Két koronavírus-gócpont is kialakult Arad megyében [FRISSÍTVE]

2020. július 23.
Három héttel ezelőtt koronavírus-mentes övezetté nyilvánította Arad megyét az önkormányzat elnöke, de ma már két gócpont is kialakult a térségben, és több mint aktív 120 fertőzöttet tartanak nyilván. FRISSÍTÉS: Csütörtökön 140-re nőtt a fertőzöttek száma.
<em>Hír szerkesztése</em> Két koronavírus-gócpont is kialakult Arad megyében [FRISSÍTVE]
Sajtótájékoztatón ismertették az adatokat | Fotó: cjarad.ro

A megyeházán tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy szerda délig 125 jelenleg is fertőzött személyről tudtak Arad megyében, de közülük csak 56 fekszik kórházban, mert a többiek elutasították a beutalást. 

Gócpont alakult ki a megyeszékhelyhez közel lévő Szabadhelyen, 40 személy diagnosztizáltak, de eljutott a betegség Kovásziba, Lippára és Újszentannára is. Összesen 24 Arad megyei települést érint a járvány.

A hegyaljai Csigérszőlősön 24 koronavírus-fertőzés van, köztük a polgármester, az alpolgármester, a körorvos és a községháza több alkalmazottja. Iustin Cionca, az Arad megyei önkormányzat elnöke elmondta, hogy nem vonják karantén alá sem Szabadhelyt, sem Csigérszőlőst, de szigorú járványtani vizsgálatot fognak folytatni, felkutatva azokat a személyeket, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel.

A tanácselnök szerint egyelőre nem kell Temes megyei betegeket is fogadniuk Arad megyében, de felkészültek erre az eshetőségre is. A megyei kórház megbízott vezetője, Florina Ionescu elmondta, hogy az intézményben 202 ágyat tartanak fenn a fertőzés-gyanús személyek számára, ezenkívül újranyitották a Mosóczy-telepi tüdőszanatóriumban a COVID-osztályt, ahol 103 beteget fogadhatnak, és ott áll még mindig kihasználatlanul az Expo kiállítási központban berendezett mobilkórház 250 ággyal. Az újszülött osztályon, a szülészeten és a városi kórházban is fenntartanak kórtermeket a koronavírusos pácienseknek – tette hozzá.

A járóbeteg-rendelőben a nem koronavírusos betegek számára is végeznek szakrendeléseket, időpontot telefonon lehet foglalni, a konzultáció előtt pedig koronavírus-szűrésen kell mindenkinek átesnie.

A megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője, Horia Timiș felhívta a figyelmet az óvintézkedések betartásának szükségességére a vállalati buszokon. Mint monda, a napokban szigorú ellenőrzéseket végeznek ezeken a járműveken, amelyek több ezer munkást szállítanak naponta az ipari övezetbe. Naponta 124 koronavírus-tesztet tudnak elvégezni indokolt esetben, a fertőzésgyanús személyek ellenőrzésére, ezenkívül naponta 24 tesztet olyanoknak, akik önként kérik ezt, de ezért fizetni kell. Az igazgató hozzátette azonban, hogy a saját kérésre végzett tesztelésre már csak augusztusra lehet időpontot foglalni. Főleg olyanok kérik a teszt elvégzését, akik külföldön nyaralnának, és az adott ország negatív teszteredményhez köti a belépést. Egyébként a közegészségügyi igazgatóságon a nyaralókon végzett tesztek hét százaléka lett pozitív, míg az Arad megyei kórházban 1 százalék ez az arány.

Keddtől egyébként angol nyelven is kiállítják a teszt eredményét.

FRISSÍTÉS: A csütörtök kora délután jelentés szerint Arad megyében 140 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, akik közül 84-en vannak kórházban Aradon, ketten Temesváron, 50-en házi elkülönítésben, négy személyt pedig már kiengedtek a kórhzából.. 

 

További hírek

Hír beküldése
A rossz idő miatt.
<em>Hír szerkesztése</em> Cionca: tarolt a PNL Arad megyében
A liberálisok két magyar polgármesetere is megmarad tisztségében.
<em>Hír szerkesztése</em> Sandu Krisztián Sofronya új polgármestere
Nagyiratoson, Kisiratoson, Németperegen és Tőzmiskén is RMDSZ-es siker született.
<em>Hír szerkesztése</em> Választási incidensek a megyében
Nagylakon és Menyházán is bűnvádi eljárás indul.
<em>Hír szerkesztése</em> Egyelőre elmarad a magyar részvétel az átlagtól
Faragó Péter RMDSZ-elnök kéri a választópolgárokat, hogy éljenek a szavazati jogukkal.
Hír beküldése
Este kilencig tartanak nyitva a szavazóhelyiségek.
<em>Hír szerkesztése</em> Faragó Péter: vasárnap mutassuk fel az Arad megyei magyar közösség erejét!
Az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje szerint nem veszélyesebb elmenni szavazni, mint például bevásárolni.
<em>Hír szerkesztése</em> Az AMISZ segít eljutni a szavazókörbe
Aki valamiyen oknál fogva nem tud eljutni, kérje az ifjúsági szervezet közbenjárását.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor kezdő tizenegye
Az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje lebontaná a bürokrácia falát, ugyanakkor egészséges környezetet és élhető várost szeretne.
<em>Hír szerkesztése</em> „A pécskai magyarságnak jogos elvárása, hogy egyenrangúként kezeljék őket”
Bölöni György szerint a román pártok magyar jelöltjei nem érvényesíthetnek magyar érdekeket.