Tóth Csaba prefektus: az aradiak képviselői kell legyünk a kormány előtt [AUDIO]

2021. március 4.
Videókonferencia keretében – a többi kormánymegbízottal egy időben – beiktatták hivatalába csütörtök kora délután Tóth Csabát, Arad megye RMDSZ-e prefektusát, illetve a két alprefektust, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Ionel Dorel Sinaci-t és a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) által javasolt Vasile Valer Cătană-t.
<em>Hír szerkesztése</em> Tóth Csaba prefektus: az aradiak képviselői kell legyünk a kormány előtt [AUDIO]
Tóth Csaba eskütétele | Fotó: PLZS

Mivel a kormány területi megbízottai egy a kormánytagnak a jelenlétében tehetnek esküt, ezt a koronavírus-járvány miatt úgy oldották meg, hogy Dan Barna (USR–PLUS) és Kelemen Hunor (RMDSZ) miniszterelnök-helyettesek, valamint Lucian Bode belügyminiszter videókonferencia keretében köszöntötték az új prefektusokat és alprefektusokat, és kérték őket, hogy a köz szolgálatában végezzék munkájukat. Az aradi városháza dísztermében tartott ünnepségen a közéleti szereplők, választott és kinevezett tisztviselők, egyházi méltóságok voltak jelen.

Arad megyének a rendszerváltás óta eltelt több mint 30 évben volt már magyar alprefektusa – Túsz Ferenc, Bognár Levente és Horváth Levente személyében –, de magyar prefektusa még nem. Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a koalíciós megegyezés értelmében az RMDSZ ebben a ciklusban öt megyében, köztük Aradon javasolhatott prefektust (emellett 11 alprefektust is állíthat).

Arad megye új prefektusa Tóth Csaba jogász, az RMDSZ Arad megyei szervezetének korábbi ügyvezető elnöke, a Fornetti Románia volt vezérigazgatója az RMDSZ kormányzati. Kínos közjáték zavarta meg ceremóniát, ugyanis a Bukarestből „vezényelt” ünnepségen Tóth Csaba és Dorel Sinaci (eddigi megyei könyvtárigazgató és önkormányzati képviselő) eskütétele után a következő megyét vették sorra, így Vasile Valer Cătană nem tehette le az esküt. Némi zavar után értesítették a központot, így a Bihar megyei procedúra után visszatértek Aradhoz, és a másik alprefektus is letehette az esküt. Az ünnepség végén az egyházi képviselők is áldást adtak a közszereplők munkájára, Király Árpád arad-ségai plébános, marosi főesperes magyar nyelven is sok sikert kívánt.

Tóth Csaba kijelentette: bár a prefektúra a kormány területi képviselete, nekik az aradiak képviselőinek kell lenniük a kormány előtt. Hallgassa meg a Pataky Lehel Zsolt által a Temesvári Rádió Magyar adása számára készített összeállítást:

További hírek

Hír beküldése
A hirtelen lezúduló csapadékmennyiség elérheti a 40-70 litert négyzetméterenként.
Hír beküldése
Villámárvizek voltak Arad megye keleti részén.
Hír beküldése
Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.
<em>Hír szerkesztése</em> Hétfő reggel rengett a föld Arad megyében
Egy hete tartanak a földmozgások.
<em>Hír szerkesztése</em> A kormány újabb ígérete ellenére is folytatódik a pedagógusok sztrájkja
Attól sem zárkóznak el, hogy bojkottálják a nyolcadikosok képességfelmérő vizsgáját és az érettségit.
<em>Hír szerkesztése</em> Döntetlen játszott az UTA az osztályozó első meccsén
Az aradiak őrzik az esélyt az élvonalban maradásra.
<em>Hír szerkesztése</em> Nemzetközi rádióamatőr-találkozót szerveznek Pécskán
MZ/X.
<em>Hír szerkesztése</em> Trianon kiteljesedése napról napra
Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő előadása a békediktátumról és az ukrajnai háborúról.
<em>Hír szerkesztése</em> Tisztelgés Pécskán a nemzet napszámosainak emléke előtt
A temetőben gránit emléktáblák őrzik majd a néhai pedagógusok neveit.
<em>Hír szerkesztése</em> Ennyien iratkoztak be magyar előkészítő osztályba az első szakaszban [AUDIO]
A magyar iskolaválasztást segítik a magyar kormány által nyújtott támogatások és programok.