Mészár Sándor kezdő tizenegye

2020. szeptember 24.
A szeptember 27-i helyhatósági választásokon olyan jelöltet állított versenybe az aradi polgármesteri székért az RMDSZ, aki nem a politikában épített karriert, és nem is politizálni szeretne a város élén. Mészár Sándor vállalkozóként és sportmenedzserként vívott ki magának köztiszteletet. Karrierje legnagyobb eredményének azt tartja, hogy sikerült az aradi futballcsapatot, az UTÁ-t az élvonalba juttatni. Ha ez sikerült, miért ne végezhetne a polgármester-választás élén is?
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor kezdő tizenegye
Mészár Sándor az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje | Fotó: uta-arad.ro

– Talán „szakmai ártalom”, hogy a sportnyelvben használatos „kezdő tizenegyre” építette a választási kampányát, de pontosan mit takar ez?

– Az első pont: politikamentes városvezetés, a második: a minőség – az olcsó mindig drágább. Legyen elég már abból, hogy mindig az olcsóbbat választjuk, ami nem működik, hamar tönkre megy. Ne csak a kipipálásról szóljon a fejlesztés, ne azért építsünk, hogy elmondhassuk, hogy nekünk is van. A sikeres városvezetés az emberek jólétében kell megmutatkozzon, nem a politikusok kampánybeszámolóiban. Például, olyan kerékpárutak szükségesek, amelyeket használni lehet, olyan uszodánk legyen, amelyik működik, és nyitva van. És még sorolhatnám tovább…

– Mi a hármas pont?

– A hivatalok és hivatalnokoknak az emberek problémáira fókuszáló hozzáállása. A közintézményeknek és a köztisztviselőknek változtatniuk kell a hozzáállásukon, nyitniuk kell az emberek felé, megoldást kell keresniük a problémákra, nem indokot, kifogást, hogy miért nem megoldható valami. Ha mindig csak a vállunkat vonogatjuk, a problémák nem fognak megoldódni. Lassan két évtizede küzdöm ezzel. Pontosan tudom, mit jelent az, amikor az embert ajtótól ajtóig küldözgetik, vagy már az első ajtó bezárul előtte. Ezeknek a meghonosításától azt várom, hogy a polgár ne a bürokrácia útvesztőitől iszonyodva, hanem a segítőszándékban bizakodva keresse a közhivatalokat.

– Még mindig a „hátvédsornál” tartunk…

– Négy: szakértelem. A legjobb szakemberek bevonása a városért és az aradiakért. A polgármester nem érthet mindenhez. Meg kell keresni, megfizetni és elfogadni a szakértők véleményét. Ha ez megtörténik, akkor nem ásunk ott, ahol tegnap burkoltunk.

Ötödik pont: kulturális és egyéb rendezvények, dinamikus, pezsgő élet. A rendezvényekre úgy kell tekinteni, hogy ezek hasznot hoznak a városnak, nem hiábavaló költséget jelentenek. Többek között szüksége van a városnak egy-két olyan sajátos rendezvényre, melyet nem csak az aradiak látogatnak. Az ideutazók költsék el a pénzüket Aradon, és vigyék magukkal a város jó hírét.

Közzétette: RMDSZ Arad Megye – 2020. szeptember 24., csütörtök

A hatodik pont: zöldövezetek és játszóterek. Ez nagyon fontos az életminőség javítása szempontjából. Mindig jól jön egy újabb zöldövezet, játszótér. Én viszont nagyon fontosnak tartom a meglévők korszerűsítését és karbantartását is. Ezen a területen is fontos a szakértelem. A Román–magyar megbékélés parkja, a Szabadság-szobor impozáns, a környezete viszont kevésbé. A Maros-part Arad egyik büszkesége volt, hát legyen újra az! A játszótereket korszerűsíteni kell, mert többnyire kopottak, működésképtelenek vagy veszélyesek a felszerelések. Vonzó, színes, barátságos és biztonságos játszóterekre van szükségünk.

Nem állítom, hogy nem történtek jó dolgok Aradon az elmúlt években, de nem tartunk ott, ahol tarthatnánk. Edzőként, sportmenedzserként mindig az hajtott, hogy kihozzam a csapatból a maximumot, sőt mindig egy kicsit többet is annál. Hogy ne álljak meg, ne mondjam azt, hogy elég, jól van így is. Mindig tovább kell mennünk, túllépve saját határainkat. Most Aradnak erre van szüksége. Mentalitásváltásra, versenyszellemre. Arra, hogy ne dőljünk elégedetten hátra, hanem folyamatosan dolgozzunk a megyeközpont vonzerejének, szolgáltatásainak a javításán.

