Hat közlekedési csomópontja lesz az Arad–Nagyvárad expressz útnak

A megyei tanács által közreadott látványtervek

A megyei tanács által közreadott látványtervek

Összesen hat közlekedési csomóponttal rendelkezik majd az Arad és Nagyvárad között megépülő gyorsforgalmi út Arad megyében – tájékoztatott keddi közleményében az Arad Megyei Tanács.

Az önkormányzat vezetőségének reményei szerint még az év végéig megszületik a kormányhatározat a tervezett nyomvonal mentén fekvő telkek kisajátításáról, és jövő tavasszal már a kivitelezési szerződéseket is megköthetik. A több mint 120 kilométernyi expressz út három szakaszára hirdetnek majd tendert: Nagyvárad–Nagyszalonta, Nagyszalonta–Kisjenő és Kisjenő–Arad közötti szakaszok megépítését külön-külön pályáztatják meg.

A kétszer kétsávos út Nagyzeréndtől és Feketegyarmattól nyugatra, és délen halad el Kisjenő és Székudvar mellett. Nadabot, Alsósimándot és Zimándújfalut szintén nyugatról kerüli meg Arad megye területén.

Aradot észak-nyugaton kerüli el az út, és csatlakozik majd az autópálya-rangú körgyűrűhöz. Ezenkívül az Arad–Nagyiratos megyei (709C) útról, a sofronyai útról (709B), Arad északi pontjáról, a 7-es számú országútról, az újszantannai kereszteződéstől, valamint Kisjenőben lesz felhajtó az új gyorsforgalmi útra.


Az expressz út mentén parkolókat, illemhelyeket, töltőállomásokat és egyéb kiszolgáló egységeket alakítanak ki.

A beruházás kivitelezésére Arad és Bihar megye, valamint a két megyeszékhely önkormányzatai hoztak létre társulást.