Magyar néptáncok három országból egy színpadon

2019. november 12.
A vidéken egyedülálló kezdeményezés folytatódott a hétvégén Pécskán szombaton: a több mint másfél évtizeddel ezelőtt Nemzetiségi Néptánctalálkozóként elindított esemény immár Nemzetközi Néptánctalálkozóvá nőtte ki magát, három ország magyar néptánccsoportjainak részvételével.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar néptáncok három országból egy színpadon

Az idei, XVII. kiadásra már pénteken megérkeztek a határokon túli résztvevők: Magyarországról a dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes, illetve a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Néptánccsoport, a Vajdaság Észak-bánsági körzetéből.

A szervező Búzavirág Egyesület és Néptáncegyüttes gondoskodott szállásukról és étkeztetésükről, pénteken este pedig főpróbát rögtönöztek a táncosok, amely igazi táncházzá alakult.

A próbákat követően, szombaton délután 17 órakor vette kezdetét a gálaműsor a pécskai Doru Ioan Petescu Művelődési Házban. A közönség igazán változatos műsort láthatott, amelyben különböző vidékekre jellemző koreográfiákat mutattak be a táncosok, de volt olyan műsor is, amelyben – jelenetek formájában – együtt léptek színpadra a házigazdák és a meghívottak, szemet gyönyörködtető népviseletekben, fergeteges ritmusban.

Fellépett még a battonyai Szivárvány Néptánccsoport, itthonról pedig a krasznai (Szilágy megye) Bokréta Néptánccsoport és a zerindi Ibolya Néptáncegyüttes szórakoztatta a közönséget, de természetesen készültek a házigazda Búzavirág Néptáncegyüttes csoportjai is: a Bojtocska, a Kisboglárka, a Nagyboglárka és a Búzavirág.

A műsort a Pécskai Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület Nagy Maros citerazenekarának nótacsokra egészítette ki.

A szervezők nevében Engi Márta egyesületi elnök köszöntötte a nézőket, köztük Antal Péter polgármestert és Miodrag Stanoiov alpolgármestert, és bemutatta a meghívott csoportokat, a műsor végén pedig oklevéllel köszönte meg nekik a színvonalas műsort.

A néptáncgála elő muzsikával volt az igazi, a békéscsabai Talléros Zenekarnak és a nagyváradi Soroglya Zenekarnak köszönhetően.

A XVII. Nemzetközi Néptánctalálkozóra a magyarországi Emberi Erőforrások Támogatáskezelő, a Bethlen Gábor Alap, az Arad Megyei Kulturális Központ és Pécska Város Polgármesteri Hivatalának és Helyi Tanácsának támogatásával kerülhetett sor.

Sinka Pál

További hírek

Hír beküldése
Több mint egy tucat járőrkocsit kapott az aradi rendőrség.
Honosítási, okmányirodai, családtámogatási ügyintézés.
Hír beküldése
Kortárs dráma, egyéni est és gyerekelőadás a júliusi repertoárban.
<em>Hír szerkesztése</em> Óvások után nőtt a sikeresen érettségizők aránya
A Csiky-ben is javultak az eredmények.
<em>Hír szerkesztése</em> CAS: elutasították az UTA keresetét
Nincs más hátra: előre!
<em>Hír szerkesztése</em> Aradiaknak is termett babér Gyulán
Úszásban már érmeket osztottak a koronavírus-időszak után.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyszerre küzdöttek vízzel és tűzzel a katasztrófaelhárítók
Ítéletidő!
<em>Hír szerkesztése</em> Másfél koncertet adott a Juhász Zenekar
A 20 éves jubileumi fellépésre váltott jegyek egy másik előadáson felhasználhatók.
<em>Hír szerkesztése</em> Koronavírus-fertőzés miatt elhalasztják az UTA meccsét [FRISSÍTVE]
A Ploiești-i Petrolul több játékosának pozitív lett a tesztje.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad, vírusmentes övezet [FRISSÍTVE]
Az utolsó koronavírusos beteg is elhagyhatta a kórházat.