Kovács Imre: mindent megteszünk, hogy Pereg modern község legyen

2020. szeptember 14.
Szó szerint viharosan indult Kovács Imre németperegi polgármester elöljárói pályafutása nyolc évvel ezelőtt: a 2012-es helyhatósági választások után óriási pusztítást végzett a szélvihar a magyar határ menti Arad megyei községben, és még át sem vehette jóformán a mandátumát, rá hárult a kárenyhítés irányítása. Kovács Imre akkor legény volt a gáton, talán annak is köszönhető, hogy németperegiek (ahogy a helyiek mondják: nagyperegiek) és a kisperegiek négy év múlva is megválasztották polgármesternek Kovács Imrét, aki az RMDSZ jelöltjeként a harmadik mandátumára pályázik az idei választásokon.
<em>Hír szerkesztése</em> Kovács Imre: mindent megteszünk, hogy Pereg modern község legyen
Kovács Imre polgármester | Fotó: rmdszarad.ro

– 2012-ben, amikor odakerültem az önkormányzat élére, fejest ugrottam a mély vízbe: a pusztító vihar okozta károk felmérésével és enyhítésével kezdődött a mandátumom – elevenítette fel. – Utána apránként, lépésről lépésre, amikor már kezdtem belejönni, hozzákezdtünk a nagyobb fejlesztésekhez, pályázatokat írtunk, finanszírozási forrásokat keresni a terveinkhez, és sikerült olyan projekteket kivitelezni, amelyeknek most már látszata van, és élvezi a közösség. Nyolc és fél kilométernyi utcát aszfaltoztunk le, előtte természetesen befejeztük az ivóvízhálózat bővítését. Rendbe tettük az iskoláinkat, az óvodáinkat, igaz, a nagyperegi most van felújítás alatt, és jövő ősszel, a tanévkezdéskor szeretnénk átadni. Amellett kulturális eseményeket szerveztünk, támogatjuk a sportklubot, úgyhogy próbáltunk lassanként felzárkózni, európai szintű településsé alakítani a községet.

Nem volt könnyű, mert mivel egyetlen bekötőút létezett Pécska irányából, mondhatni zsákfalu volt, de ezt is sikerült megoldanunk az elmúlt évek folyamán, leaszfaltozták a Nagylak–Nagypereg megyei rangú utat, úgyhogy azóta nem vagyunk „vonalvég”. Óriási az előnye ennek, mert Nagyperegen keresztül 15 percnyire vagyunk a magyar határtól, és ez már meg is látszik a község hétköznapjaiban is – felpezsdült az élet. Azóta több az átutazó, többen meg is fordulnak nálunk, érdeklődnek eladó házak felől. Természetesen ezzel együtt arra is törekszünk, hogy megőrizzük a közbiztonságot, ennek érdekében térfigyelő kamerarendszert telepítettünk Nagyperegen, és Kisperegen is most van folyamatban az átadás. Jobb az elővigyázatosság, határ menti község vagyunk, bármikor megjelenthetnek az illegális bevándorlók, s ez mégis csak biztonságérzetet ad.

– Az előző két választást meggyőző fölénnyel nyerte, de a rendszerváltás óta is mindig RMDSZ-es polgármestere volt a két Peregnek. Azt gondolhatnánk, hogy a polgármester-választás előre lefutott meccs. Így van?

– Nem szabad a babérjainkon ülnünk. Kispereg többségében magyar lakosságú, de nem tudom, meddig lesz meg ez a biztonságos többség. Már nyolc évvel ezelőtt úgy éreztem, hogy muszáj jobban nyitni a románság és a többi nemzetiség felé. Nagyon jól sikerült! Gyakran hangoztatom, hogy a községünk egy kis Európa, mert hat nemzetiség él benne: a többséget még mindig a magyarság alkotja, de vannak románok, németek, csehek, szlovákok és ruténok. Együtt élünk, együtt járunk munkába, közösek a gondok, de együtt kell megoldanunk is azokat. Együttműködünk a kulturális és sportrendezvények kapcsán, és úgy érzem, hogy sikerült megszüntetni a két település közötti rivalizálást, már nem foglalkozik senki azzal, hogy ki a kisperegi, ki a nagyperegi, vagy ki a magyar és ki a román. Ez nagyon fontos dolog a mai világban, amikor ilyen bizonytalan időket élünk, lásd a koronavírus-járvány okozta helyzetet is. Ilyenkor érezzük, amikor baj van és segítségre van szükség, hogy mennyire össze tudnak tartani az emberek. Köszönetet is mondok ezúton is a lakosságnak, hogy ilyen fegyelmezetten viselkedtek.

Közzétette: Kovacs Emeric – 2020. szeptember 17., csütörtök

 

– RMDSZ-es az alpolgármestere is a községnek, tehát a képviselőtestületben többségben vannak a szövetség magyar tanácstagok?

– Mind a két előző ciklusban sikerült többséget szerezni a tanácsban: a 11 tagú testületben hatan RMDSZ-esek. Büszkén mondom ugyanakkor, hogy mindeddig a képviselőtestület egyhangúlag hagyta jóvá a határozatokat, függetlenül attól, hogy ki milyen nemzetiségű, vagy milyen párt színeiben politizál. Ez a község előnyére és hasznára vált. Legutóbb felvállaltuk azt is, hogy állítsunk egy RMDSZ-es alpolgármestert is Orth Norbert személyében. Először furcsán fogadták, de mondtam, hogy adjunk esélyt a fiatalembernek a bizonyításra, mert csak munkával tudja ezt megtenni, és merem azt mondani, hogy a négy év alatt rá is szolgált a tisztségre, méltó rá. Bízok benne, hogy a következő választások után is egy hasonló összetételű tanáccsal, csapattal tudjuk folytatni a munkát – természetesen, ha a választók is úgy akarják.

