Negyven diák került kórházba a német líceumból

2020. január 14.
Kedd reggeli sajtóhírek szerint 40-re nőtt azoknak a diákoknak a száma, akik az aradi sürgősségi osztályra kerültek az Adam Müller Guttenbrunn Elméleti Líceum általános iskolai tagozatán végzett fertőtlenítés, rovar- és rágcsálóirtás nyomán jelentkezett tüneteikkel. Az iskolában felfüggesztették a tanítást, amíg ki nem derítik, hogy mi okozta a tömeges megbetegedést; 14 gyereket kórházban kezelnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Negyven diák került kórházba a német líceumból
Több tucatnyi gyereket szállítottak kórházba | Fotó: aradon.ro

A tömeges megbetegedés nem a német tannyelvű iskola főépületében történt, hanem a szintén Újaradon található, Posada utcai ingatlanban, ahol az általános iskolai osztályok működnek. Az első hét gyerek a tanítás után, hétfőn kora délután lett rosszul: vörös kiütések jelentek meg az arcukon, rosszullétre, hányingerre panaszkodtak, többen hánytak is, és nehezen kaptak levegőt. Később kilencre, majd 13-ra, kora estére pedig húszra nőtt a megbetegedett gyerekek száma: mindannyian 11-13 éves korúak, hatodik és hetedik osztályos tanulók. Némelyikük olyan rosszul volt, hogy oxigénmaszkot adtak rá, hogy lélegezni tudjon. Éjfélkor 32, reggel hatkor már 40 gyerek volt, aki átlépte a sürgősségi kórház küszöbét, közülük 14-et benntartottak megfigyelésre és kezelésre.

A szülők elmondása szerint a gyerekek egy része arra panaszkodott, hogy ragacsosak voltak a padok és az iskolai székek. Mario Stoica, az iskola igazgatója elmondta, hogy a téli vakáció utolsó hetében, a múlt pénteken végzett fertőtlenítést, rovar- és rágcsálóirtást egy cég az iskolában. Hétfőn ő maga is tanított azokban az osztályokban, amelyekben megbetegedtek a diákok, de mind mondta, neki panaszkodtak akkor a gyerekek. Hozzátette, hogy a fertőtlenítést végző vállalkozás az iskolát fenntartó önkormányzat által szervezett versenytárgyaláson nyerte el a megbízást, ő nem is volt kapcsolatban vele, annyit tud róla, hogy egy Hunyad megyei székhelyű cégről van szó.

Hétfő este több tucatnyi szülő aggodalmaskodott a sürgősségi osztály bejáratánál, ahová a sajtót nem engedték be. Szülőként érintett az Arad megyei önkormányzat alelnöke, Sergiu Bîlcea is, akinek mindkét gyermeke a német tannyelvű iskolába jár, és mindkettőt kórházba kellett vinni.

A tömeges megbetegedés hírére riasztották a rendőrséget, a közegészségügyi igazgatóságot és a megyei katasztrófavédelmi felügyelőséget is, amely vegyi-bakterológiai csoportját küldte a helyszínre mintavétel céljából.

Gheorghe Stoian Arad megyei prefektus elrendelte a tanítás felfüggesztését az iskolában, amíg ki nem derítik, hogy mi váltotta ki a megbetegedést, és meg nem szüntetik annak okát. Vizsgálatot rendeltek el a fertőtlenítést végző cégnél is.

A szülők körében azért is nagy volt a riadalom, mert még élénken él a közemlékezetben, hogy tavaly novemberben egy temesvári tömbházban két kisgyermek és egyikük édesanyja életét vesztette egy végzetes rovar- és rágcsálóirtás következtében.

Egyelőre semmit sem találtak

Semmit nem mutattak ki a mérőműszerek az iskola osztálytermeinek levegőjében – közölte kedd reggel az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU). A szakemberek a levegő összetételét vizsgálták, majd mintát vettek a padokról és más tárgyakról, amiket laborban elemeznek ki.

„Nem normális, hogy alig két hónappal a temesvári tragikus események után, ilyen dolog még egyszer megismétlődjön. Kirendeltem a minisztérium és az állami egészségügyi felügyelet ellenőrző csoportját, hogy megnézzék, miként ellenőrizték a korábbi rendelkezés értelmében azokat a cégeket, amelyek biocidokkal dolgoznak, olyan kémiai anyagokkal vagy mikroorganizmusokkal, amelyeket kártevő élőlények ellen használnak. Drasztikus intézkedések lesznek, és azok, akik a közegészségügyet veszélyeztetik, fizetni fognak, még akkor is, ha radikálisan meg kell változtatnunk a jogszabályokat” – idézi az egészségügyi minisztérium közleménye Victor Costache miniszter hétfő esti nyilatkozatát.

Az Arad Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) járványügyi szakemberei a gyerekek tüneteit vizsgálják. A DSP és a rendőrség keresi azt a céget, amely a fertőtlenítést, valamint a rovar- és kártevőirtást végezte az iskolában.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Menteni a menthető: nyári évadot kínál a kamaraszínház [AUDIO]
Remélik, hogy június közepétől már játszhatnak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kitartás a hit és az anyanyelv mellett
Trianoni megemlékezés Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Illegális kőfejtőkre csaptak le
Adócsalás gyanúja miatt kilenc személyt hallgatnak ki.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon 100: megemlékezés világszerte
1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került.
<em>Hír szerkesztése</em> Csongrád-Csanád megyére változott Csongrád megye neve
Trianon 100. évfordulóján.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon következményei Aradon [AUDIO]
2020. június 4. a békediktátum aláírásának 100. évfordulója.
<em>Hír szerkesztése</em> Kigyógyult a koronavírusból egy öthetes csecsemő
Ő a legfiatalabb felépült beteg.
<em>Hír szerkesztése</em> Újra várja ügyfeleit az EMNT-iroda
Munkanapokon 10 és 14 óra között.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianoni emlékima a minorita templom udvarában
A Nemzeti Összetartozás Napján.
<em>Hír szerkesztése</em> Pünkösdhétfő: a máriaradnai bazilika felszentelésének évfordulója
253 éve ajánlották Szűz Mária oltalmába a kegytemplomot.