Jamboc Mihály: a szavazatainkkal mi döntünk a közösségünk sorsáról

2020. szeptember 16.
A végrehajtásba való visszakerülés a fő célja az RMDSZ-nek Zimándújfalun az idei helyhatósági választásokon. A jelentős számú magyar közösség által lakott községben négy éve a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött megyei szintű egyezség ellenére, a választásokon többséget szerző PNL nem az RMDSZ-es jelöltet választotta meg alpolgármesternek, így a magyarság csak a négy képviselőtestületi taggal maradt az önkormányzatban. Idén a politikában teljesen újnak számító Jamboc Mihály az RMDSZ polgármesterjelöltje, és remélik, hogy a vállalkozói szférában szerzett ismertsége és népszerűsége előny lehet a választásokon.
<em>Hír szerkesztése</em> Jamboc Mihály: a szavazatainkkal mi döntünk a közösségünk sorsáról
Jamboc Mihály, az RMDSZ zimándújfalui polgármesterjelöltje

– Milyen tervekkel vágott neki a kampánynak?

– Megtiszteltetés volt a felkérés. Elvállaltam a feladatot, pedig idáig nem foglalkoztam a politikával, de úgy érzem, hogy eljött az a pillanat, amikor tennünk kell a közösségünkért, mert ha ebbe az irányba haladunk, megvan az esélye, hogy a döntéseket a fejünk felett hozzák meg mások, és ezen nagyon szeretnék változtatni. Községünket három település alkotja: Zimándújfalu, Zimándköz és Andrei Șaguna, azaz Ötvenes. Nagyot csökkent a magyarok létszáma, egyrészt természetes okokból, de vannak gyakorlatias okai is: külföldre mennek sokan tanulni és dolgozni, és az arányokat tekintve mind kevesebben vagyunk. Ezelőtt négy évvel úgy becsülték, hogy 30-32 százalékot tesz ki a magyarok aránya, de ez változik.

De amellett, hogy csökken a létszámunk, az emberek eltávolodtak a politikától, nélkülözöttnek érezték magukat, úgy gondolták, hogy nem mindig képviseli az érdekeit az a párt, amelyikre éppen szavaztak. Úgy érzem, hogy eljött az a pillanat, amikor mindenki tehet a szavazata révén azért, hogy a közgyűlésben ne tudjanak minket leseperni az asztalról, és legyünk megkerülhetetlenek. A fő cél az, hogy a képviselőtestületben minél többen legyünk, hallassuk a hangunkat, és kivívjuk magunknak azokat a jogokat, amelyek minket megilletnek.

– Ha több román jelölt között megoszlanának a román szavazatok, a magyarok viszont egységesen kiállnának a magyar jelölt mellett, volna esély arra, hogy RMDSZ-es polgármestere legyen Zimándújfalunak?

– Ez nagyon nehéz kérdés… De minden reményem megvan, mert mindent megteszünk azért, hogy az urnák elé járuljanak a szavazóink. A fő probléma, hogy a mostani polgármesternek nincs egy erős román kihívója. Az elmúlt tizenkét év alatt a hagyományos román pártok helyi szervezetei lemorzsolódtak, vagy ha vannak is jelöltjeik, de játszanak döntő szerepet a helyhatósági választásokon. A magyarságnak van egy erős szavazóbázisa, amelyik viszonylag nagy számban járul az urnákhoz – rajtunk múlik, hogy mennyire tudjuk mozgósítani őket, illetve elnyerni a bizalmukat.

– Említette, hogy eddig nem foglalkozott a politikával. Abban is bízhatnak a helyiek, hogy az új seprű jól seper?

– Remélem! A vállalkozói szférából jövök, amelyben nagy a felelősség, és sok a bonyodalom. Húsz évig megmaradni ezen a piacon csak azoknak sikerült, akik letettek valamit az asztalra. A szervezőkészség, a határidők betartása, az ügyfeleknek nyújtott segítség és az adott szó ereje már a védjegyévé vált a Jamboc testvéreknek. Remélem, hogy azok az emberek, akik ismernek, vagy ezután fognak megismerni, azok tudják, hogy az adott szó erejében, az elvégzett munkában és a csapatmunkában nagyon hiszek, és bízom benne, hogy mindenkit meg tudok arról győzni, hogy eljött az idő, és igenis, el kell menni voksolni.

– Mesélne magáról és a vállalkozásukról?

– Ötvenkét éves vagyok, helyi születésű, az építőiparban dolgozunk. Rengeteg helyi fiatalnak igyekeztünk munkát adni. Sokan mellettünk tanulták meg a szakmát, utána elmentek, egyesek tovább fejlesztették magukat és saját vállalkozást indítottak. Úgy tartjuk, hogy a jó munkának nem kell cégér.

Közzétette: Mihai Jamboc – 2020. augusztus 30., vasárnap

 

A családomról annyit, hogy szeretett feleségem mindenben támogat. Húsz évig az aradi belvárosi RMDSZ tagjai voltunk, és urnabiztosi feladatokat vállaltunk. A fiam az AMISZ elnöke volt, a Szabadság-szobor Egyesületben aktív tag volt, gyakornok volt Sógor Csaba egykori európai parlamenti képviselő brüsszeli irodájában, és egy darabig a chicagói magyar nagykövetségen is dolgozott. Valamilyen szinten foglalkoztunk tehát a közélettel, ott voltunk a nagypolitika mellett, de közéleti szerepet még nem vállaltam. Komoly feladatnak tekintem, hogy a településünkön egy kicsit megmozgassuk az embereket, és rá is vegyük őket, hogy eljöjjenek szavazni.

