Kisiratos nagy teljesítménye – húsz éve nyerte vissza községi rangját [AUDIO]

Emléktábla a községháza falán az önállósodás jeles dátumával | Fotók: Pataky Lehel Zsolt

Emléktábla a községháza falán az önállósodás jeles dátumával | Fotók: Pataky Lehel Zsolt

Húsz éve lett újra önálló közigazgatási egység Kisiratos, ami azt jelenti, hogy saját képviselőtestülettel, végrehajtással, költségvetéssel rendelkezik – egyszóval: a helyiek maguk dönthetnek a saját sorsukról.

A magyar határ menti, 1500 lakosú, több mint 80 százalékban magyarok által lakott Arad megyei települést 1968-ban, a romániai közigazgatási átszervezés során csatolták a hét kilométerre lévő Kürtöshöz. A helyiek 36 évig úgy érezték, mostohagyerekként bánnak velük, az infrastruktúrát elhanyagolták, a középületek állapota leromlott.

Húsz éve helyi népszavazáson döntöttek úgy a lakosok, hogy elszakadnak az addigi központtól, és 2004. április 7-én kormányhatározat született Kisiratos község megalapításáról. Azóta látványos fejlődésen ment keresztül a falu. A két évtizeddel ezelőtti törekvésekről, az azóta számba vehető megvalósításokról, az önállósodás úttörőiről esett szó azon az ünnepségen, amit a húszéves évforduló alkalmából szerveztek vasárnap Kisiratoson.

Pataky Lehel Zsolt készített beszámolót a rendezvényről a Temesvári Rádió Magyar adása számára. Hallgassa meg:

A jubileumi ünnepséget a helyi Rónasági citera- és Gyöngyvirág néptáncegyüttesek korosztályos csoportjai, a helybéli Szalbek Vegyeskórus és Juhász Adrienn operetténekes fellépése zárta.

A rovatból ajánljuk:

Keresztes János: van magyar jövő Borosjenőben! [AUDIO]
Az RMDSZ helyi tanácsosjelölt-listájának vezetője többek között egy közösségi helyiséget és egy magyar emlékszobát szeretne kialakítani a várban, emellett a római katolikus templom fűtésrendszeréért fog dolgozni. (x)
Világrendváltás rend nélkül – Somkuti Bálint és Szenkovics Dezső előadása
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Aradi Képzési Központja izgalmas és aktuális geopolitikai beszélgetésre várja az érdeklődőket.
Németh József: jó gazdára van szükség Fazekasvarsándon [AUDIO]
Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint a község jelenlegi vezetősége elkényelmesedett. (x)
Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR (x)
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke szerint sárkány ellen sárkányfűvel, magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot.
Bíró Zoltán: a következő mandátumban érik be ennek a négy évnek a gyümölcse [AUDIO]
Az RMDSZ kisjenői polgármesterjelöltje szerint tiszteletet érdemeltek ki a magyarok az önkormányzatban. (x)