e valamilyen elvárásuk a panzió- és hoteltulajdonosokkal szemben.

„Semmit sem mondtak, amit azért is furcsállok, mert néhány éve, amikor ez a migránsáradat kezdődött, szóltak, hogy be kellett jelenteni minden olyan szállóvendéget, aki az úgynevezett konfliktusövezetből jött” – mondta.

A panziótulajdonos szerint a február amúgy is holtszezon, és amióta felütötte a fejét a koronavírus, nem volt olyan vendégük, aki olaszországiként jelentkezett volna be. „Ez persze nem jelenti azt, hogy nem jöhettek onnan – tette hozzá. – Román útlevéllel vagy személyigazolvánnyal is utazhatnak, és az autójuk sem biztos, hogy olasz rendszámú.”

Kőmíves Tibor szerint a vendéglátóknak semmilyen eszközük nincs arra, hogy kiszűrjék azokat, akik a vírus által érintett régiókból érkeznek. „Alaposan kitakarítjuk a vendégek után a szobákat, ahogy eddig is, és kértem az alkalmazottakat, hogy figyeljenek jobban. Mi mást nem tehetünk” – mondta, megjegyezve azt is, hogy szerinte a román hatóságok „egy hónapos késésben vannak az óvintézkedések meghozatalával”.

Arad megyében egyébként még nem jelentettek koronavírusos megbetegedést.

További hírek

Hír beküldése
Olykor a rászorulók zárkóznak el.
Hír beküldése
Bírságolásra kiváló alkalom a járvány.
<em>Hír szerkesztése</em> A megyei tanácsnál tesznek a #maradjotthon felhívásra
Járványhelyzet.
Bár az eredeti elképzelés szerint a lakhelyelhagyáskor használt nyilatkozat és munkahelyi igazolás új formanyomtatványát „elektronikusan” is alá lehetett írni, a kormány hétfői pontosítása szerint ez mégsem lehetséges.
<em>Hír szerkesztése</em> Ötórás a várakozási idő a határon
Óriási a torlódás Nagylaknál a belépő oldalon.
<em>Hír szerkesztése</em> Nálunk is hódít a Legényesezz otthon! [FRISSÍTVE]
Sorra kapcsolódnak be a néptáncosok.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus: újabb aradi haláleset [FRISSÍTVE]
Egy 65 éves férfi hunyt el.
<em>Hír szerkesztése</em> Szinte annyian vannak karanténban, ahányan elhagyták a vesztegzárat
Súlyos büntetéseket kapnak a szabálysértők.
<em>Hír szerkesztése</em> Online folyik az iskolai beiratkozás [AUDIO]
Persze, az adatokat személyesen is meg kell majd erősíteni.
<em>Hír szerkesztése</em> Torlódás a nagylaki határátkelő belépő oldalán
Se kamionnal, se személyautóval nem leányálom most utazni.