Járvány: elhalasztott és lefújt rendezvények [AUDIO]

2020. július 17.
A koronavírus-fertőzések romániai számának hetek óta tartó növekedése miatt, illetve a magyar kormány által bevezetett határátlépési szigorítások miatt számos kulturális program, határon átnyúló közösségi rendezvény nem tartható meg. Aradon például a kamaraszínház turnéját veszélyezteti a határátlépés szigorítása, és már döntés született arról, hogy idén nem szervezik meg a Békéscsaba–Arad Szupermaratont, de más eltervezett programok megtartása is kérdéses.
<em>Hír szerkesztése</em> Járvány: elhalasztott és lefújt rendezvények [AUDIO]
Fekete Károly, Bognár Levente és Tapasztó Ernő | Fotók forrása: Facebook

Idén szervezték volna meg a 23. Békéscsaba–Arad Szupermaratont, Kerékpáros és Görkorcsolyatúrát, amelyet először június első hétvégéjéről szeptemberre halasztottak a járványhelyzet miatt, majd a hét elején lefújták az idei programot. Ez a román-magyar határ menti térség legnagyobb tömegsportrendezvénye, amelynek számos kísérő programja van, és amelyet idén is sokat vártak – mondja Bognár Levente aradi alpolgármester.

A két város vezetősége a közeljövőben szándéknyilatkozatot fog aláírni arról, hogy jövőre pótolják az idei szupermaratont, de a határátlépési szigorítások miatt egyelőre ennek a találkozónak a megtartása is kérdéses. Sőt a magyarországi testvérvárosi kapcsolatokat is hátráltatja a járványügyi helyzet.

Az Aradi Kamaraszínház idei évadát is átírta a koronavírus-járvány. Mivel június közepétől engedélyezettek a szabadtéri előadások, az aradi magyar társulat nyári évadot hirdetett, emellett újraindította a magyar kormány támogatásával a Szórvány Kulturális Karavánt, vagyis a vidéki kistelepüléseken tartott turnésorozatát. Ebből két állomás volt a múlt hét végén, de a többi hetet veszélyezteti a magyarországi határátlépési szigorítás, ugyanis a darabban a békéscsabai Tabán Táncegyüttes tagjai és a legendás színész-énekes, Varga Miklós szerepel, nekik pedig karantént kell vállalniuk, ha hazatérnek, vagy rendszeres koronavírus-tesztekkel válthatják ki a vesztegzárat. Emiatt már a hétvégi előadást is elhalasztották – közölte Tapasztó Ernő színházigazgató.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt tavasszal a március 15-i ünnepség, és az ahhoz kapcsolódó történészkonferencia, amelyen bemutatták volna Vécsey Károly mártír honvédtábornok elveszettnek hitt kriptaelőlapját, vagyis epitáfiumát, amit az aradi múzeumban találtak meg egy átrendezés során. Remélik, hogy ezt és a hagyományos Kölcsey Galériát ősszel bepótolhatják – mondja az aradi magyar közművelődési élet mozgatórugójának számító Kölcsey Egyesület alelnöke, Fekete Károly.

Aradon a közéleti szereplők, a közösségi élet szervezői és az átlagemberek nemcsak a járványhelyzet javulásában reménykednek, hanem abban, hogy mivel a határátlépést korlátozó magyar kormányrendelet módosítása szerint a határ menti régiót úgynevezett zöld zónának minősítik a viszonylag alacsony fertőzésszám miatt, és akkor akadálytalan lenne az átkelés a román–magyar határon.

Hallgassa meg Pataky Lehel Zsolt összefoglalóját, amely a Temesvári Rádió Magyar adásában hangzott el:

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> 2. Liga: bajnok és feljutott az UTA!
Tizenkét év után ismét az első osztályban szerepelhet az aradi csapat.
Hír beküldése
A vesztegzár két hétig tart, ez alatt korlátozzák a ki- és beutazásokat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyarok Kenyere: összeöntötték a felajánlott búzát Szarvason
Arad megyei résztvevői is voltak az ünnepségnek.
<em>Hír szerkesztése</em> Arad megyében is kötelezővé tették a szabadtéri maszkviselést
Augusztus elsejétől lép életbe a határozat.
<em>Hír szerkesztése</em> Négy tucat migránst találtak egy kamionban
Török sofőr csempészte az ázsiai és afrikai bevándorlókat.
<em>Hír szerkesztése</em> Magyar személyiségeket is felterjesztettek a városnapi kitüntetésekre
Három név a tizennégyből.
<em>Hír szerkesztése</em> Zsóri Dániel: öt meccs, négy gól
Remek formában a Puskás-díjas simonyifalvi labdarúgó.
<em>Hír szerkesztése</em> Nem tudta bebiztosítani a feljutást az UTA [FRISSÍTVE]
Újabb hazai veresége ellenére még első helyen áll az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Szerencsés kimenetelű baleset Borosjenőben
Látványnak nem rossz, de...
<em>Hír szerkesztése</em> Ingázó-igazolvány a határon átjáró munkavállalóknak
Az RMDSZ tervezete értelmében újabb tíz román–magyar határátkelőt is megnyitnának.