Korlátozzák a zarándokok számát Máriaradnán

2020. augusztus 13.
A koronavírus-járvány miatt korlátozott számban lehetnek csak hívek a máriaradnai kegytemplomban Nagyboldogasszony ünnepén. A kettős évfordulóra eső búcsú napján egyedi kivitelezésű bélyeg kerül minden levelezőlapra, amelyet pénteken a radnai postahivatalban adnak fel.
<em>Hír szerkesztése</em> Korlátozzák a zarándokok számát Máriaradnán
A máriaradnai kegytemplom oltára | Archív felvétel

Az Aradtól 30 kilométerre keletre, a Maros völgyében fekvő Máriaradna az Osztrák–Magyar Monarchiában a második legfontosabb búcsújáró hely volt Mariazell után, és a bánsági és dél-alföldi hívek számára ma is a lelki feltöltődés első számú központja.

500 évvel ezelőtt épült az első kápolna a radnai szőlőkben, azon a dombon, ahol a jelenlegi kegytemplom áll, amelyet Rudnay Sándor esztergomi érsek 200 évvel ezelőtt, 1820-ban konszekrált. Erdélyből az új főegyházmegyéje felé tartó gróf Rudnay Sándor esztergomi érsek, Magyarország prímása a máriaradnai kegykép előtt vette át a palliumot Kőszeghy László csanádi püspöktől. Hálából a Szűzanyának, akinek nagy tisztelője volt, az érsek konszekrálta a radnai templomot. (Gróf Franz Anton Engl von Wagrain megyéspüspök 1767. június 8-án, pünkösdhétfőn elrendelte az akkor újonnan felépült, ma is látható kegytemplom megáldását, másnap pedig a püspök ünnepélyesen átvitte a kegyképet a régi templomból az újba, és személyesen mutatott be szentmisét az új templom oltáránál – de a felszentelésre csak 1820-ban került sor.)

Ennek a kettős évfordulónak a jegyében tartják idén augusztus 15-én Szűz Mária mennybevételének – régi magyar nevén Nagyboldogasszonynak – ünnepét. A bazilikához évente 13 zarándoklatot szervezet a Temesvári Római Katolikus Megyéspüspökség, ezek közül a legnagyobb a Nagyboldogasszony-napi búcsú, amikor akár 15 ezren is megfordulnak a településen – mondta Reinholz András, a kegytemplom első világi (nem szerzetes) plébánosa. A tisztelendő szerint nemzetiségre és felekezete való tekintet nélkül sokan zarándokolnak augusztus 15-én Máriaradnára – a mélységesen Mária-tisztelő román ortodoxok főként –, az úgynevezett „magyar búcsú” pedig szeptember 60–8. között zajlik, Szűz Mária születésének évfordulóján (Kisboldogasszonykor).

Reinholz András érdeklődésünkre elmondta: nem tudják megbecsülni, hogy a járványhelyzet közepette mekkora létszámban keresik majd fel a Radnát, hogy a csodatevő erejűnek tartott, a 17. századi Mária-képhez imádkozzanak, de a plébánia és a püspökség minden óvintézkedést megtesz a járvány ellen. A hatósági szabályozás szerint a 240 férőhelyes templomban csak 75-en tartózkodhatnak egyidejűleg, ezért az udvaron és a templom előtt hangszórókból lesz hallható a szentmise, de vigyázni fognak arra is, hogy mindenki biztonságos távolságra álljon egymástól. „A templomba a főbejáraton lehet majd belépni, de távozni oldalt, a szentélyen keresztül lehet” – tette hozzá a plébános.

A 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mutatja be három nyelven, koncelebrál Antonín Basler olmützi (Olomouc, Csehország) segédpüspök, a szentbeszédet Butnaru Antal kanonok, temesrékasi plébános mondja. Reinholz András felhívta a figyelmet, hogy a kizárólag magyar nyelven tartott mise reggel kilenckor kezdődik, tehát aki azon vesz részt, elkerülheti a délelőtti zsúfoltságot.

A kettős évforduló alkalmából a Temesvári Római Katolikus Püspökség keretében működő Egyházmegyei Levéltár és a Marius Muntean által képviselt Temes Megyei Bélyeggyűjtők Egyesülete közösen jelentetett meg egy, a Román Posta által jóváhagyott speciális bélyegzővel ellátott jubileumi borítékot (FDC). A speciális bélyeg minden olyan borítékra rákerül, amelyet a radnai postahivatalban adnak fel augusztus 14-én.

További hírek

Hír beküldése
Bölöni György RMDSZ-es polgármesterjelölt szerint a román pártok magyar jelöltjei nem érvényesíthetnek a magyar közösségi érdekeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor: Orbán Viktor is gratulált az UTA feljutásához
A Pecsovszky-monográfia román nyelvű fordítását mutatták be, és az 50 évvel ezelőtti Feyenoord-búcsúztatásra emlékeztek Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Németh József: újra egy úton járnak a varsándi magyarok
Az RMDSZ polgármesterjelöltje bízik a közképviselet megerősítésében.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: első győzelem helyett első vereség
Kétszer herdálta el az előnyét az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Vass Károly: az önkormányzat vezetésében is ott a helyünk
Nagyzerénd RMDSZ polgármesterjelöltje szerint nem elég a tanácsban jelen lenni.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy sikert aratott Keresztes Ildikó koncertje
Az Aradi Magyar Napokon lépett fel a népszerű magyarországi énekesnő.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: magyar összefogással jobban érvényesíthetjük az érdekeinket
Kisjenő RMDSZ-es polgármesterjelöltje bízik benne, hogy növelhető a tanácsosok száma.
<em>Hír szerkesztése</em> Humor és muzsika az Aradi Magyar Napokon
Szombat este Lajkó Félix koncertezett a Kultúrpalotában.
<em>Hír szerkesztése</em> Papp Attila: elődeimnek nem sikerült ennyi mindent megvalósítaniuk
Harmadik mandátumára pályázik Nagyiratos RMDSZ-es polgármestere.
<em>Hír szerkesztése</em> Autóalkatrészek közé bújtak a migránsok
Több mint kéttucatnyi menekültek fogtak el Nagylakon.