Kisebbségi iskolák román tantárgyolimpiáját rendezik meg a Csiky Gergely Főgimnáziumban

Archív felvétel | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Archív felvétel | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

Csütörtöktől vasárnapig az aradi Csiky Gergely Főgimnázium ad otthont a nemzetiségi iskolák/tagozatok, illetve a diaszpórában élő román tanulók országos román nyelv és irodalom tantárgyolimpiájának.

Az 5–12. osztályosok számára szervezett versenyen 19 megye több mint 250 diákjai vesz részt, és mintegy száz pedagógus működik közre. Az Arad Megyei Tanfelügyelőség közleménye szerint a hivatalos megnyitót a Vasile Goldiş Nyugati Egyetem campusának dísztermében tartották csütörtökön, az ünnepélyes díjkiosztót pedig vasárnap 9.30-kor szervezik meg az Aurel Vlaicu Egyetem Aula Magna-termében.

A tantárgyolimpián résztvevők a versenyen kívül számos külön programon vehetnek részt, műhelymunkákat és városnéző sétákat szerveznek nekik a házigazdák. A szervezésbe a nagylaki szlovák tannyelvű Jozef Gregor Tajovsky Elméleti Líceum és az aradi német tannyelvű Adam Müller Guttenbrunn Elméleti Líceum is besegít.

 

A tantárgyverseny miatt pénteken a Csiky-s diákoknak online zajlik a tanítás.

A rovatból ajánljuk:

Keresztes János: van magyar jövő Borosjenőben! [AUDIO]
Az RMDSZ helyi tanácsosjelölt-listájának vezetője többek között egy közösségi helyiséget és egy magyar emlékszobát szeretne kialakítani a várban, emellett a római katolikus templom fűtésrendszeréért fog dolgozni. (x)
Világrendváltás rend nélkül – Somkuti Bálint és Szenkovics Dezső előadása
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Aradi Képzési Központja izgalmas és aktuális geopolitikai beszélgetésre várja az érdeklődőket.
Németh József: jó gazdára van szükség Fazekasvarsándon [AUDIO]
Az RMDSZ polgármesterjelöltje szerint a község jelenlegi vezetősége elkényelmesedett. (x)
Antal Árpád: minél több a magyar szavazat, annál gyengébb az AUR (x)
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke szerint sárkány ellen sárkányfűvel, magyarellenesek ellen magyar szavazattal lehet felvenni a harcot.
Bíró Zoltán: a következő mandátumban érik be ennek a négy évnek a gyümölcse [AUDIO]
Az RMDSZ kisjenői polgármesterjelöltje szerint tiszteletet érdemeltek ki a magyarok az önkormányzatban. (x)