– Említette az interjú előtt, hogy több beruházás is folyamatban van. Azért is pályázik egy újabb mandátumra, hogy legyen ideje ezeket véghezvinni?

– Többnyire azért, hiszen most is hat „fronton” dolgozunk. Egy kicsit elhúzódtak a munkálatok a közbeszerzési eljárás miatt. Van egy 7,3 kilométeres aszfaltozási pályázatunk folyamatban… Nem hagyhattam félbe a munkát. S nem csak ezt. Ott vannak a további fejlesztések: az óvoda építése Nagyperegen, az kultúrotthon építése Kisperegen, a két temető kerítésének az építése. Olyan visszajelzéseket kaptunk azoktól, akik megfordultak nálunk, és látták, hogy milyen rendezett körülmények között és békességben élnek az emberek, hogy mintha nem is ehhez a vidékhez tartozna ez a két település, és ez örömmel tölt el.

Ahhoz, hogy a munka folyamatos legyen, időben kell tervezni, pályázni. Nagy tervünk, amin már másfél éve dolgozunk, és már e is készült a dokumentáció, a földgáz bevezetése a két településre. A jóváhagyások megvannak, most keressük rá a forrásokat, úgyhogy bízok abban, hogy a következő négy évben sikerül minden porta elé behúzni a gázvezetéket. Ez egy előrelépés lenne, hiszen nagyon sok függ attól, hogy sikerül-e vagy sem: bárki jönne beruházni, annak először is feltételeket kell biztosítani.

Egymásért,Pereg községért

 

Közzétette: Kovacs Emeric – 2020. szeptember 15., kedd

 

Azonkívül egy egészségügyi központot szeretnék létrehozni a községben, mert bár háziorvosi rendelő van mindkét faluban, de szeretnék egy újabbat, ahol laboratórium is működne, és szakorvosi rendelést is végeznének. Tudjuk, hogy a határ menti települések alatt termálvíz van, és keressük a lehetőséget, hogy tudnánk ezt hasznosítani. Nem feltétlenül idegenforgalmi szempontból, fürdésre, hanem például a geotermikus energiával fűthetnénk a középületeket. Még van két-három kis utca, ahová még nem jutott aszfalt, de készítjük azokra is a terveket.

2013 óta próbálkozunk, hogy építsenek egy felhajtót a dél-erdélyi autópályára, ahol a sztráda átszeli a megyei utat, de nem akarják jóváhagyni – azért mi próbálkozunk továbbra is, és remélem, hogy sikerül kilobbiznunk. Rövidesen elkészül a Németpereg–Szemlak megyei út aszfaltozása is, és akkor elmondhatjuk, hogy minden út és utca megfelel a 21. századi követelményeknek.

– Azt mondta, hogy nyolc éve fejest ugrott mély vízbe: hogy érzi, megtanult úszni benne?

– Merem mondani, hogy most már van egy kis tapasztalatom. Ahhoz, hogy a terveket véghez vihesd, nem csak tapasztaltra, időre is szükség van. No meg türelemre. A lakosoktól elnézést kérünk mindig, amikor ilyen nagy munkálatok zajlanak a házaik előtt, de előbb utóbb élvezni fogják mindennek a kényelmét. Mi mindent elkövetünk az önkormányzat részéről ahhoz, hogy egy lakható és modern község legyen.

  • Comandat de UDMR Org. Jud. Arad, realizat de SC LBC Torrent Studio Srl, cod de identificare unică 23200009.

További hírek

Hír beküldése
A polgármester és az ott szolgált lelkész roma fiatalok egy csoportjára gyanakszik.
Hír beküldése
Kigyógyult a koronavírus-fertőzésből a ferences szerzetes.
<em>Hír szerkesztése</em> Bejutott a 16 közé a kupában az UTA
Szakadó hóesőben nyertek az aradiak Csíkszeredában.
<em>Hír szerkesztése</em> Sírgyalázás történt Vadászon
Ismeretlenek 11 nyughelyet rongáltak meg a református temetőben.
<em>Hír szerkesztése</em> Meggyújtották az első gyertyát a pécskai adventi koszorún [AUDIO]
Antal Péter polgármester családtagjai jelenlétében gyújtotta meg a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Megkezdődött az advent
Advent első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete. A karácsonyig tartó négy hét alatt az egyház tiltja az esküvők, zajos mulatságok szervezését, a hívek böjtölve, testben és lélekben megtisztulva készülnek a Megváltó születésének ünnepére.
<em>Hír szerkesztése</em> Adventi gyertyagyújtás Pécskán
Minden vasárnap más-más hozza el a lángot.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: „A magyar emberek szavazata túlmutat a választáson – egy üzenet”
Kisjenő alpolgármestere az RMDSZ szenátorjelölt-listájának a vezetője.
<em>Hír szerkesztése</em> Fellépett az osztálypénz gyűjtése ellen a diákszövetség
A törvénytervezet 2000 lejig terjedő bírságot tenne lehetővé.
<em>Hír szerkesztése</em> Milyen magyarnak lenni Aradon? [AUDIO]
Élettörténeteket vár a Kölcsey Egyesület. Felhívás!