Nő az RMDSZ-es önkormányzati képviselők száma a következő ciklusban

Nemcsak, hogy megőrizte polgármesterei számát Arad megyében az RMDSZ a június 9-i helyhatósági választásokon, hanem növelte önkormányzati képviselőinek számát, így a 2024–2028 közötti ciklusban 54 helyi tanácsosa és két megyei tanácsosa lesz a magyar érdekvédelmi szervezetnek.

Jelenleg 52 helyi tanácsosa tevékenykedik az RMDSZ-nek a döntéshozó testületekben, de október második felében, amikor lejár a mostani választott tisztségviselők mandátuma, már összesen 56-an tehetnek hivatali esküt. Akkor dől majd el az is, hogy hány alpolgármesteri pozíciót tud kialkudni a magyar szervezet (jelenleg négy közigazgatási egységben – Kisjenőben, Kisiratoson, Németperegen és Tőzmiskén – van tulipános alpolgármester), de Faragó Péter megyei elnök szerint a választások végleges eredményeinek ismeretében már a napokban megkezdik a tárgyalásokat a mandátumok zömét megszerző Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei szervezetének vezetőivel. 

Arról már a választások másnapján beszámoltunk, hogy Arad megyében Kisiratoson, Nagyiratoson, Németperegen és Sofronyán újráztak az eddigi RMDSZ-es polgármesterek, illetve Tőzmiskén új, de szintén RMDSZ-es elöljárót választottak.

 

Vannak fájó veszteségek is – mondta Péró Tamás megyei ügyvezető RMDSZ-elnök a végeredmények ismeretében: kiesett az érdekvédelmi szervezet eddigi egyetlen képviselője a fakerti tanácsból, illetve egy-egy tanácsost veszítettek Szinte községben (három helyett kettő lesz) és Németpereg községben (hét van jelenleg, hat lesz a jövőben).

Ellensúlyozza ezeket, hogy Angyalkúton négy év szünet után ismét bekerült egy RMDSZ-es jelölt a helyi tanácsba, továbbá Tőzmiskén hétről nyolcra, Pécskán kettőről háromra, Sofronyán pedig háromról ötre sikerült növelni a képviselők számát. A többi közigazgatási egységben, amelyekben RMDSZ-es képviselők is jelen vannak, megmaradt a számuk: Kisiratoson (9), Nagyiratoson (4), Zimándújfalun (4), Negyzerénden (3), Aradon (2), Kisjenőben (2), Vingán (2), Újvarsándon (2) és Gyorokon (1). A megyei közgyűlésben továbbra is két RMDSZ-es küldött képviselheti a magyar közösséget.

Az aradi polgármester egyelőre nem alkuszik

Călin Bibarț, a hétvégén újraválasztott aradi PNL-s polgármester (a leadott érvényes szavazatok 28,47 százalékát kapta meg) szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy egyelőre hallani sem akar a többség kialakítását célzó politikai tárgyalásokról, így az alpolgármesteri tisztségekre irányuló alkudozásokról sem. „Legkorábban szeptember 27-én, a mandátumok igazolásának megkezdésekor kopogtathatnak a pártok” – szögezte le.

A helyhatósági választások eredményeként a polgármester pártja, a nemzeti liberálisok 6 helyet tudhatnak magukénak a 23 tagú képviselőtestületben, akárcsak jelenlegi kormánykoalíciós partnerük, a szociáldemokraták (PSD). Az Egyesült Jobboldali Szövetség (ADU) 5 tanácsosi mandátumot szerzett, a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 4-et, míg az RMDSZ 2-őt.

A rovatból ajánljuk:

A nyaralások miatt zsúfolttá váltak az ország nyugati határátkelői
A nagylaki autópálya-átkelőnél egy óra a várakozási idő a ki- és belépő oldalon egyaránt, annak ellenére, hogy mindkét irányban négy-négy sávon zajlik a személyautók és turistabuszok ellenőrzése. Az országúti határátkelőnél két-két sávon zajlik az ellenőrzés, a várakozási idő 50 perc.
Kirándulás Szent István-napján Budapestre
Fedezik az utazási költségek egy részét.
Megújul a Csiky Gergely Főgimnázium bentlakásának konyhai berendezése [AUDIO]
Az Alma Mater Alapítvány és a magyar kormány támogatásával.
Kamionstopot rendeltek el Arad megye útjain a hőség miatt
A 7,5 tonnánál nagyobb teherautók számára.