Legyőzte a rákot, de a végső harcot elveszítette [AUDIO]

2021. október 18.
Életének 71. évében, vasárnap este elhunyt Juhász Béla nyugalmazott fizikatanár, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium volt igazgatója, többkötetes író, a Szövétnek című kulturális szemle főszerkesztője – tudatták a családhoz közel álló személyek.
<em>Hír szerkesztése</em> Legyőzte a rákot, de a végső harcot elveszítette [AUDIO]
A nagy utazás című könyvének bemutatóját | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Juhász Béla a pedagógusi pályáról rövid kitérőt téve a Bel-Ami sportruházatot és -cikkeket árusító boltjával vált szélesebb körben ismertté, utána visszatért a katedrára, sőt a 2000-es évek második évtizedében néhány esztendeig a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója volt.

Nyugdíjba vonulása után élete legnagyobb csatáját kellett megvívnia: daganatot diagnosztizáltak a gyomrában, de kigyógyult a betegségből, ami erőt adott ahhoz, hogy fiatalkori szenvedélyének, az írásnak szentelje idejét. Első könyvét épp a felépülése inspirálta, a Legyőztük a rákot című kötettel – szavai szerint – a sorstársakba is lelket akart önteni.

2014-ben, a 100. lapszám megjelenése után vette át az Alma Mater Alapítvány kéthavonta megjelenő kulturális szemléjének, a Szövétneknek a főszerkesztői tisztségét Ujj Jánostól, és nagy lelkesedéssel állította össze a soron következő számokat. Bővítette a szerkesztőbizottságot és a szerzők körét, és a fiatal nemzedék iránti elkötelezettségét mutatta az is, hogy az irodalom és a művészetek iránt érdeklődő magyar középiskolásoknak is lehetőséget nyújtott arra, hogy a folyóirat hasábjain bontogassák szárnyaikat.

Életműve alighanem az Aradi személyiségek című interjú- és portrékötet-sorozat, amellyel kortárs aradi magyar közéleti személyiségeket, képzőművészeket, pedagógusokat és veterán sportolókat, érdekes embereket mutatott be: az első részt 2016. novemberében mutatták be, az 5. és 6. kiadást idén augusztusban.

Rengeteg terve volt még, már készen állt a lista azokkal a személyiségekkel, akiket a következő kötetekben mutatott volna be. A sors áthúzta a számításait, vasárnap este örökre elaludt.

Pataky Lehel Zsolt emlékezett a Temesvári Rádió Magyar adásában a közismert és köztiszteletnek örvendő személyiségre, Juhász Bélára. Hallgassa meg:

  • Juhász Bélát október 20-án, szerdán 15 órakor helyezik örök nyugalomra az aradi Alsótemetőben.

Az alábbiakban szemléztük azokat a rádióinterjúkat, amelyek vele készültek, és a Temesvári rádió Magyar adásában, valamint a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában hangzottak el:

 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Újabb bukta hazai pályán
Az UTA négy meccs óta képtelen gólt szerezni.
Hír beküldése
Nem mindennapi látvány.
Hír beküldése
Pitești-re viszik Karnyónét.
<em>Hír szerkesztése</em> Belehalt sérüléseibe az elgázolt biciklis
Egy 64 éves kisjenői asszony az áldozat.
<em>Hír szerkesztése</em> FRISSÍTVE – Kiégett egy autó a világosi úton [VIDEO]
A sofőr és utasa idejében kimenekült a járműből.
<em>Hír szerkesztése</em> Idén is közös adventi gyertyagyújtást tartanak Pécskán
Mind a négy vasárnapon más és más személy gyújtja meg a gyertyákat.
<em>Hír szerkesztése</em> December 4-től január 10-ig tart a karácsonyi vásár
Három helyszínen zajlik majd a központban a rendezvény.
<em>Hír szerkesztése</em> Megnőtt a várakozási idő az autópálya-határátkelőhelyen
Új rendszert állítanak üzembe a magyar hatóságok, és sokan külföldön töltenék a hosszú hétvégét.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi koszorúkészítést tartottak a ségai plébánián
Vasárnap kezdetét veszi az egyházi év egyik legszebb időszaka.
<em>Hír szerkesztése</em> Enyhítés: tarthatók fesztiválok, korlátozott számban meccsre is járhatunk [FRISSÍTVE]
Előre kell hozni az esti bajnoki mérkőzések kezdését, mert csak 5 és 21 óra között tarthatók sportrendezvények. A stadionokban vagy a szabadtéri kulturális rendezvényeken csak a befogadóképesség 30 százalékát foglalhatják el. Közönség részvételével tarthatók meg a december elsejei katonai parádék.