Kulturális központot hoznának létre a volt MARTA autógyárban [AUDIO]

A történelmi Magyarország és Kelet-Közép-Európa első autógyára Aradon működött. Az 1908-ban épült üzemben egy évvel később már folyamatos volt a gyártás, Arad utcáin a MARTA autóbuszok közlekedtek, Londonban pedig aradi gyártmányú taxik fuvaroztak.

A trianoni békeszerződés után Romániához került a vállalat. A kommunista diktatúra államosítása, majd az 1989-es rendszerváltást követő privatizáció során a gyártócsarnokokat átalakították vagy lebontották, a ma is álló, romos irodaépület csak azért menekült meg, mert időközben műemléknek nyilvánították. Több évtizeden át tartó alkudozások után a jelenlegi tulajdonosok tavaly novemberben átadták az ingatlant az aradi önkormányzatnak, amely forrásokat keres a felújításhoz és a hasznosításhoz.

Bognár Levente volt aradi alpolgármester több mint tíz évig dolgozott az autógyár épületének megmentése érdekében, mire azonban a városé lett, a politikai széljárás következtében a magyar érdekvédelmi szövetségnek már nincs sok beleszólása az ingatlan sorsába. A május végi képviselőtestületi ülésen napirendre került egy határozattervezet, amely kulturális-művészeti centrum kialakításáról szól az épületben. A magyar képviselők mindent megtesznek azért, hogy az Arad ipartörténetét bemutató múzeum is helyet kapjon benne.

Az aradi autógyártás történetéről és a műemléképület sorsáról szólt Pataky Lehel Zsolt összeállítása a Temesvári Rádió Magyar adásában. Hallgassa meg:

A rovatból ajánljuk:

Előkészületek a Szabadság-szobor újbóli felavatásának 20. évfordulójára [AUDIO]
A 2004. április 25-i aradi szoborállításnak erős üzenete volt: közösségi és politikai elszántsággal érvényt lehet szerezni a kisebbségi jogoknak, a visszahozhatók azok a szimbolikus emlékművek, amelyeket megpróbáltak kitörölni a közemlékezetből.
Szülők Akadémiája: generációk az ABC végén, avagy hogyan szálljunk le a mókuskerékről?
Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus tart előadást Aradon.
Lehetőség szerint növelné polgármesterei és alpolgármesterei számát az RMDSZ [AUDIO]
Jelenleg öt polgármestere és négy alpolgármestere van Arad megyében.