Már lehet pályázni a megemelt oktatási-nevelési támogatásra

2023. április 11.
Megjelentek a magyar nemzetpolitikai államtitkárság Szülőföldön magyarul programjának idei felhívásai, amelyek értelmében az eddigi 22 400 forintról 100 ezer forintra emelkedik a külhoni magyar gyerekek oktatási-nevelési támogatása – jelentette be Potápi Árpád János kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
<em>Hír szerkesztése</em> Már lehet pályázni a megemelt oktatási-nevelési támogatásra
Potápi Árpád János keddi sajtótájékoztatója | Fotó: MTI/Soós Lajos

A budapesti Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kifejtette: az alapvető nemzetpolitikai és nemzetstratégiai célokat a háború okozta nehéz gazdasági helyzetben sem adják fel, az anyanyelvi oktatás minden külhoni régióban a közösség megmaradásának garanciája.

Rámutatott: a támogatásról még az első Orbán-kormány idején döntöttek, és a státustörvény alapján a 2002–2003-as tanévtől biztosítják a közoktatás területén a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást. A cél, hogy a szülők magyar tanítási nyelvű iskolába írassák a gyermekeket. Azok a gyermekek, akik ilyen intézménybe járnak, nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat – húzta alá.

A támogatás összege eddig 22 400 forint volt, ez most 100 ezer forintra emelkedik. A juttatást mindig az adott tanév után folyósítják, azt még idén, a tervek szerint augusztus-szeptemberben megkapják az érintett családok. A támogatást azok az erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai, horvátországi és muravidéki bölcsődések, óvodások, általános és középiskolás diákok, valamint főiskolai és egyetemi hallgatók kaphatják, akik szülőföldjükön magyar nyelvű oktatásban, illetve nevelésben vesznek részt.

A felhívások elérhetőek keddtől a www.kulhonimagyarok.hu és a www.bgazrt.hu honlapokon.

Közlése szerint a külhoni partnerek lebonyolítóként vesznek részt a programban. Minden régióra külön felhívást hirdetnek, amely tartalmazza azt a címet, ahová a kérelmet el kell juttatni. A támogatási kérelem utolsó postára adási dátuma 2023. május 24. – jelezte a nemzetpolitikai államtitkár. Hozzátette: a korábbi 4 hét helyett most 6 hét áll rendelkezésre a benyújtásra. Az elbírálást követően a támogatás folyósítása banki átutalással történik.

Ismertette: a 2021–2022-es tanévben 211 246 gyermek és fiatal részesült a támogatásban. Potápi Árpád János felidézte, hogy 2010-től az óvodások számára is biztosítják a támogatást, amelyet 2021-ben a bölcsődések számára is megnyitottak és a hallgatói támogatás összegét is 22 400 forintra növelték.

A program újabb átalakítását a kárpátaljai régióval kezdték és a kárpátaljai magyar gyermekeknek és fiataloknak már az idei év elején 100 ezer forint összegű támogatást biztosítottak a korábbi 22 400 forint helyett. A nemzetpolitikai államtitkár beszámolt arról is, hogy a bölcsődétől a felsőoktatásig támogatják a külhoni magyar oktatási hálózatot. 50 magyar középiskola, kollégium és szórványkollégium, 8 külhoni magyar tannyelvű felsőoktatási intézmény, magyar kar működtetéséhez nyújtanak állandó támogatást – ismertette.

A Nemzeti Újrakezdés Program keretében segítik az oktatási fejlesztések, programok, rendezvények megvalósítását, ami évi több mint 300 tevékenységet jelent. Kitért arra is, hogy több mint 1200 oktatási célú külhoni beruházás megvalósításához járultak hozzá az elmúlt időszakban. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program révén csaknem 900 óvoda és bölcsőde épül, jön létre, illetve újul meg a külhonban.

MTI

További hírek

Hír beküldése
Ideiglenesen Nagyváradon rendezi majd a hazai meccseit az aradi csapat.
Hír beküldése
Fellélegezhetnek a körgyűrűn áthaladók.
Hír beküldése
Ötvenhat év kellett ehhez.
<em>Hír szerkesztése</em> Szülőföldön magyarul: péntektől utalják a támogatást
A támogatási kérelmek pozitív elbírálásáról szóló levélben minden kedvezményezett esetében szerepelni fog az a dátum, amelytől kezdődően felvehetik a múlt, 2022–2023-as tanévre szóló, 100 ezer forintnak megfelelő 1260 lejes oktatási-nevelési vagy hallgatói támogatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Az MCC szervezésében mutatják be Botházi Mária legújabb könyvét
Októberben tartják meg.
<em>Hír szerkesztése</em> RMDSZ: legyen olcsóbb a vezetékes víz!
A szenátus megszavazta a törvényjavaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Fordulj egyet, ne nevess! – Folkudvar az Aradi Magyar Napokon
Az Alma Mater Alapítvány és az Aradi Táncház Egyesület szerevezésében.
<em>Hír szerkesztése</em> Eötvös 175: Aradon is megemlékeztek a geofizikusról [AUDIO]
A tudós a Világoson végzett kísérletekkel alapozta meg hírnevét.
<em>Hír szerkesztése</em> A bankok, nagyvállalatok és kisvállalkozók adóterheinek növelésével mérsékelnék a költségvetési hiányt
Közvitára bocsátották a javaslatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Dankó Pista-díjat kapott Antal Péter [AUDIO]
Pécska polgármesterét a Magyarnóta Mecénása kategóriában tüntették ki.