– Ha jól értem, fel kell rázni a helyi közösség érdektelenségét, érdeklődővé tenni őket a közügyek iránt?

– Igen, ez a legfontosabb, hogy ne hagyják, hogy valakik helyettük másodakt válasszanak. Amikor tizenkét éve ugyanazok vezetik a települést, az emberek belefásulnak, úgy érzik, hogy tehetetlenek. Megjegyzem, ezt mindenkire vonatkozik, nemcsak a község magyar lakóira. Én ebből a tehetetlenségérzésen szeretnék változtatni. Az RMDSZ színeiben indulunk a választáson – én és a tanácsosjelöltek –, de az egész községet és valamennyi lakost szeretnénk képviselni.

Vegyes lakosságú faluban nőttem fel, természetes, hogy román barátaim is voltak és vannak, és az ő visszajelzéseik is megerősítettek abban, hogy az egész közösséget kell felvállalnunk és mozgósítanunk.

– A helyi közösségi élet szempontjából előny vagy hátrány, hogy Zimándújfalu közel van a megyeszékhelyhez?

– Bizonyos szempontból előny: közel vannak a munkahelyek azoknak, akik Aradon dolgoznak, ez a pár kilométernyi távolság gyorsan leküzdhető. A kulturális életben nem tudunk annyit nyújtani, mint a város. De az ez irányú törekvések megvannak, és ebbe több energiát és nagyobb kreativitást kell belefektetnünk, ám mindenekelőtt nagyobb költségvetési támogatást kell biztosítanunk a kulturális rendezvényeknek. Mi bővíteni szeretnénk ezek körét, illetve a meglévőket magasabb színvonalra emelni.

#Szeptember27 #RMDSZ #27Septembrie #UDMR

Közzétette: Zoli Zsambok – 2020. szeptember 11., péntek

 

Köztudott, hogy Zimándújfalu abban a kivételes helyzetben van, hogy vállalkozások sora nyitotta meg ott a telephelyét. Ebből adódóan komoly összegek folynak be a helyi költségvetésbe. Tagadhatatlan, hogy a jelenlegi polgármester is támogat sok projektet, kezdeményezést, beruházást. Ami azonban zavaró: azok ritmusa, átláthatósága, a források korrekt felhasználása.

Nos, én ebből a szférából érkezem, és azt elismerem, hogy a településeinken 10-12 éve történnek infrastruktúra-fejlesztések, amelyekkel bizonyos szinten mag vagyok elégedve, de nem a túlárazottság és az elvégzett munkálatok minősége. A közpénz felhasználásával és a prioritások sorrendjével kapcsolatban elégedetlenségek vannak a mi részünkről is, és a többségi nemzetnek a részéről is. Hogy ha el tudjuk vinni a választóinkat szavazni, ha meg tudjuk szólítani a község lakóit, akkor bármire lehet esély a választásokkor, és akkor bele tudunk szólni a fent említett dolgokba. Nem tudom azt mondani, hogy polgármester leszek. De azt igen, hogy ha eljönnek a szavazóink, akkor a közgyűlésben szavunk lesz, és nem a fejünk felett hozzák majd meg a döntéseket. Szeretnék megkérni minden választópolgárt, függetlenül a politikai hovatartozástól, hogy jöjjenek el szavazni, váltsunk, legyen más gondolkodású vezetőség a község élén – ez csak a szavazók segítségével sikerülhet.

  • Comandat de UDMR Org. Jud. Arad, realizat de SC LBC Torrent Studio Srl, cod de identificare unică 23200009.

További hírek

Hír beküldése
Bölöni György RMDSZ-es polgármesterjelölt szerint a román pártok magyar jelöltjei nem érvényesíthetnek a magyar közösségi érdekeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Mészár Sándor: Orbán Viktor is gratulált az UTA feljutásához
A Pecsovszky-monográfia román nyelvű fordítását mutatták be, és az 50 évvel ezelőtti Feyenoord-búcsúztatásra emlékeztek Aradon.
<em>Hír szerkesztése</em> Németh József: újra egy úton járnak a varsándi magyarok
Az RMDSZ polgármesterjelöltje bízik a közképviselet megerősítésében.
<em>Hír szerkesztése</em> UTA: első győzelem helyett első vereség
Kétszer herdálta el az előnyét az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Vass Károly: az önkormányzat vezetésében is ott a helyünk
Nagyzerénd RMDSZ polgármesterjelöltje szerint nem elég a tanácsban jelen lenni.
<em>Hír szerkesztése</em> Nagy sikert aratott Keresztes Ildikó koncertje
Az Aradi Magyar Napokon lépett fel a népszerű magyarországi énekesnő.
<em>Hír szerkesztése</em> Bíró Zoltán: magyar összefogással jobban érvényesíthetjük az érdekeinket
Kisjenő RMDSZ-es polgármesterjelöltje bízik benne, hogy növelhető a tanácsosok száma.
<em>Hír szerkesztése</em> Humor és muzsika az Aradi Magyar Napokon
Szombat este Lajkó Félix koncertezett a Kultúrpalotában.
<em>Hír szerkesztése</em> Papp Attila: elődeimnek nem sikerült ennyi mindent megvalósítaniuk
Harmadik mandátumára pályázik Nagyiratos RMDSZ-es polgármestere.
<em>Hír szerkesztése</em> Autóalkatrészek közé bújtak a migránsok
Több mint kéttucatnyi menekültek fogtak el Nagylakon.