„Helyet foglalt” a stadionban báró Neuman Ferenc

2021. október 10.
Egészalakos bronz szobrot kapott Aradon báró Neuman Ferenc, a város patinás labdarúgócsapatának, az UTÁ-nak az alapítója, a városi stadion építtetője és névadója – közölte szombaton a polgármesteri hivatal.
<em>Hír szerkesztése</em> „Helyet foglalt” a stadionban báró Neuman Ferenc
Feri báró szobra | A polgármesteri hivatal sajtóosztályának fotója

Az egykori iparmágnás család néhai tagját ülő pozícióban ábrázoló alkotást, az újjáépített és tavaly átadott új Neuman Ferenc Aréna lelátóján helyeztk el, mintha épp kedvenc csapatának szurkolna az egykori aradiak köztiszteletnek örvendő „Feri bárója”.

A szobor kivitelezésével Ștefan Ciprian Bințințan gyulafehérvári művészt bízták meg, aki négy hónap alatt készítette el a műalkotást.

A szobor – a művész tiszteletdíjával együtt – 25 ezer eurónyi lejbe került (áfa nélkül), és a II-es tribün N-szektora 7. sorának 2. helyére „ültették”: a néhai klubalapító tapsra emelt kézzel látható. Az indoklás szerint azért oda került, mert ott a stadion bármely pontjáról látható, és a tévéközvetítések alkalmával minden bejátszáson szerepel majd. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a portré hiteles megalkotásához a báró leszármazottainak a segítségét kérték, hogy a családi archívumból képeket bocsássanak a művész rendelkezésére.

A Neuman család a 19. század második felében, a 20. század első évtizedében sokat tett Arad gazdasági fejlődéséért, iparosodásáért, de a család a vagyon gyarapítása mellett gondot fordított arra is, hogy a kultúrát, az oktatást és az egészségügyet támogassa. A textilüzemet létesítő, testvérével szesz- és élesztőgyárat, illetve malmot üzemeltető Neuman Ferenc Angliából hazajövet szánta el magát egy profi futballcsapat alapítására, amelyhez a kor legjobb együtteseiből, a Nagyváradi AC-ból és a Kolozsvári AC-ból szerződtetett játékosokat. Az 1945 áprilisában alapított textilgyári csapat (az ITA, ma UTA) a következő évben román bajnoki címet nyert, és története során összesen hat aranyérmet és két Román Kupa-győzelmet könyvelt el.

A stadion is alig egy év alatt készült el – a londoni Arsenal FC stadionjának mintájára –, és abból a szempontból különlegesnek számított, hogy az építkezésnél itt használtak először Romániában vasbeton elemeket. A stadiont 2014-ben lebontották és a helyére újat építettek, de a tervezett hároméves határidő helyett hat év alatt készült el, épp hogy átadták tavaly augusztusban, amikor az UTA 12 év szünet után ismét az élvonalbeli bajnokságban állhatott rajthoz. Így sem sikerült rendes munkát végezniük a kivitelezőknek, télen a csapat játékosai arra panaszkodtak, hogy befolyt az esővíz az öltözőkbe.

Feri bárót – ahogy az aradiak szólították – a második világháborút követő államosítás során kisemmizték a kommunisták, úgyhogy az iparmágnás kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba, és végül ott is hunyt el. Fia az 1990-es években visszaigényelte a család aradi ingatlanjait, köztük a stadiont is, de mivel azt képtelen lett volna fenntartani, a városnak adományozta azzal a feltétellel, hogy apjáról nevezzék el.

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint bárki megtekintheti a szobrot, és közös fényképet is készíttethet Feri báróval. Erre október 10-től, vasárnaptól, Neuman Ferenc születésének 111. évfordulója napjától nyílik lehetőség 10 és 19 óra között, a hét többi napján pedig 8 és 19 óra között (bejára az ARED felőli parkolóból).

A polgármesteri hivatal egyébként avatóünnepséget sem tartott, szűk körben, szinte „titokban” helyezték el a szobrot Călin Bibarț polgármester jelenlétében, a sajtóosztály csak egy közleményt adott ki az eseményről. Tudomásunk szerint a klubvezetőséget sem értesítették, viszont az UTÁ-nak lesz majd a dolga, hogy kártalanítsa azokat a bérleteseket, akiknek a helyét elfoglalta a szobor. 

További hírek

<em>Hír szerkesztése</em> Több mint három órát késik az Arad–Bukarest gyors
Fa dőlt a felsővezetékre Hunyad megyében.
Hír beküldése
Huszonhárom helyszínen tartottak házkutatást.
<em>Hír szerkesztése</em> Új igazgatója van a pécskai 2-es iskolának
Van már tapasztalata azt intézményvezetésben.
<em>Hír szerkesztése</em> Két kamionban 27 migránst találtak
Nem múlik el nap illegális bevándorlókról szóló hír nélkül.
Hír beküldése
Az eddigi kilowattóránkénti 1 lejes árplafont 80 banira csökkentik, a jogosultsági küszöböt pedig az eddigi havi 300-ról 500 kilowattórára emelik. Földgáz esetében az árplafont 37-ről 31 banira csökkentik kilowattóránként, az árkompenzációt pedig az eddigi 33-ról 40 százalékra emelik.
<em>Hír szerkesztése</em> Ötkilométeres a kamionsor Nagylaknál az autópályán
Nagy a várakozási idő a teherjárművek számára a román–magyar határon.
<em>Hír szerkesztése</em> Eurotrans Alapítvány: honosítási ügyintézés Bélzerénden
Január 19-én az általános iskolában várják az érdeklődőket.
<em>Hír szerkesztése</em> Közel harminc migráns zsúfolódott be a raktérbe
A nagylaki autópálya-határátkelőhelyen bukkantak rájuk.
<em>Hír szerkesztése</em> Vonattal ütközött, miközben menekült a rendőrök elől
A sofőr jogosítványát korábban felfüggesztették.
<em>Hír szerkesztése</em> Szombathelyen folytatja pályafutását Liviu Antal
Az NB II-es Haladáshoz írt alá az UTA volt csatára.