„Itt élünk, így élünk”

2022. január 14.
A népszámlálás közösségi ügy, össztársadalmi feladat, ezért mindenkinek számítunk a segítségére – mondta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, kormányfőhelyettes azon a kolozsvári sajtótájékoztatón, amelyet két hónappal a romániai népszámlálás kezdete előtt tartottak pénteken.
<em>Hír szerkesztése</em> „Itt élünk, így élünk”

Az egyházakat, a civil szervezetek jelentős részét és az önkormányzatokat már bevonták a munkába, a következő időszakban pedig önkénteseket várnak, akik a www.nepszamlalas.ro oldalon jelentkezhetnek – mondta Kelemen Hunor.

Március 14-én kezdődik Romániában a népszámlálás. Ebből az alkalomból pénteken sajtóbeszélgetés keretében indította útnak „Itt élünk, így élünk” jelmondattal a tájékoztató és támogató kampányát az RMDSZ; a munka szakmai részét a Közpolitikai Elemző Központ Egyesület koordinálja.

Az RMDSZ a népszámlálásra a 2022-es év legnagyobb kihívásaként tekint, hiszen ez a legnagyobb statisztikai esemény: az eredmények ismeretében lehet értékelni az elmúlt tíz év társadalmi változásait – például azt, hogy a természetes fogyással és az elvándorlással együttesen több mint másfél millió fővel csökkent az ország lakossága, évente 35 ezer fővel csökken az iskolákba iratkozók száma – és tervezni a jövőt.

„A jövő hónapokban sokszor és sok helyen fogjuk elmondani a legfontosabb tudnivalókat, a népszámlálás kétfajta tétjét. Ami a pragmatikus tétet illeti: a népszámlálás eredményeinek alapján kerülnek elosztásra a települések, megyék között a lakosságarányosan járó támogatások, illetve változnak a lakhatással, a családdal, az oktatással, az egészségüggyel, a foglalkoztatottsággal, a szociális helyzettel kapcsolatos döntések” – fogalmazott Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke hozzátette: a magyarság számára a szimbolikus tét a legfontosabb. „Hogy hányan élnek Romániában magyar emberek. A mi esetünkben akkor lesz sikeres a népszámlálás, ha a magyar közösséget tisztességesen, hatékonyan megszámlálják. Ezért mindenkit arra biztatunk, hogy vegyen részt az újításnak számító önkitöltésben, büszkén vállalva etnikai, nyelvi, vallási identitását” – kérte a szövetségi elnök.

További hírek

Hír beküldése
Kiemelt bérezés. (x)
<em>Hír szerkesztése</em> UTA-vereség a „tavaszi” nyitányon
Immár kilenc forduló óta képtelen nyerni az aradi csapat.
<em>Hír szerkesztése</em> Bognár Levente átvette a 2021-es Kölcsey-díjat
A Magyar Kultúra Napjának előestéjén kapta meg az elismerést.
<em>Hír szerkesztése</em> A népszámlálásról és a választási regisztrációról tájékoztatták az RMDSZ-es tisztségviselőket
Március 14-én kezdődik a cenzus.
<em>Hír szerkesztése</em> Kárpótlást igényelhetnek a hadi- és politikai foglyok gyermekei
Havi juttatásokra és különböző kedvezményekre jogosultak.
<em>Hír szerkesztése</em> Filmvetítés Jávor Pál emlékére a kamaraszínházban
120 éve Aradon született a színészóriás.
Hír beküldése
Ha a Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgárok Amerikába utaznának, vízumot kell igényelniük, még akkor is, ha történetesen évek vagy évtizedek óta Magyarországon élnek. A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg.
<em>Hír szerkesztése</em> Aradi magyar iskolák is készülnek a Magyar Kultúra Napjára [AUDIO]
Vetélkedők és makettpályázat.
<em>Hír szerkesztése</em> A magyarság vállalása mellett foglalt állást a Székely Nemzeti Tanács
SZNT: a román nacionalizmus korábban megpróbálta külön nemzetiségként feltüntetni a székelyeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Az árkompenzáció nélkül kiállított energiaszámlák kijavítására kötelezték a szolgáltatókat
Tizenöt napjuk van rá.