Magyar iskolabusz-hálózat indul Arad megyében

Szeptembertől iskolabusz-hálózat segíti hat Arad megyei magyar oktatási intézmény tanulóinak biztonságos iskolába szállítását a magyar kormány támogatása és a Rákóczi Szövetség, az Iskola Alapítvány, valamint az RMDSZ közreműködése révén.

Az új tanév kezdetétől a hat iskolabusz a Csiky Gergely Főgimnáziumot, az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskolát, az Erdőhegyi Általános Iskolát, a Pécskai 2-es számú Általános Iskolát, a Zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskolát, valamint a Kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskolát szolgálja majd, megkönnyítve a környező településeken élő diákok iskolába járását – olvasható az RMDSZ Arad megyei szervezetének közleményében.

 

Egész Erdélyben elindítják az iskolabusz-programot

Erdély 31 szórványtelepülésén indítják el a következő tanévtől iskolabusz-programot – jelentették be szerdán sajtótájékoztatón Kolozsváron.

Panyi Miklós, a magyar Miniszterelnökség stratégiai államtitkára rámutatott: az egész Európára jellemző demográfiai fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is különösen érinti, a csökkenő gyereklétszám miatt a határon túli magyarság számára nehézséget okoz a magyar anyanyelvű oktatási intézmények fenntartása, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés, és ezekre a kihívásokra a magyar kormánynak reagálnia kell. „Egy ilyen eszköz lehet az iskolabuszokból álló hálózatnak a fenntartása, ami segíti a magyar anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést” – nyilatkozta Panyi Miklós az MTI-nek.

Image
Csáky Csongor, Panyi Miklós és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke  a sajtótájékoztatón | Fotó: MTI/Kiss Gábor

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a program keretében 11 erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről 34 általános iskolába. Abban bíznak, hogy Erdélyben legalább akkora sikert arat a program, mint a Felvidéken – mondta –, ahol a program hatására 30 százalékkal nőtt az első osztályba beíratott gyerekek száma.

A rovatból ajánljuk:

Tesler Julianna: ha nem leszünk jelen a fakerti tanácsban, mások döntenek majd helyettünk [AUDIO]
Az RMDSZ tanácsosjelöltje a magyarság érdekét tartja szem előtt. (x)
Hégely Levente: megérett az idő a változásra Nagyzerénden [AUDIO]
Az RMDSZ polgármesterjelöltje a mindennapi életet megkönnyítő dolgokat szeretne megvalósítani. (x)
Bene Sándor: fontos, hogy ott legyünk, ahol a döntések születnek, mert csak így harcolhatunk anyanyelvünkért, a kultúránkért [AUDIO]
Az RMDSZ angyalkúti tanácsosjelöltje a magyarság életének megkönnyítéséért és gazdagításáért dolgozik. (x)