Március 15. ma is a magyarok szabadságát szimbolizálja [AUDIO]

A 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulóján szervezett aradi ünnepségen a márciusi ifjak tettvágyát méltatta Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke, aki szerint „2023-ban nekünk is fel kell ismernünk az idők szavát”, és a megoldásra váró feladatokra kell koncentrálni.

A vértanúk emlékművénél, a monumentális Szabadság-szobornál délután tartottak beszédeket és koszorúzást a hősök tiszteletére. A szónokok közül elsőként Călin Bibarț polgármester lépett mikrofonhoz, és a városban együtt élő nemzetiségek és felekezetek egymásra utaltságát, illetve együttműködését emelte ki. Szerinte a tősgyökeres aradiak – etnikai hovatartozástól függetlenül – mindig is megértették és elfogadták egymást. A polgármester románul elmondott beszéde elején magyarul köszöntötte a jelenlévőket, a végén pedig a Himnusz első sorával – „Isten, áldd meg a magyart!” –, szintén magyarul búcsúzott.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök üzenetét Kőrösi Viktor Dávid, a kolozsvári magyar főkonzulátus vezető konzulja, Nicolae Ciucă román kormányfő üzenetét Tóth Csaba Arad megyei prefektus tolmácsolta.

 

 

Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy március 15., a magyar nemzet szabadságának a szimbóluma újabb és újabb nemzedékeket késztet arra, hogy a válságos pillanatokban a forradalom eszméjéből merítsenek erőt. „Ez a nap most is a szabadságot, a magyarok szabadságát, a tenni akarást szimbolizálja” – mondta. Szerinte 175 éve őseink megértették, hogy eljött a cselekvés ideje, megmutatták, hogy a változásra nem várni kell, hanem tenni kell érte, „amit lehet és érdemes, a hazáért, a nemzetért, a magyar közösségért”, és ezt a példát kell követnünk nekünk is.

„Egy idegen elnyomás alatt élve, tisztább volt a kép, a márciusi ifjakat hajtotta a tenni akarás, és csak bátran cselekedve maradhattak meg magyarnak. 2023-ban nekünk is fel kell ismernünk az idők szavát, a jelen feladatait, a valódi, megoldásra váró kérdéseket. Tudnunk kell, mi kell ahhoz, hogy a magyar közösségünk virágozzon.  Ez a mi korszakunk kell legyen, amikor a romániai magyar emberek kapnak szerepet, amikor a romániai magyar közösség az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően olyan forrásokhoz juthat a magyarság, amelyből építhet, gyarapodhat, visszaszerezheti az elveszett reményt, és beláthatja, hogy a szülőföldön lehet és érdemes tervezni, lehet jó és teljes életet élni” – mondta Faragó Péter.

 

 

A megyei RMDSZ-szervezet elnöke szerint, „amikor a szabadágharcra emlékezünk, merítsünk erőt a márciusi ifjak bátorságából, és minden nap tegyük, amit tenni lehet, és amit tenni érdemes, hiszen apró, hétköznapi döntéseinkkel és cselekedeteinkkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a gyökereink még hosszú ideig táplálni tudjanak bennünket.”

A beszédek végén a jelenlévő hivatalosságok, a politikai pártok, a civil szervezetek, az oktatási intézmények és a magyar történelmi egyházak képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit. Az ünnepségen nemcsak aradiak vettek részt, hanem a megye magyarlakta településeiről is érkeztek résztvevők. A koszorúzás után a városi színházba, a Bekecs Néptáncszínház előadására várták a résztvevőket.

Hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt összeállítását a rendezvényről, amely a Temesvári Rádió Magyar adása számára készült:

 

 

A rovatból ajánljuk:

Keresztes János: van magyar jövő Borosjenőben! [AUDIO]
Az RMDSZ helyi tanácsosjelölt-listájának vezetője többek között egy közösségi helyiséget és egy magyar emlékszobát szeretne kialakítani a várban, emellett a római katolikus templom fűtésrendszeréért fog dolgozni. (x)
Világrendváltás rend nélkül – Somkuti Bálint és Szenkovics Dezső előadása
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Aradi Képzési Központja izgalmas és aktuális geopolitikai beszélgetésre várja az érdeklődőket.
Németh József: jó gazdára van szükség Fazekasvarsándon [AUDIO]
Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint a község jelenlegi vezetősége elkényelmesedett. (x)
Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR (x)
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke szerint sárkány ellen sárkányfűvel, magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot.
Bíró Zoltán: a következő mandátumban érik be ennek a négy évnek a gyümölcse [AUDIO]
Az RMDSZ kisjenői polgármesterjelöltje szerint tiszteletet érdemeltek ki a magyarok az önkormányzatban. (x)