Május 27-ig meghosszabbították a népszámlálás önkitöltéses szakaszát

2022. május 13.
Az Országos Statisztikai Intézet csütörtöki döntése értelmében a nagy érdeklődésre való tekintettel a népszámlálás önkitöltéses szakaszát meghosszabbítják 12 nappal, azaz május 27-ig lehet online kitölteni a kérdőíveket.
<em>Hír szerkesztése</em> Május 27-ig meghosszabbították a népszámlálás önkitöltéses szakaszát
Illusztráció | Fotó: nepszamlalas.ro

„Éljünk a lehetőséggel, használjuk ki a következő két hetet is!” – biztatja továbbra is a romániai magyar közösséget a Népszámlálás.ro. A cenzus magyar kampányának szervezői kiemelik: „a határidő kitolása a magyar közösség szempontjából nagy lehetőséget, ugyanakkor veszélyt is jelent.”

A 12 nap haladék lehetőséget biztosít, hogy még többen részt vegyenek a népszámlálás első, online szakaszában. A Népszámlálás.ro elsősorban a nagyvárosokban és szórványtelepüléseken élő magyarokat biztatja az online kitöltésre – különösen azokon a településeken, ahol a második szakaszban nem számíthatunk magyarul beszélő számlálóbiztosokra.

A május 27-i határidő arra is lehetőséget ad, hogy mindenki ellenőrizze a saját maga, családtagjai és közeli ismerősei kérdőívének az érvényesítését a dovrec.insse.ro oldalon. Ez azért fontos, mert országosan nagy az érvénytelenített személyi kérdőívek aránya, egyes településeken a 10 százalékot is meghaladja. A hosszabbítás alatt még újra lehet kezdeni a kitöltést, pótolni lehet a hiányos adatokat, amire azonban május 27. után már nem lesz lehetőség.

„A meghosszabbított határidő azonban nemcsak további önkitöltési lehetőséget jelent, hanem azt is, hogy két héttel lerövidül a népszámlálás második, hagyományos összeírási szakasza, ami buktatókat jelenthet a magyar közösség számára is” – figyelmeztet a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.

Nagyon valószínű, hogy júniusban és júliusban nem lesz elég idő összeírni a lakosságot azokon a településeken, ahol az online válaszadás fázisában, azaz május 27-ig, nem sikerül legalább 60 százalékos részvételt elérni.

A menetrend változásával a második szakasz nemcsak két héttel lerövidül, hanem az időtartama teljesen átnyúlik a nyári időszakba: ekkor kezdődik el az iskolai vakáció, sokan elutaznak, így még kevesebb esély lesz arra, hogy a számlálóbiztosok személyesen megtalálják a lakosokat és rögzítsék az adataikat. Akiket nem sikerül ebben a fázisban összeírni, azok adatait beemelik a létező adatbázisokból, viszont ezeknek a személyeknek nem lesz etnikuma, anyanyelve, felekezeti hovatartozása a statisztikákban.

További hírek

Hír beküldése
A 200 km-es futóversenyt, kerékpáros és görkorcsolya-túrát 2019-ben szervezték meg legutóbb.
<em>Hír szerkesztése</em> Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak hatósági áron Magyarországon
Péntektől csak magyarországi rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon hatósági, maximum 480 forintos literenkénti áron standard benzint vagy gázolajat – jelentették be a csütörtöki Kormányinfón. A külföldi autósoknak piaci árat kell fizetniük.
Hír beküldése
Augusztusi zenei csemege.
<em>Hír szerkesztése</em> Egy évvel a robbantásos merénylet után még nem történt vádemelés
Több mint 400 tanút hallgattak ki, 35 házkutatást végeztek, több tucat vizsgálatot végeztek – eredménytelenül.
<em>Hír szerkesztése</em> Népszámlálás: itt a vége, töltsd ki végre!
Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre.
<em>Hír szerkesztése</em> Újabb gazdasági és szociális intézkedéscsomagról döntött a kormánykoalíció
Hitelmoratórium, béremelés a közszférában, 700 lejes támogatás a nyugdíjasoknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Bajnok a CFR, 11. helyen végzett az UTA [FRISSÍTVE]
Az aradiak osztályozós helyen tartották a Dinamót.
<em>Hír szerkesztése</em> Bemutatták az UTA új vezetőedzőjét [FRISSÍTVE]
A tréner eddigi csapatai ebben a szezonban estek ki az 1. Ligából.
<em>Hír szerkesztése</em> Mesék az ágak hegyin és túl...
Gyereknapi élőszavas mesemondás.
<em>Hír szerkesztése</em> Játékpisztollyal fenyegette a járókelőket egy zavart férfi
Pszichiátriai eset.