Meghosszabbították az „iskolapénz” kifizetésének határidejét

Az OTP Bank Románia idén február 29-ig meghosszabbította a 2022–2023-as tanévre szóló Szülőföldön magyarul program részeként nyújtott támogatások kifizetésének határidejét – közölte a pénzintézet.

A bank a kedvezményezettek több mint 99 százalékának már átutalta az 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást. A Bethlen Gábor Alapkezelő iránymutatása szerint meghosszabbított határidő azokat célozza, akik még nem nyitották meg a támogatás kifizetéséhez szükséges számlát.

„Partnereinkkel azért döntöttünk a kifizetési határidő meghosszabbítása mellett, hogy bővítsük a lehetőségeit azon kedvezményezetteknek is, akik még nem nyitották meg a támogatás átutalásához szükséges számlát az OTP Banknál. Arra bátorítok mindenkit, hogy akár az OTP Bank fiókjaiban, akár az online felületeinket használva nyissák meg a számlát, és ne hagyják elveszni az aktuális kiírásban 1260 lejre emelt támogatás összegét” – idézte Fatér Gyulát, az OTP Bank Románia vezérigazgatóját a bank közleménye.

A Szülőföldön magyarul program 2022–2023-as tanévre szóló támogatásainak kifizetése 2023. szeptember 22-én kezdődött. Ebben a kiírásban eddig több mint 139 ezer romániai kedvezményezett részesült oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatásban a magyar állam részéről. A program támogatásainak kifizetésében az OTP Bank Románia a Bethlen Gábor Alapkezelő kizárólagos pénzügyi partnere Romániában – emlékeztetett a pénzintézet.

A státustörvény alapján a 2002/2003-as tanévtől bevezetett, a magyar iskolaválasztást bátorító oktatási-nevelési támogatás összegét tavaly emelte a magyar kormány a korábbi 22 400-ról 100 ezer forintra.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára múlt heti budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a Szülőföldön magyarul program keretében a 2022–2023-as tanévben 221 433 külhoni gyermek és fiatal részesült a megemelt támogatásban. Idén is bruttó 100 ezer forintos támogatást biztosítanak a szülőföldjükön magyar oktatásban részt vevő bölcsődéseknek, óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, felsőoktatási hallgatóknak.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Előkészületek a Szabadság-szobor újbóli felavatásának 20. évfordulójára [AUDIO]
A 2004. április 25-i aradi szoborállításnak erős üzenete volt: közösségi és politikai elszántsággal érvényt lehet szerezni a kisebbségi jogoknak, a visszahozhatók azok a szimbolikus emlékművek, amelyeket megpróbáltak kitörölni a közemlékezetből.
Szülők Akadémiája: generációk az ABC végén, avagy hogyan szálljunk le a mókuskerékről?
Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus tart előadást Aradon.
Lehetőség szerint növelné polgármesterei és alpolgármesterei számát az RMDSZ [AUDIO]
Jelenleg öt polgármestere és négy alpolgármestere van Arad megyében.