Leomlott a solymosi várrom egyik fala

A solymosi vár | Archív felvétel

A solymosi vár | Archív felvétel

Leomlott a solymosi (solymosvári) várrom egyik megmaradt fala. A helyi és megyei hatóságok egymást okolják a műemlék épület elhanyagolt állapotáért.

A közigazgatásilag Lippa városához tartozó Solymos (Solymosvár, románul Șoimoș) váránál bekövetkezett falomlásról Ionel Bulbuc, az Arad megyei önkormányzat alelnöke számolt be Facebook-oldalán. A Solymos váraként ismert műemléképület Arad megye egyik legjelentősebb középkori erődítménye.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa bejegyzésében Lippa önkormányzatának szociáldemokrata párti (PSD) vezetését okolta a műemléképület elhanyagolt állapotáért, és kampánytémává tette annak sorsát. Mint írta, az erődítmény jelenlegi tulajdonosa, a PSD-s vezetésű városi önkormányzat jobban tette volna, ha a megyei közgyűlésre hagyja a vár maradványait.

 

Florin Pera, Lippa polgármestere az Agerpresnek nyilatkozva emlékeztetett: a várrom egy évtizedig volt az Arad megyei önkormányzat kezelésében, épp azzal a céllal, hogy felújítsák, de ez nem történt meg.

A lippai önkormányzat 2020 szeptemberében vette át, hogy uniós támogatásra pályázzon a felújításához. A jelenlegi finanszírozási programok azonban nem teszik lehetővé akkora összeg lehívását, amekkorára szükség lenne – mondta. A várat 80 százalékban kellene újjáépíteni, ami becslései szerint 40 millió euróba kerülne – tette hozzá. Mint közölte, a felújításnak az egykori trónterem helyreállítását, kiállítóterek és konferenciatermek kialakítása is része lenne. Elmondta, megpróbálják felvetetni az országos örökségvédelmi intézet listájára a várromot, azt remélve, hogy így több esély lesz a felújítására.

A polgármester arra intette a turistákat, hogy ne közelítsék meg túlságosan a várat, mert balesetveszélyes. Hamarosan táblákat is kihelyeznek, melyek figyelmeztetnek az omlásveszélyre – mondta.

Ionel Bulbuc megyei önkormányzati alelnök kedden délután közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy a nap folyamán egyeztetéseket folytatott Bukarestben Raluca Turcan művelődési miniszterrel és Oana Zahariával, az országos örökségvédelmi intézet igazgatójával Solymos váráról. Mint írta, a bukaresti politikusok arról biztosították, hogy a várrom felkerül arra az örökségvédelmi intézet által összeállított listára, melyen a sürgős beavatkozást igénylő, ezért finanszírozásra javasolt műemlékek vannak. Erre a listára való felvételt említette célként Florin Pera polgármester is.

„Bár ezt a megbeszélést a lippai polgármesternek kellett volna lefolytatnia Bukarestben, ha érdekelte volna a dolog, megtettük mi, a megyei önkormányzattól helyette” – írta Bulbuc. Az alelnök megköszönte a szaktárca támogatását, és meghívta a PNL-s minisztert és intézményvezetőt Aradra, hogy a felújítási projektek ismeretében tárgyaljanak a témáról.

Az Arad megyei közgyűlés kedden közleményt is kiadott a témában, melyben azzal indokolta az egy évtizedig a megye kezelésébe tartozó műemlék felújításának az elmaradását, hogy a lippai önkormányzat nem adta ki időben a pályázat elkészítéséhez szükséges különböző iratokat.

Solymos vára Lippa közelében található, a Maros jobb partján, a partiumi térség egyik legjelentősebb középkori erődítménye. Pál szörényi bán építtette a tatárjárás után, első említése 1278-ból való. Rövid ideig királyi vár volt, majd Hunyadi János, a Bánffy család, később Corvin János birtokában állt. 1514-ben Dózsa György serege ostromolta, a XVI. században Izabella magyar királyné lakott benne. 1788-ban ürítették ki hivatalosan. A vár hegyen áll, legkorábbi része a belső vár és öregtorony. A leírások szerint a várudvar északi részén állt az Izabella királyné idejéből való reneszánsz palota, a déli oldalon volt a lovagterem és a várkápolna.

MTI

A rovatból ajánljuk:

Ugrásszerűen megnőtt a kanyarós megbetegedések száma
Az év elejétől április 10-ig 379 megbetegedést jegyeztek a megyében.
Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban
Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt.
Elhunyt Almási Vince volt kisiratosi polgármester
Község- és közösségépítő ember volt.
Vincze Loránt: változtassuk meg az Európai Uniót! (x)
Az RMDSZ európai parlamenti képviselője négy célt fogalmaz meg az idei EP-választásra.