Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt

A nehézgépjárműveknek félre kell állniuk | Illusztráció

A nehézgépjárműveknek félre kell állniuk | Illusztráció

Narancssárga hőségriadó van érvényben szerdán, ezért az Arad Megyei Tanács a kezelésében lévő útszakaszokon kamionstopot rendelt el este nyolc óráig.

A meteorológusok előrejelzése szerint július 10-én 37 és 39 Celsius-fok között lehet a nappali csúcshőmérséklet. A nagy melegben a kamionok súlya alatt deformálódhat az aszfaltréteg, ezért a megyei önkormányzat megtiltotta a 7,5 tonnánál nagyobb tengelysúlyú járművek közlekedését a megye útjain. A tanács keddi közleménye szerint a korlátozás 12 és 20 óra között, a megyei rendőr-főkapitányság szerdai közleménye szerint 10 és 20 óra között van érvényben.

A tilalom alól mentesülnek a személyszállító járművek, az üzemanyagot, romlandó árut vagy élő állatott szállító teherautók, a mentőszolgálat és a katasztrófavédelem gépkocsijai, míg a betakarított terménnyel megrakott kamionok csak a szántóföld és a raktár között közlekedhetnek.

Országszerte kánikula lesz

Kánikulára és kellemetlen hőérzetre figyelmeztető újabb riasztásokat bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország teljes területére – írja az Agerpres. A meteorológusok szerint másodfokú (narancssárga) hőségriasztás van érvényben szerdán Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov megyében és Bukarestben, ahol a nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérik 39 Celsius-fokot, és fokozott lesz a kellemetlen hőérzet. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as értéket, az éjszakai minimumok pedig nem csökkenek 20 fok alá.

Jól jön majd egy kis hűsölés | Fotó: Pataky Lehel Zsolt

A szakemberek szerint csütörtökön másodfokú hőségriasztás alá kerül az országnak több mint a fele, azaz a Bánság, a Körösök vidéke, Olténia, Munténia, Dobrudzsa nem tengerparti része, Moldva déli és Erdély nyugati és délnyugati része, illetve Máramaros egyes vidékei. Nappal 36-39 fok várható árnyékban, a nyugati és déli régiókban lesz legnagyobb a hőség. A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a hőséghullám országszerte egész héten ki fog tartani.

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.