– Ehhez kapcsolódik a hetedik pont?

– Igen, a sport, ami egyben életminőséget is jelent. A tömegsport és az ezzel járó mozgás fellendítése, s ennek következményeként kevesebb beteg az orvosi rendelőkben, ehhez azonban meg kell teremteni az alapfeltételeket. Mert az egészség a legjobb befektetés. Folytatni kell az infrastruktúra fejlesztését. Ne elégedjünk meg a kevéssel! Például, kötelességünk a Gloria- és a Moise Nicoară-líceummal, a volt Magyar Királyi Gimnáziummal szemközti pályát felújítani, mivel mind a két bázis közkedvelt az aradiak körében. A Gloria-stadionban a futópályájára új borítás, kültéri sporteszközök, korszerű öltözők és mosdók kellenek. A Moise Nicoară bázison a pályákra és a futósávra is új felület szükséges. Mozgásba kell lendülnünk!

Hatékonyságra, érdekérvényesítésre és segítségnyújtásra épül az RMDSZ aradi polgármesterjelöltjének a...

Közzétette: Aradi Hírek – 2020. szeptember 12., szombat

– A nyolcadik?

– Uniós pénzek lehívása. Arad a Partium egyik fontos városa az Európai Unióban, ezt ki lehet és ki is kell használni. Az európai források minket is megilletnek. Van tapasztalatom e téren, sportklubom többször is nyert ilyen jellegű pályázatot.

– A kilences poszt a középcsatáré…

– Szociális érzékenység, ellátás, hogy senki se érezze feleslegesnek magát Aradon. Aki éhes, annak adjunk enni, ne nyomjunk a kezébe kitöltendő kérvényeket! Szeretnék egy olyan szociális-egészségügyi központot, ahol egy helyen minden szociális problémát meg lehet oldani. Ezen belül legyen tanácsadás, átmeneti szállás, egészségügyi ellátás és egyebek. Az utcán élő emberek rontják a város képét és a lakók biztonságérzetét. Akik nem tudnak vagy nem akarnak az intézményes ellátórendszerhez tartozni, esetleg nem aradiak, azoknak el kell hagyniuk a várost.   

– A tízes az irányító…

– Kevesebb bürokrácia. Egyszerű, gyors, hatékony ügyintézés. Biztos vagyok benne, hogy ez lehetséges. Két dolog kell hozzá, amit már említettem: szakértő bevonása, aki lebontja a bürokrácia labirintusát, és a köztisztviselők aktív hozzáállása. Meg kell érteniük végre, hogy minket szolgálnak, nem pedig a feletteseink.

– Elérkeztünk a tizenegyedik ponthoz.

– Folytonosság – hogy befejezzük azt, amit elkezdtünk. Minden folyamatban lévő jó projekt támogatása, ezáltal fejlődik a város, függetlenül attól, hogy kik kezdeményezték. 

Kiegészítem a kezdő tizenegyemet egy nagyon fontos ponttal: kötelességünk óvni, rehabilitálni és népszerűsíteni Arad olyan brandjeit, mint a Maros és Maros-part, a strand, a vár, a korzó és a belvárosi épületek. És persze nem utolsósorban az UTA futballklub. Ha mindezt komolyan vesszük, életbe ültetjük, biztos vagyok benne, hogy otthonosabbá, lakhatóbbá, élhetőbbé tehetjük mindannyiunk szeretett városát, Aradot.

– Ha már szóba került az UTA, meséljen egy kicsit, hogy lett ön a klub megmentésének a kovásza?

– Örömmel beszélek az UTÁ-ról! Megtiszteltetés számomra, hogy hét éve én vagyok Arad város első számú márkanevének, az UTA futballklubnak a frontembere. Különben bárhol találkozom ismerősökkel, ismeretlenekkel, az utcán, a bankban, a boltban, a piacon, mindenki az UTÁ-ról érdeklődik, és nem a választásokról. Pláne, hogy tizenkét év szünet után a csapat kivívta az első osztályban való szereplés jogát!

