Meghosszabbították a népszámlálás második szakaszát

2022. július 13.
Az Országos Statisztikai Intézet keddi döntésének értelmében egy héttel hosszabbítják meg a népszámlálás eredeti határidejét, így július 24-ig tart a személyes megkérdezésen alapuló időszak.
<em>Hír szerkesztése</em> Meghosszabbították a népszámlálás második szakaszát
Fotó: nepszamlalas.ro

A Népszámlálás.ro közleménye rámutat: „Ez a döntés egy utolsó esélyt jelent a romániai magyar közösségnek is: 100 ezer magyar is kimaradhat a népszámlálásból, ha a hosszabbításban nem sikerül felpörgetni a kérdezés-válaszadás ütemét.”

Ugyanakkor a cenzus magyar kampányának szervezői felhívják a figyelmet: „Az elmúlt hetekben nagyon lassan haladt a népszámlálás személyes megkérdezésen alapuló szakasza, de eddig a lakosságnak minimális lehetősége volt arra, hogy segítse az összeírás folyamatát. Most azonban újra lehetőségünk van arra, hogy a »kezünkbe vegyük a sorsunkat«.”

Ha nem töltöttük ki online, vagy a számlálóbiztos még nem keresett otthonunkban, akkor két lehetőségünk maradt arra, hogy ne maradjunk ki a népszámlálásból. Egyrészt sok településen újra megnyíltak az összeírópontok, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatainkat. Ezen a linken érhető el az összeírópontok listája.

Másrészt az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél lehet jelezni, ha még nem járt nálunk a számlálóbiztos. Ők abban segítenek, hogy a lakcímünknek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesítik, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz. Ezen a linken találhatók az RMDSZ-irodák telefonos elérhetőségei.

A népszámlálás kedvezőtlenül alakul a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyékben. Kolozs megyében a feltételezett lakosság 26, Marosban és Szatmárban 20, Biharban 15, Hargitában 14, Szilágyban 13, Kovászna megyében pedig a 12 százalékát nem sikerült lekérdezni eddig. „Látni kell, hogy ezekben a megyékben a nem megkérdezettek között megyénként több tízezer magyar személy is lehet, akik kimaradhatnak a népszámlálásból. Országos szinten akár 100 ezer magyart »veszíthetünk el«, ha nem sikerül mindenkit megszámolni” – áll a Népszámlálás.ro sajtóközleményében.

Az alulszámlálás veszélye miatt a Népszámlálás.ro szerkesztői arra kérik a magyar lakosságot, hogy legyenek együttműködők a számlálóbiztossal. Fogadják abban az esetben is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban, illetve hívják fel telefonon, amennyiben a kérdezőbiztos nem találta őket otthon, de hagyott kopogtatócédulát. Ugyanakkor figyeljenek arra, hogy ha van a sikeres önkitöltésről igazolásuk, akkor nem szükséges újból válaszolni a személyi kérdőívre. Ezt továbbra is a dovrec.insse.ro oldalon lehet ellenőrizni a személyi szám megadásával.

A kérdőíveket mindenkire vonatkozóan ki kell tölteni, akik a háztartásban éltek 2021. december 1-jén: gyerekekre, felnőttekre, idősekre és azokra is, akik éppen nincsenek otthon, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodnak! Arra is vigyázzunk – és ezt mindenképpen ellenőrizzük is –, hogy mindenkinek helyesen legyen beírva az etnikuma, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása!

Az alábbiakban azon települések listája tekinthető meg, ahol jelentős számú vagy arányú magyar él, viszont a népszámlálásban még nincs összeírva a becsült lakosság több mint 15 százaléka (zárójelben a még megszámolandó személyek becsült aránya):

