Magyarok Nagyasszonya-búcsú Máriaradnán

2021. október 8.
Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén évről évre a magyar nemzetiségű hívek keresik fel a máriaradnai kegyhelyet, október 8-án a magyar hívek radnai zarándoklata szerepel a helyi római katolikus naptárban.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyarok Nagyasszonya-búcsú Máriaradnán
Fotó: gerhardus.ro

Idén ez az ünnep is, mint oly sok más egyházi esemény, a járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával zajlott, a hívek is korlátozott számban vehettek részt a szentmisén. Erre utalt a liturgia főcelebránsa, Pál József Csaba temesvári megyéspüspök is bevezetőjében, amikor úgy fogalmazott: a járványügyi korlátozások miatt sajnos idén nem jöhetett annyi zarándok, mint amennyi szeretett volna, a jelenlévők ugyanakkor több plébániáról, egyházmegyéből és az anyaországból érkeztek – számolt be az egyházmegye internetes oldala, a gerhardus.ro.

A szentbeszédet Urbán Erik provinciális atya tartotta, aki három témát érintett: legyünk hűségesek a Szűzanyához és az ő kegyhelyéhez, legyünk hűségesek a kimondott szóhoz, az Igéhez, Jézus Krisztushoz, és legyünk hűségesek a 21. században a keresztény értékekhez.

„Miért jöttünk el? Miért vagyunk itt éppen a mai napon, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén Máriaradnán? Kit és mit hoztam el magammal, kit és mit hoztam el a szívemben ide a Szűzanyának, égi édesanyánknak azért, hogy a közbenjárását kérjem. A mi Mária-tiszteletünk magatartás, hiszen a magyar ember azt tartja, hogy a Szűzanyával való találkozás bármikor létrejöhet. Népünk Mária-élményének legalapvetőbb jegye a bizalmasság és a közvetlenség” – fogalmazott a meghívott szónok.

Urbán Erik megosztotta az egy hónappal ezelőtt lezárult budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson gyűjtött élményeit is. Mint mondotta, a rendezvény olyan volt, mint egy nagyszabású lelkigyakorlat, amelyen a résztvevő napról napra egyre inkább elmélyedt az Oltáriszentség titkában.

A bazilika orgonáján ezen az ünnepen Bodroghi Andreea máriaradnai és Bakó Antal arad-mosóczytelepi kántor közismert népénekeket szólaltatott meg, melyeket az egybegyűlt hívek együtt énekeltek. A szentmise végén pedig a pápai himnusz és a Boldogasszony anyánk régi magyar himnusz akkordjai csendültek fel.

Magyaroknak Nagyasszonya

Magyaroknak Nagyasszonya

Közzétette: Basilica Maria Radna – 2021. október 8., péntek

A majláthfalvi ministráns fiatalok számára is élmény volt az október 8-i máriaradnai zarándoklat, csakúgy, mint a nagyváradi egyházmegyéből érkezett öt kerékpáros zarándoknak is, akik a Szent Katalin-telepi plébániáról indultak Böcskei László megyéspüspök áldásával, és a mintegy 150 km-es út után szerencsésen megérkeztek a kegyhelyre. A zarándoklat keresztúti ájtatossággal fejeződött be a kegytemplom mögötti magaslaton felállított stációknál.

A Temesvári Püspökség sajtóirodája

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.