Hét évvel ezelőtt az UTA sajnos csődbe ment. Annyi pénz se maradt a klubnál, hogy a csapat meg tudjon jelenni a kiírt mérkőzéseken. Ez a kizárást jelentette. Akkor én már tizenegy éve menedzseltem az általam alapított Atletico Arad utánpótlás-nevelő futballklubot, nagyon jó eredményekkel és sok tehetséges fiatal játékossal. Innen adódott, hogy a polgármesteri hivatal és a Szurkolók Egyesülete felkért, segítsek újjáéleszteni ezt a történelmi és sporteredményekben nagyon gazdag klubot. Ne hagyjuk veszni azt, amit annyira szeretnek Aradon és máshol is. Elvállaltam….

Sikerült beírni a csapatot a megyei első osztályú bajnokságba. Az első évben feljutottunk a harmadik ligába, majd a következő szezonban a másodosztályba. Aztán két egymást követő évben osztályozón vehettünk az élvonalba való jutásért: mind a kétszer vesztettünk. Idén, egy nagyon nehéz és bonyolult szezon után sikerült megnyernünk a másodosztályú bajnokságot, ami egyenes feljutást jelentett. Elmondhatjuk, az UTA, Románia hatszoros bajnoka és kétszeres kupagyőztese megérkezett oda, ahol mindig is a helye volt, az első osztályba. Az UTA feltámadt hamvaiból, mint a főnixmadár.

A Pecsovszky-monográfia román nyelvű fordítását mutatták be, és az 50 évvel ezelőtti Feyenoord-búcsúztatásra emlékeztek...

Közzétette: Aradi Hírek – 2020. szeptember 23., szerda

Nagy volt az öröm, az embereket nem nagyon érdekelték a jelenleg érvényben lévő távolságtartási szabályok. Fél órával a sorsdöntő piteşti-i mérkőzés lefújása után megtelt Aradon a városháza előtti tér. Senki sem hívott senkit, de a szurkolók, a lakosok úgy érezték, hogy egyazon ügyért dobog a szívük. Több százan gyűltek össze, énekeltek, skandáltak, még pirotechnikai koreográfiával is készültek. Másnap, amikor már a csapat is hazaért és elhozta a szurkolóknak a kupát, anélkül, hogy ezt is nagydobra vertük volna, körülbelül ötszáz ember gyűlt össze ünnepelni.

Hogy az olvasók is átérezzék, milyen sokan vannak, akik követik a klub tevékenységét: idén április 18-án ünnepelte a klub fennállásának 75. évfordulóját. A koronavírus-járvány miatt ezt nem tudtuk megünnepelni úgy, ahogy szerettük volna. Ezért a klub online felületein egész nap filmeket, klipeket, köszöntőket posztoltunk. Ezeket több mint 300 ezer ember nézte meg 48 óra alatt.

  • Comandat de UDMR Org. Jud. Arad, realizat de SC LBC Torrent Studio Srl, cod de identificare unică 23200009.

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Orban Aradon: fontolgatjuk az éjszakai kijárási tilalmat
A koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedésként a kormány fontolgatja az éjszakai kijárási tilalom bevezetését, de előtte megvárják, milyen eredményt hoznak az eddigi korlátozások – jelentette ki szombaton, aradi látogatásán Ludovic Orban miniszterelnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az aradi és a megyei tanács
Ludovic Orban miniszterelnök helyi autonómiáról és a központosítás lebontásáról beszélt a beiktatáson.
<em>Hír szerkesztése</em> Megszerezte első hazai győzelmét az UTA
A Chindia Târgoviște volt az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bennégett a lakásban egy idős házaspár
Tragédia Ötvenespusztán.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus: vörös forgatókönyv lép életbe Aradon
Meghaladta az elmúlt 14 napban a 3 ezreléket a koronavírus-fertőzések aránya.
<em>Hír szerkesztése</em> Megalakult az új képviselőtestület Nagyiratoson
Letette az esküt a harmadik mandátumát kezdő polgármester, Papp Attila.
<em>Hír szerkesztése</em> Online oktatásra térnek át az aradi iskolák [FRISSÍTVE]
Meghaladta a 3 ezreléket a fertőzöttségi arány.
<em>Hír szerkesztése</em> Október 23.: egy egész nemzet mozdult meg [AUDIO]
Az 1956-ot követő egyik legnagyobb koncepciós per a Szoboszlay-per volt.
<em>Hír szerkesztése</em> Ittasan, felfüggesztett jogsival okozott balesetet
Két személy megsérült a belvárosi ütközésben.
<em>Hír szerkesztése</em> Leadta a jelöltlistákat az RMDSZ
A cél a parlamenti mandátum megőrzése.