 • Arad megye: Arad (24 százalék), Pécska (19 százalék), Tőzmiske (16 százalék), Sofronya (24 százalék).
 • Besztrece-Naszód megye: Beszterce (19 százalék).
 • Bihar megye: Nagyvárad (20 százalék), Nagyszalonta (18 százalék).
 • Brassó megye: Brassó (22 százalék), Négyfalu (24 százalék), Tatrang (16 százalék).
 • Fehér megye: Magyarlapád (15 százalék), Székelykocsárd (26 százalék).
 • Hargita megye: Csíkszereda (26 százalék), Gyergyószentmiklós (28 százalék), Székelyudvarhely (16 százalék), Székelykeresztúr (18 százalék), Gyimesközéplok (27 százalék), Csíkszentgyörgy (21 százalék), Felsőboldogfalva (23 százalék), Siménfalva (18 százalék), Maroshévíz (28 százalék), Csíkcsicsó (21 százalék), Etéd (17 százalék), Madéfalva (19 százalék), Csíkszentmihály (15 százalék), Csíkmadaras (16 százalék), Szentábrahám (21 százalék), Csíkpálfalva (28 százalék), Kápolnásfalu (18 százalék), Tusnádfürdő (22 százalék), Kányád (20 százalék).
 • Hunyad megye: Déva (38 százalék), Vajdahunyad (21 százalék), Petrozsény (16 százalék).
 • Kolozs megye: Kolozsvár (36 százalék), Szászfenes (29 százalék), Kisbács (23 százalék), Torda (24 százalék), Szamosújvár (16 százalék), Bánffyhunyad (25 százalék), Egeres (35 százalék), Várfalva (20 százalék).
 • Kovászna megye: Sepsiszentgyörgy (17 százalék), Kézdivásárhely (16 százalék), Torja (22 százalék), Gidófalva (25 százalék), Ozsdola (17 százalék), Sepsibodok (18 százalék), Zágon (16 százalék), Esztelnek (25 százalék), Dálnok (17 százalék).
 • Máramaros megye: Nagybánya (30 százalék), Máramarossziget (33 százalék), Felsőbánya (32 százalék).
 • Maros megye: Marosvásárhely (30 százalék), Szászrégen (30 százalék), Marosszentgyörgy (37 százalék), Nagyernye (23 százalék), Segesvár (35 százalék), Gernyeszeg (30 százalék), Nyárádremete (16 százalék), Dicsőszentmárton (15 százalék), Makfalva (20 százalék), Marosszentanna (19 százalék), Mezőcsávás (23 százalék), Koronka (18 százalék), Maroskeresztúr (17 százalék), Nyárádgálfalva (21 százalék), Marossárpatak (17 százalék), Mezőbánd (38 százalék), Csíkfalva (25 százalék), Kerelőszentpál (24 százalék), Sóvárad (22 százalék), Backamadaras (24 százalék), Székelyhodos (28 százalék), Vajdaszentivány (16 százalék), Beresztelke (17 százalék).
 • Szatmár megye: Szatmárnémeti (26 százalék), Nagykároly (25 százalék), Sárköz (29 százalék), Pusztadaróc (16 százalék), Szatmárpálfalva (30 százalék), Túrterebes (36 százalék), Kökényesd (32 százalék), Nagykolcs (16 százalék), Halmi (36 százalék), Mikola (38 százalék), Egri (41 százalék), Szilágypér (20 százalék).
 • Szeben megye: Medgyes (28 százalék), Nagyszeben (34 százalék).
 • Szilágy megye: Zilah (18 százalék), Sarmaság (21 százalék), Szilágysomlyó (40 százalék).
 • Temes megye: Temesvár (45 százalék), Újszentes (36 százalék), Lugos (33 százalék).

További hírek

Hír beküldése
A hirtelen lezúduló csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
Hír beküldése
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját és az érettségit.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlen játszott az UTA az osztályozó első meccsén
Az aradiak őrzik az esélyt az élvonalban maradásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetközi rádióamatőr-találkozót szerveznek Pécskán
MZ/X.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon kiteljesedése napról napra
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő előadása a békediktátumról és az ukrajnai háborúról.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztelgés Pécskán a nemzet napszámosainak emléke előtt
A temetőben gránit emléktáblák őrzik majd a néhai pedagógusok neveit.
<em>Hír szerkesztése</em> Ennyien iratkoztak be magyar előkészítő osztályba az első szakaszban [AUDIO]
A magyar iskolaválasztást segítik a magyar kormány által nyújtott támogatások és programok.