Közel 190 magyarelőkészítő osztályosra számítanak [AUDIO]

2022. április 7.
Arad megyében 199,7 új előkészítő osztályt terveznek a 2022–2023-as tanévben, összesen 3658 hellyel – hozta nyilvánosságra a beiskolázási adatokat a tanfelügyelőség. Az osztályok 7,14 százaléka működik majd magyar tagozatokon vagy önálló magyar iskolákban, de az összlétszámnak csak az 5,14 százalékát teszik ki a magyar oktatásnak fenntartott helyek – ennyi gyerek várható az ősszel induló új tanév „nulladik” osztályaiban, amelyekbe április 11-től leheti beíratni a leendő diákokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Közel 190 magyarelőkészítő osztályosra számítanak [AUDIO]
Aradi előkészítősök a 2021-es tanévnyitón | Archív felvétel

Pellegrini Miklós Arad megyei főtanfelügyelő-helyettes elmonda, hogy szám szerint 188 hely várja a magyar előkészítősöket, akik összesen 14,25 osztályban kezdhetik meg az iskolai tanulmányaikat. A beiskolázási tervben azért szerepel töredékszám, mert vannak intézmények, amelyekben szimultán – más évfolyamokkal összevonva – tanulnak majd, mert a kevés gyerek miatt egy fél vagy egy negyed osztályra való tanuló gyűl majd össze.

A szórványvidéknek számító Arad megyében mindkét oktatási forma jellemző: a nagyobb településeken, vagy ahol a magyarok nagyobb arányban élnek, megszokott, hogy önálló osztályt indítanak, még ha a minimális 10 fő sem gyűl össze, de minisztériumi külön engedéllyel kevesebben is megkezdhetik a tanévet saját osztályban. A kisebb településeken, vagy ott, ahol a magyarok száma elenyésző, és esetleg egy-két előkészítő osztályos lesz, a nagyobb évfolyamokkal vonják össze a legkisebbeket.


Pellegrini MIklós | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

„Aradon, Pécskán, Ágyán, Nagyzerénden vagy Erdőhegyen önálló osztályra számítunk, mert eddig is volt, de például Majláthalfván, Kisperegen, Újfazekasvarsándon vagy Szapáryligeten szimultán oktatás folyik, mert egyszerűen nincs annyi gyerek, hogy egy-egy önálló osztályt indítsanak” – magyarázta Pellegrini Miklós.

Megyeszerte 21 olyan oktatási intézmény van, amelyben ilyen vagy olyan formában magyar előkészítő osztály indulhat. „Ez a szám néhány éve tarthatónak tűnik, a gyereklétszám is stagnál, nem számítunk arra, hogy valahol be kell zárni magyar tagozatot, vagy kiesik az előkészítő osztály ebben az évben, és nem lesz folytonosság. De mindez nem állítható biztosra: előfordulhat, hogy egy-egy településen, mondjuk Gyorokon, végül is nem lesz gyerek, mert elköltözik család, ez megtörténhet. Biztosat csak szeptemberben, az iskolakezdéskor mondhatunk” – mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

  • A Pellegrini Miklóssal készült rádióinterjú meghallgatható itt; a beszélgetést Pataky Lehel Zsolt készítette a Temesvári Rádió Magyar adása számára:

Pellegrini szerint a létszámgondok miatt sok helyen amúgy is pengeélen táncoló magyar oktatást több évre visszavetheti, ha nem tudnak elindítani egy-egy évfolyamon egy osztályt, még ha csak pár gyerekkel is. „Az újraindítás a létszámtól függ. Ha valahol idén nem lesz, a következő tanévben újraindítható, ha összegyűl annyi gyerek, ezt a törvény lehetővé teszi. Viszont a megszűnés rossz jel a közösség számára, ezt mindenki különböző módon dolgozza fel, és a kollektív tudatba az fészkeli be magát, hogy az az iskola megszűnőfélben van, agonizál, s az újraindítás bonyolultabb, mert a hozzáállást nem szabályozza a törvény” – vélte.

Van ellenpélda is, hiszen Zimándközön jó néhány éve megszűnt az iskola, de 2018-ban újraindult egy előkészítő csoporttal, ami aztán bővült – de persze nem ez a jellemző. Pellegrini Miklós szerint azokon a településeken, amelyeken nincs más választás, vagyis csak magyar iskola működik, akkor oda íratják a gyerekeket, de ha van választási lehetőség, hogy egy nagyobb létszámú iskolába járjon a gyerek, akár egy-két kilométerrel odébb is, akkor gyakran inkább a román tagozatra íratják be a szülők.

A beiratkozás első szakasza április 11-től május 10-ig tart, május 21. és június 7. között pedig azokat helyezik el, akik az első körben mondjuk túljelentkezés miatt nem kaptak helyett a választott oktatási intézményben. Prioritást azok élveznek, akik a lakókerület szerint iskolát választják, de például a magyar oktatási intézményekhez nincsenek lakókerületek rendelve.

További hírek

Hír beküldése
A vandálok széttörték a világítótesteket, kitépték a kábeleket a falból.
<em>Hír szerkesztése</em> Pontot rabolt Szentgyörgyről az UTA
Ezúttal sem jött össze az idegenbeli győzelem az aradiaknak.
<em>Hír szerkesztése</em> Kamionokba rejtőzött és Kisperegen kószáló migránsokat fogtak el
Több tucatnyi illegális bevándorlót tartóztattak fel.
Hír beküldése
A református templom helyett a minoritáknál lesz a hangverseny.
<em>Hír szerkesztése</em> Utca felújítások Pécskán: év végéig csatlakozzanak a közművekhez!
A munkálatok befejezése után öt évig tilos lesz felbontani az aszfaltot.
<em>Hír szerkesztése</em> Spórol a villannyal a város, a díszkivilágítást is leállíthatják
Két órával csökkentették a közvilágítás időtartamát.
<em>Hír szerkesztése</em> Második világháborús lövedékeket találtak
Öt nap alatt háromszor riasztották az aradi tűzszerészeket.
<em>Hír szerkesztése</em> A 3+2 is fellép az idei Simonyi Napokon
Augusztus 12–14. között rendezik meg a programsorozatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét vádat emeltek Ion Iliescu ellen az 1989-es forradalom ügyében
A vádlottaknak azt róják fel, hogy 1989. decemberében félrevezették a közvéleményt, pánikot keltettek, és elterjesztették azt az álhírt, hogy terroristák támadták meg az országot, így érték el, hogy hatalomra kerüljenek. A diverzió nyomán 857 személy vesztette életét, 2382-en megsebesültek, 585 embert megfosztottak szabadságától.
<em>Hír szerkesztése</em> Tarlótűz terjedt át az autópálya hangelnyelő paneljeire
A forgalmat is veszélyeztették a füst és a lángok.