Hivatalos: kötelező a maszk kültéren 6 ezrelékes fertőzöttség felett

2021. október 7.
Megjelent a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi és a belügyminisztérium közös rendelete a kültéri maszkviselés szabályairól: e szerint azokon a településeken, amelyeken az elmúlt 14 napban elérte vagy meghaladta a 6 ezreléket koronavírus-fertőzöttek aránya, szabadtéren is kötelező maszkot hordani.
<em>Hír szerkesztése</em> Hivatalos: kötelező a maszk kültéren 6 ezrelékes fertőzöttség felett
Archív felvétel

Az Arad Megyei Prefektúra tájékoztatása szerint a rendelkezés szerdán jelent meg a közlönyben, és mától hatályos a következő településeken: Ópálos, Bélárkos (Archiș), Borossebes, Kovászi, Apáti, Zádorlak, Fakert, Berzova, Lippa, Zabrány, Marosaszó (Ususău), Ignafalva (Ignești), Tótvárad (Vărădia de Mureș), Batta, Öthalom és Arad. Angyalkúton pénteken lép érvénybe a rendelkezés.

Emellett Tóth Csaba prefektus a közleményben felhívta a figyelmet, hogy a megyei vészhelyzeti bizottság határozata értelmében minden településen kötelező a maszk használata a zsúfolt köztereken, busz- és villamosmegállókban, vagy a tanintézmények közelében.

A kültéri maszkhasználat kötelezettsége akkor szűnik meg, amikor a fertőzöttségi arány 5,5 ezrelék alá esik.

Egyébként ott, ahol 7,5 ezrelék fölé emelkedett a fertőzöttségi arány – így Aradon is – a hét minden napján életbe lép az éjszakai kijárási tilalom, 20 órától reggel 5-ig. A koronavírus ellen beoltottak vagy a betegségen az elmúlt fél évben átesettek mentesülnek ez alól, mások viszont csak felelősségvállalási nyilatkozattal hagyhatják el otthonukat a jelzett időben, és csak alapos indokkal.

Tóth Csaba érdeklődésünkre elmondta: a törvényben nem szerepel, hogy a beoltott szülők társaságában lévő 12 évesnél fiatalabb gyereknek kell-e vagy sem felelősségvállalási nyilatkozat, ezért a félreértések elkerülése végett azt javasolja, hogy „legyen kéznél”.

Felelőssévállalási nyilatkozat letölthető alább:

További hírek

Hír beküldése
Öt intenzív ellátást igénylő pácienst vesz át a szegedi kórház.
Hír beküldése
Postán, telefonon és e-mailben tartják a kapcsolatot.
<em>Hír szerkesztése</em> Piros-fehér tömegközlekedési eszközöket rendeltek
Olyan modernek leszünk, hogy csak na!
<em>Hír szerkesztése</em> Több tucat migránst kaptak el az utóbbi 24 órában
Erősödik a nyomás a határon.
A koronavírus-járvány közbeszólt.
<em>Hír szerkesztése</em> Két hétig online oktatásra térnek át a Csiky-ben [AUDIO]
Az elemi és a végzős osztályok kivételt jelentenek.
Honosítási ügyintézés.
<em>Hír szerkesztése</em> Kisbusz és személygépkocsi ütközött össze kora reggel [FRISSÍTVE]
Öt személyt szállítottak kórházba.
<em>Hír szerkesztése</em> Ajtóstól rontott a házba [FRISSÍTVE]
Egy rendszámtábla nélküli, balesetezett személygépkocsival ébredtek a házuk udvarán.
Hír beküldése
Klaus Iohannis azt követően döntött a miniszterelnök-jelölt kinevezéséről, hogy hétfőn az elnöki hivatalban külön-külön konzultált a parlamenti pártok küldöttségeivel. Az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetések anélkül kezdődtek meg, hogy a pártok előzetesen bármilyen koalíciós megállapodásra jutottak volna.