Tóth Csaba prefektus: az aradiak képviselői kell legyünk a kormány előtt [AUDIO]

Videókonferencia keretében – a többi kormánymegbízottal egy időben – beiktatták hivatalába csütörtök kora délután Tóth Csabát, Arad megye RMDSZ-e prefektusát, illetve a két alprefektust, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Ionel Dorel Sinaci-t és a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) által javasolt Vasile Valer Cătană-t.

Mivel a kormány területi megbízottai egy a kormánytagnak a jelenlétében tehetnek esküt, ezt a koronavírus-járvány miatt úgy oldották meg, hogy Dan Barna (USR–PLUS) és Kelemen Hunor (RMDSZ) miniszterelnök-helyettesek, valamint Lucian Bode belügyminiszter videókonferencia keretében köszöntötték az új prefektusokat és alprefektusokat, és kérték őket, hogy a köz szolgálatában végezzék munkájukat. Az aradi városháza dísztermében tartott ünnepségen a közéleti szereplők, választott és kinevezett tisztviselők, egyházi méltóságok voltak jelen.

Arad megyének a rendszerváltás óta eltelt több mint 30 évben volt már magyar alprefektusa – Túsz Ferenc, Bognár Levente és Horváth Levente személyében –, de magyar prefektusa még nem. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a koalíciós megegyezés értelmében az RMDSZ ebben a ciklusban öt megyében, köztük Aradon javasolhatott prefektust (emellett 11 alprefektust is állíthat).

Arad megye új prefektusa Tóth Csaba jogász, az RMDSZ Arad megyei szervezetének korábbi ügyvezető elnöke, a Fornetti Románia volt vezérigazgatója az RMDSZ kormányzati. Kínos közjáték zavarta meg ceremóniát, ugyanis a Bukarestből „vezényelt” ünnepségen Tóth Csaba és Dorel Sinaci (eddigi megyei könyvtárigazgató és önkormányzati képviselő) eskütétele után a következő megyét vették sorra, így Vasile Valer Cătană nem tehette le az esküt. Némi zavar után értesítették a központot, így a Bihar megyei procedúra után visszatértek Aradhoz, és a másik alprefektus is letehette az esküt. Az ünnepség végén az egyházi képviselők is áldást adtak a közszereplők munkájára, Király Árpád arad-ségai plébános, marosi főesperes magyar nyelven is sok sikert kívánt.

Tóth Csaba kijelentette: bár a prefektúra a kormány területi képviselete, nekik az aradiak képviselőinek kell lenniük a kormány előtt. Hallgassa meg a Pataky Lehel Zsolt által a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített összeállítást:

A rovatból ajánljuk:

A végleges eredmények szerint is magabiztosan nyert újabb mandátumot a megyei tanácselnök
Iustin Cionca a szavazatok 39,04 százalékát szerezte meg, míg a második helyezett Mihai Fiforra a voksolók 26,06 százaléka pecsételt. Az RMDSZ jelöltje, Péró Tamás 6,48 százalékkal lett ötödik a hét induló közül.
Kiértékeli a választási eredményeket az MKT
Az RMDSZ székházában tartják az ülést jövő csütörtökön.
A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]
Ma már ritkán hallani magyar szót az utcán.
Hattal nő az RMDSZ-es önkormányzati képviselők száma a következő ciklusban
Jelenleg 52 képviselője tevékenykedik az RMDSZ-nek a döntéshozó testületekben.