Keresztes János: van magyar jövő Borosjenőben! [AUDIO]

Keresztes János és Cuth Rozália bejutásában bíznak | Fotó: RMDSZ

Keresztes János és Cuth Rozália bejutásában bíznak | Fotó: RMDSZ

Az Aradtól mintegy 50 km-re északkeletre, a Fehér-Körös partján fekvő Borosjenőben jelentős a magyar múlt – erre emlékeztet a középkori vár vagy a református templomban Leiningen-Westerburg Károly honvédtábornok emléktáblája (az 1849. október 6-án kivégzett mártírt Borosjenőben temették el, és földi maradványai a városban voltak 1974-ig, amikor is az aradi vesztőhelyen álló obeliszk talapzatában helyezték el).

A magyar kultúra több jeles alakja is Borosjenőn született, többek között Horváth Béla színművész, akinek az emlékét a Vajda Sándor által évtizedeken át szervezett Horváth Béla-szavalóversenyekkel ápolták. Mindennek ellenére a magyar jelen már nem ilyen fényes, a szórványba szorult magyarságnak az egyházon kívül nem maradtak már intézményei, az anyanyelvű oktatás rég megszűnt.

De a helyiek szerint mégis van magyar jövő Borosjenőben! A június 9-i helyhatósági választásokon első ízben indít képviselőjelölteket az RMDSZ a városban, a listát vezető Keresztes János pedig bízik benne, hogy nem egy, hanem két helyet is megszerez a testületben a magyar érdekvédelmi szövetség (a második helyen Cuth Rozália szerepel).

A néhány éve életre hívott, rendszeresen megtartott magyar bál főszervezőjeként ismert Keresztes János városi tanácsosként azért fog dolgozni, hogy a felújítás alatt lévő várban egy helyiséget kapjon a magyarság közösségi rendezvények megtartására, illetve egy emlékszobát rendezzenek be néhai magyar családok által hátrahagyott régi használati tárgyakból. Emellett a borosjenői római katolikus templom fűtésrendszerének a kialakításáért is dolgozni fog – jelentette ki Keresztes János, az RMDSZ tanácsosjelöltje, akit Pataky Lehel Zsolt kérdezett. Hallgassa meg:

COMANDAT DE UDMR ORG. JUD. ARAD,
REALIZAT DE SC LBC TORRENT STUDIO SRL
COD AEP: 23240001

A rovatból ajánljuk:

Sárga és narancssárga fokozatú hőségriadót fújtak
Az aradi önkormányzat elsősegélynyújtó pontokat rendez be a kánikula idejére.
Szent Iván-éj tűzugrás Pécskán
Vincze Lilla-koncert lesz a hagyományőrző rendezvényen.
Kiértékeli a választási eredményeket az MKT
Az RMDSZ székházában tartják az ülést jövő csütörtökön.
A szórványlét minden jegyét magán viseli Tornya [AUDIO]
Ma már ritkán hallani magyar szót az utcán.