Mi újság az Univerzumban? – Bolygók más csillagok körül

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) aradi képzési irodája csillagászati előadásra hívja az érdeklődőket április 3-án, szerdán 18 órára a székházába (Andrássy tér / Bd. dul Revoluției 78. szám).

Az előadás a csillagászati kutatás új horizontjaiba és kulisszatitkaiba nyújt bepillantást. A sorozat célja a legújabb felfedezések bemutatása a nagyközönség számára is érthető és szórakoztató formában. Az utazás során Kiss László Széchenyi-díjas csillagász, az Élő csillagászat című online műsorfolyam házigazdája kalauzol. Az esemény személyes beszélgetésre kínál lehetőséget a csillagásszal a tudományterület jelenéről és jövőjéről.

Prof. Dr. Kiss László Széchenyi-díjas csillagász, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója és a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet kutatóprofesszora. 2019 óta az MTA rendes tagja, 2020 óta az ELTE címzetes egyetemi tanára. Szűkebb szakterülete a csillagok és kis égitestek asztrofizikája.

2009-ben, hét év ausztráliai kutatómunka után kiemelkedően sikeres csoportot alapított a Lendület Program támogatásával. Kutatásai középpontjában az extraszoláris bolygórendszerek szerkezete és fejlődése áll, az elméleti munkák mellett a Kepler-űrtávcső adataira alapozva. 2012 és 2019 között a Cheops-űrtávcső tudományos programjának előkészítésén dolgozott, 2020-tól pedig az immáron Föld körüli pályára került teleszkóp adatai alapján folytatja kutatásait. Eredményeit rangos nemzetközi folyóiratokban publikálta.

Az érdeklődők részvételi szándékukat az ezen a linken található űrlap kitöltésével jelezhetik.

A rovatból ajánljuk:

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma
Az év elejétől április 10-ig 379 megbetegedést jegyeztek a megyében.
Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt.
Elhunyt Almási Vince volt kisiratosi polgármester
Község- és közösségépítő ember volt.
Vincze Loránt: változtassuk meg az Európai Uniót! (x)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője négy célt fogalmaz meg az idei EP-választásra.