Közzétették az érettségi eredményeket

2022. június 27.
Közzétették hétfőn az idei érettségi nyári vizsgaszessziójának eredményeit. Akik óvásokat szeretnének benyújtani, 12 és 18 óra között tehetik meg. A végleges eredményeket július elsején teszik közzé. Arad megyében közel 70 százalékos a sikeresen vizsgázók aránya, a Csiky Gergely Főgimnázium végzőseinek 84 százaléka diplomázott le.
<em>Hír szerkesztése</em> Közzétették az érettségi eredményeket
Illusztráció | Fotó: pixabay.com

Mihai Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentése szerint országszerte 73,3 százalékos a sikeresen vizsgázók aránya, ez az elmúlt 10 év legjobb eredménye. A sikeres vizsga feltétele a 6-os átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden tantárgyból.

Az oktatási minisztérium adatai szerint összesen 126 454 tanuló iratkozott fel idén az érettségire, közülük 111 329-en ebben az évben, 15 125-en korábbi években fejezték be tanulmányaikat.

Arad megyében 2537 vizsgázóból 1759-en szerezték meg a legalább 6-os átlagot, ami 69,33 százalékos arány (tavaly nyáron 65,5 százalék volt az eredmény). A sikeresen diplomázók közül 1645-en végeztek ebben a tanévben, 114-en pedig korábbi évfolyamok végzősei – közölte hétfő délben a tanfelügyelőség.

Megyeszerte egyetlen tanuló vizsgázott színtízesre, de egy-egy tantárgyból többen is értek el maximális pontszámot. Román nyelv és irodalomból 11-et kaptak 10-est, a nemzetiségi osztályokban egyvalaki vizsgázott 10-es anyanyelvből, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 85-en érték el a legmagasabb jegyet (42-en matematikából, 43-an történelemből), a szaknak megfelelő választott tangtárgyból pedig 100-an vizsgáztak jelesre.

Aki elégedetlen az eredményével, hétfőn 12 és 18 óra között nyújthatja be az óvást, a végleges eredményeket július elsején, pénteken teszik közzé.

Arad megye egyetlen magyar középiskolája, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium az internetes felületein hozta nyilvánosságra diákjai eredményeit. Összesen 50-en vettek rész a szigorlaton (46 idei és 4 korábbi végzős), s 42-en értek el átmenő jegyet, 8-an megbuktak, ami 84 százalékos arány (a korábbi évek adatai, az óvások előtt: 69,09 százalék 2021-ben, 61,40 százalék 2020-ban, 56,06 százalék 2019-ben). Tekintve, hogy a korábbi 4 végzős egyikének sem sikerült a vizsga, az idei végzősök átmeneteli aránya 91,30 százalék – tették hozzá.

A Csiky-ben 9-en értek el 9-es vagy 9-es feletti átlagot, ami pedig a bukások okát illeti: 2 (korábbi végzős) diák minden tantárgyból átmenő jegyet ért el, de néhány századdal a sikeres érettségihez szükséges 6-os alatt maradt az átlaga; 6 diák román nyelv és irodalomból vizsgázott sikertelenül.

További hírek

Hír beküldése
A vandálok széttörték a világítótesteket, kitépték a kábeleket a falból.
<em>Hír szerkesztése</em> Pontot rabolt Szentgyörgyről az UTA
Ezúttal sem jött össze az idegenbeli győzelem az aradiaknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kamionokba rejtőzött és Kisperegen kószáló migránsokat fogtak el
Több tucatnyi illegális bevándorlót tartóztattak fel.
Hír beküldése
A református templom helyett a minoritáknál lesz a hangverseny.
<em>Hír szerkesztése</em> Utca felújítások Pécskán: év végéig csatlakozzanak a közművekhez!
A munkálatok befejezése után öt évig tilos lesz felbontani az aszfaltot.
<em>Hír szerkesztése</em> Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják
Két órával csökkentették a közvilágítás időtartamát.
<em>Hír szerkesztése</em> Második világháborús lövedékeket találtak
Öt nap alatt háromszor riasztották az aradi tűzszerészeket.
<em>Hír szerkesztése</em> A 3+2 is fellép az idei Simonyi Napokon
Augusztus 12–14. között rendezik meg a programsorozatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét vádat emeltek Ion Iliescu ellen az 1989-es forradalom ügyében
A vádlottaknak azt róják fel, hogy 1989. decemberében félrevezették a közvéleményt, pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot, így érték el, hogy hatalomra kerüljenek. A diverzió nyomán 857 személy vesztette életét, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarlótűz terjedt át az autópálya hangelnyelő paneljeire
A forgalmat is veszélyeztették a füst és a lángok.