Közzétették az érettségi eredményeket

Közzétették hétfőn az idei érettségi nyári vizsgaszessziójának eredményeit. Akik óvásokat szeretnének benyújtani, 12 és 18 óra között tehetik meg. A végleges eredményeket július elsején teszik közzé. Arad megyében közel 70 százalékos a sikeresen vizsgázók aránya, a Csiky Gergely Főgimnázium végzőseinek 84 százaléka diplomázott le.

Mihai Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentése szerint országszerte 73,3 százalékos a sikeresen vizsgázók aránya, ez az elmúlt 10 év legjobb eredménye. A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden tantárgyból.

Az oktatási minisztérium adatai szerint összesen 126 454 tanuló iratkozott fel idén az érettségire, közülük 111 329-en ebben az évben, 15 125-en korábbi években fejezték be tanulmányaikat.

Arad megyében 2537 vizsgázóból 1759-en szerezték meg a legalább 6-os átlagot, ami 69,33 százalékos arány (tavaly nyáron 65,5 százalék volt az eredmény). A sikeresen diplomázók közül 1645-en végeztek ebben a tanévben, 114-en pedig korábbi évfolyamok végzősei – közölte hétfő délben a tanfelügyelőség.

Megyeszerte egyetlen tanuló vizsgázott színtízesre, de egy-egy tantárgyból többen is értek el maximális pontszámot. Román nyelv és irodalomból 11-et kaptak 10-est, a nemzetiségi osztályokban egyvalaki vizsgázott 10-es anyanyelvből, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 85-en érték el a legmagasabb jegyet (42-en matematikából, 43-an történelemből), a szaknak megfelelő választott tangtárgyból pedig 100-an vizsgáztak jelesre.

Aki elégedetlen az eredményével, hétfőn 12 és 18 óra között nyújthatja be az óvást, a végleges eredményeket július elsején, pénteken teszik közzé.

Arad megye egyetlen magyar középiskolája, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium az internetes felületein hozta nyilvánosságra diákjai eredményeit. Összesen 50-en vettek rész a szigorlaton (46 idei és 4 korábbi végzős), s 42-en értek el átmenő jegyet, 8-an megbuktak, ami 84 százalékos arány (a korábbi évek adatai, az óvások előtt: 69,09 százalék 2021-ben, 61,40 százalék 2020-ban, 56,06 százalék 2019-ben). Tekintve, hogy a korábbi 4 végzős egyikének sem sikerült a vizsga, az idei végzősök átmeneteli aránya 91,30 százalék – tették hozzá.

A Csiky-ben 9-en értek el 9-es vagy 9-es feletti átlagot, ami pedig a bukások okát illeti: 2 (korábbi végzős) diák minden tantárgyból átmenő jegyet ért el, de néhány századdal a sikeres érettségihez szükséges 6-os alatt maradt az átlaga; 6 diák román nyelv és irodalomból vizsgázott sikertelenül.

A rovatból ajánljuk:

Fennállásának 110. évfordulójára megújul a Bohus-palota [AUDIO]
Jeles személyiségek laktak az épületben, emeleti helyiségeit pénzintézetek bérelték, a műteremlakásokban neves képzőművészek alkottak, és ott működött az első, erre a célra kialakított mozi.
Járni jár, de még jut is – Péró Tamás megyei tanácsos az idei költségvetéséről [AUDIO]
A kulturális és a templomfelújítási keret 10 százalékát a magyarság használhatja fel.
Leomlott a solymosi várrom egyik fala
Kampánytéma lett a műemléképület elhanyagoltsága.
Idén megteszik az első lépést a pécskai termálstrand megvalósításához [AUDIO]
Ötmillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak.