Ismét kötelező maszkot viselni Arad megyében a zsúfolt közterületeken

2021. szeptember 15.
Szeptember 16-tól, csütörtöktől ismét kötelező a maszk viselése a piacokon, vásártereken, busz- és villamosmegállókban, valamint az oktatási intézmények százméteres körzetében – továbbította az Arad Megyei Prefektúra a megyei vészhelyzeti bizottság (CJSU) szerda délutáni határozatát.
<em>Hír szerkesztése</em> Ismét kötelező maszkot viselni Arad megyében a zsúfolt közterületeken
Toth Csaba prefektus | Fotó: a prefektúra Facebook-oldala

Az intézkedéssel a koronavírus-járvány további terjedését szeretnék megakadályozni, vagy legalább a fertőzés ütemét lassítani. A Tóth Csaba prefektus, a CJSU elnöke által aláírt közleményben megjegyzik: az országos vészhelyzetet meghosszabbító kormányrendelet értelmében a megyei vészhelyzeti bizottságok saját hatáskörükben dönthetnek a járványügyi intézkedésk szigorításáról vagy enyhítéséről, Arad megyében pedig ez alapján rendelték el a maszkviselési kötelezettség újbóli bevezetését.

A közegészségügyi igazgatóság (DSP) szerdai jelentése szerint például a megyeszékhelyen az utóbbi 14 napban 1,04 ezrelék volt a fertőzöttségi arány (184 aktív eset), míg egy héttel korábban ennek kevesebb, mint a fele (0,45 ezrelék). Tóth Csaba szerint a hirtelen növekvő esetszám aggodalomra ad okot, emiatt indokolt a megelőző intézkedések foganatosítása.

A rendelkezés értelmében piacokon, vásártereken, busz- és villamosmegállókban, a tömegközlekedési járműveken, továbbá a „potenciálisan zsúfolt” közterületeken kötelező védőmaszkot viselni. Minden önkormányzatnak kötelessége meghatározni azokat a köztereket, ahol ezt a szabályt be kell tartani, és erről tájékoztatni kell a lakosságot az ismert hirdetőfelületeken, a helyi polgármesteri hivatalok közlönyeiben, a város- és községházák internetes honlapjain.


Arad, Forray utca | Archív felvétel

A közleményben azt írták, hogy a tanintézmények „100 méteres körzetében várakozó személyek" is kötelezően védőmaszkot kell viseljenek csütörtöktől. Hozzátették, hogy a zárt nyilvános helyeken, bevásárlóközpontokban, üzletekben, munkahelyen (néhány kivételtől eltekintve) és a tömegközlekedési eszközökön eddig is kötölező volt és az is marad a maszkviselés.

Tóth Csaba ismét felhívta a figyelmet a koronavírus elleni védőoltás beadásának fontosságára, a fertőzés elkerülésének legjobb módjának nevezve az oltást.

További hírek

Hír beküldése
A feliratkozás határideje október 4., hétfő 17 óra.
<em>Hír szerkesztése</em> GastroPan: a Medvehagyma lett az Év tortája 2021-ben
Szerdán az Év kenyere-díjakat adják át.
<em>Hír szerkesztése</em> Online elérhető az Aradi Magyar Napok programfüzetje
Több mint 10 helyszínen zajlanak majd az események.
<em>Hír szerkesztése</em> Gépek pótolják a munkaerőhiányt a sütőiparban
Megnyílt Aradon a 12. GastroPan szakkiállítás.
Hír beküldése
A két év alatti gyerekek után havi 486 lej, a 2 és 18 év közötti gyerekek után a nagykorúság eléréséig havi 243 lej pótlékot kapnak majd a családok a szenátus döntése értelmében. A törvénymódosító javaslatot a képviselőháznak is jóvá kell hagynia, és akkor lép érvénybe, ha az elnök kihirdeti azt.
<em>Hír szerkesztése</em> Folytatódik a CED kiállítási sorozata, ezúttal a GastroPanon
Délkelet-Európa legjelentősebb sütőipari szakkiállítása.
<em>Hír szerkesztése</em> Ezek a járványügyi szabályok érvényesek az Aradi Magyar Napokon
Uniós Covid-igazolványt vagy magyarországi védettségi igazolványt kérnek.
<em>Hír szerkesztése</em> A garanciaalapnál kopogtathatnak a City Insurance ügyfelei
Megvonták a biztosító működési engedélyét.
<em>Hír szerkesztése</em> Kezdődik a GastroPan 2021 szakmai kiállítás
Idén is kihirdetik az Év tortája és az Év kenyere címeket.
<em>Hír szerkesztése</em> Értékes pontot szerezve a dobogó közelében áll az UTA
Csütörtökön kupameccset játszanak az aradiak, aztán a CFR-t fogadják.